Η καταστροφή της Κάρλας: Όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος δηλώνει… αναρμόδιος για το περιβάλλον

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κήρυξε τον εαυτό του αναρμόδιο, όταν ρωτήθηκε για τη διαχείριση του προβλήματος.

Σκυλακάκης

Συνοπτικός κυβερνητικός απολογισμός, λίγο πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ράφι η ακρίβεια καλπάζει, αλλά και τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν τον ελληνικό πληθωρισμό να επιστρέφει πάνω από το 3% και να κατακτά την κορυφή της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός, όμως, μόλις προχθές, διαβεβαίωσε ότι «οι τιμές αποκλιμακώνονται». Με παράδειγμα, όχι το βρεφικό γάλα αυτή τη φορά, αλλά την ανεπαίσθητη μείωση του κόστους χρήσης της – ακριβής – Αττικής Οδού.

Τίποτε δεν γίνεται τυχαία. Η κυβέρνηση ευνοεί την ακρίβεια για να προσπορίζονται υπερκέρδη οι εκλεκτοί της στην αγορά: Τρόφιμα, ενέργεια, ακτοπλοΐα, τηλεφωνία, εισαγωγές. Εκ παραλλήλου, συσσωρεύει φορολογικά έσοδα που διατίθενται σε ημέτερους, στην αδιαφάνεια των απευθείας αναθέσεων και τη χρηματοδότηση του νεομητσοτακικού κράτους. Οι εσωτερικές ανισότητες μεγαλώνουν με καταλύτη το δημόσιο, το κοινοτικό και το τραπεζικό χρήμα: Οι λίγοι παίρνουν τα περισσότερα και οι πολλοί μοιράζονται όλο και λιγότερα. Το οικονομικό προφιλ της χώρας που παρουσιάζει η κυβέρνηση, δεν εχει σχέση με τα στοιχεία και τις αποτιμήσεις διεθνών οργανισμών και εγκύρων οικονομικών φορέων. Με τα ίδια λεφτά, η πλειονότητα έχει χαμηλότερο επίπεδο ζωής, ενώ ο παλαιός «κοινωνικός μισθός» με πρόσβαση σε καλή δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση, μεταφορές δεν υπαρχει πλέον.

Στη διεθνή σκηνή, η Ελλάδα αθροίζει ήττες από την Τουρκία – στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στα Βαλκάνια, στην αμερικανική στάση – και η περιοχή της Κάσου είναι πλεον νέα Ίμια. Η Άγκυρα επιβάλλει το δικό της δίκαιο στις πάσης φυσεως ζώνες στο Αιγαίο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τη «συνδιαχείριση των υποθαλάσσιων πόρων, αλλά η κυβέρνηση βλέπει μονο «καλό κλίμα« και «ήρεμα νερά» μέχρι να αποφασίσει ο Ερντογάν να τα διαταράξει. Στο Κυπριακό, η Τουρκία έχει ήδη κατοχυρώσει τα τετελεσμένα του «Αττίλα», αλλά ο Μητσοτάκης το καταπίνει, κρυπτόμενος πίσω από την αναμονή νέας πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών. Συντονισμένος με τον άβουλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αυτός που ετοιμάζει για τη διαδοχή του, ονειρεύεται ένα νέο Σχέδιο Ανάν.

Η θεσμική κατάπτωση της χώρας παγιώνεται με τη συγκάλυψη των σκανδάλων Novartis και των υποκλοπών και την αντίστοιχη μεθόδευση για τα Τέμπη και την Πύλο. Στην κοινοτική Ευρώπη δεν υπήρχε ρόλος για τον Έλληνα πρωθυπουργό και η ελληνική παρουσία υποβαθμίζεται: Έστειλε στο κολέγιο των Επιτρόπων έναν… περιφερειάρχη. Ως αντικατάσταση ενός ευρωυπαλλήλου που εχει προηγηθεί.

Οι πληγές από τις θεομηνίες της τελευταίας πενταετίας μένουν ανοικτές. Οι πληγέντες δεν έχουν αποκατασταθεί, οι ζημιές δεν καλύφθηκαν και τα σχέδια «αναπλάσεων» αποδεικνύονται αέρας κοπανιστός. Η οικολογική συμφορά στον Παγασητικό προήλθε δραματικά από την εγκατάλειψη της Θεσσαλίας. Και σε αυτό το σκηνικό καταστροφής απουσιάζει ο πιο αρμόδιος υπουργός. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης κήρυξε τον εαυτό του αναρμόδιο, όταν ρωτήθηκε για τη διαχείριση του προβλήματος.

Απίστευτο: Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν εμπλέκεται σ’ ένα κατ’ εξοχήν πρόβλημα περιβάλλοντος. Αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλία είναι το σήμα κατατεθέν της τελευταίας πενταετίας: Η Κάρλα – με την ανέλεγκτη δημιουργία της παραλίμνης των νεκρών ψαριών και τη δυσωδία τους – συμβολίζει με την κυβερνητική πολιτική στο σύνολό της.

Πηγή: Ieidiseis

Ειδήσεις σήμερα: 

Καφές: Ακριβότερος από σήμερα σε εστίαση και σούπερ μάρκετ

Ανατροπή στο επίδομα ανεργίας

Ράφα: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ονόματα των έξι νεκρών ομήρων της Χαμάς που εντοπίστηκαν σε σήραγγα

Θλίψη: Πέθανε ο Δάνης Κατρανίδης

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Η συγκινητική παρουσία του Γιάννη Ζουγανέλη στη συναυλία για τον πυρόπληκτο Βαρνάβα – «Καμία εξουσία ή κυβέρνηση δεν τον αγάπησε ποτέ» (video)

ζουγανελης

Η συγκινητική παρουσία του Γιάννη Ζουγανέλη στη συναυλία για τον πυρόπληκτο Βαρνάβα – «Καμία εξουσία ή κυβέρνηση δεν τον αγάπησε ποτέ» (video)

Ο ίδιος υπήρξε θύμα της καταστροφικής φωτιάς που έπληξε την περιοχή στις 11 Αυγούστου, χάνοντας…

Το «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου για Δάνη Κατρανίδη: «Πάλεψες σαν θηρίο, ξεκουράσου»

danis

Το «αντίο» του καλλιτεχνικού κόσμου για Δάνη Κατρανίδη: «Πάλεψες σαν θηρίο, ξεκουράσου»

Πενθεί ο καλλιτεχνικός κόσμος για την απώλεια του Δάνη Κατρανίδη. Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία…

Απίστευτο: Πολίτης διαμαρτυρήθηκε στην Πυροσβεστική για το ελικόπτερο που πετούσε προληπτικά πάνω από την Αθήνα

ελικοπτερο πυροσβεστικη

Απίστευτο: Πολίτης διαμαρτυρήθηκε στην Πυροσβεστική για το ελικόπτερο που πετούσε προληπτικά πάνω από την Αθήνα

«Η ησυχία είναι πολύτιμη», αναφέρει ο πολίτης στην καταγγελία που υπέβαλλε με e-mail, μόλις μια…

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ΕΔΕ μετά την οργή των πυροσβεστών για τον θάνατο του συναδέλφου τους

Κικίλιας

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ΕΔΕ μετά την οργή των πυροσβεστών για τον θάνατο του συναδέλφου τους

Ο 50χρονος πυροσβέστης που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θάσο είχε φορτωθεί με 34 ώρες εργασίας,…

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αντί να καλυτερέψει τα πράγματα, επιμένει να παράγει εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα»

syriza grafeia 0

ΣΥΡΙΖΑ: «Η κυβέρνηση αντί να καλυτερέψει τα πράγματα, επιμένει να παράγει εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα»

Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πώς τα ημίμετρα και η προπαγάνδα, όμως, δεν…