Δημοσκόπηση σοκ: 2η δύναμη η νεοναζιστική Afd στη Γερμανία – Σε πτώση οι Φιλελεύθεροι

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακροδεξιά σημειώνει τη μεγαλύτερη εκλογική της επιτυχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Αλις Βάιντελ, η οποία συμμετέχει στην ηγεσία της AfD, να κάνει λόγο για "μια ιστορική επιτυχία".

AP24246386672862

Σοκ έχουν προκαλέσει τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης στη Γερμανία, που «βλέπουν» άνοδο του ακροδεξιού AfD αλλά και πτώση των συγκυβερνώντων Φιλελευθέρων. Το ακροδεξιό νεοναζιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (σ.σ. AfD) επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που την ήθελαν να εξασφαλίζει μια άνετη νίκη στις κρατιδιακές εκλογές στην Θουριγγία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακροδεξιά σημειώνει τη μεγαλύτερη εκλογική της επιτυχία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με την Αλις Βάιντελ, η οποία συμμετέχει στην ηγεσία της AfD, να κάνει λόγο για “μια ιστορική επιτυχία”.

Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση των Insa-Meinungstrend για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, την πρώτη μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΑfD στη Θουριγγία και στη Σαξονία της ανατολικής Γερμανίας, η Ακροδεξιά αυξάνει κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 19%, τα ποσοστά της στην πρόθεση ψήφου, κι αυτή τη στιγμή είναι δεύτερη, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες, που παραμένουν πρώτη δύναμη με 31,5%.

Ενισχυμένο, εκτός από την AfD, εμφανίζεται και το λαϊκιστικό αριστερό κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, με ποσοστό 9,5% (+0,5%), σε σύγκριση με την προηγούμενη σφυγμομέτρηση του ίδιου ινστιτούτου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa, αν την ερχόμενη Κυριακή διεξάγονταν γενικές εκλογές, η CDU θα εξασφάλιζε 232 έδρες στη γερμανική Βουλή, η ακροδεξιά AfD 140, οι Σοσιαλδημοκράτες 111, η αριστερή Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ 70 και οι Πράσινοι 77.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς βρίσκονται στην τρίτη θέση, διατηρώντας το 15% της περασμένης εβδομάδας, μπροστά από τους συγκυβερνώντες Πράσινους, που υποχωρούν κατά μία μονάδα, στο 10,5%, και τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους Φιλελεύθερους, που καταβαραθρώνονται στο 4,5% (-1%) και δεν πιάνουν, έτσι, το όριο εισόδου στην Μπούντεσταγκ (5%).

Εκτός γερμανικής Βουλής θα έμενε και το αριστερό κόμμα Die Linke, με 2,5% (-0,5%), αν γίνονταν οι εκλογές την ερχόμενη Κυριακή.

Πανωλεθρία για τους Φιλελεύθερους

Οι Φιλελεύθεροι υπέστησαν πανωλεθρία στις εκλογές της περασμένης Κυριακής στα δύο κρατίδια του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας, μένοντας εκτός της τοπικής Βουλής στη Θουριγγία με 1,1%, αλλά και εκείνης στη Σαξονία, όπου καταποντίστηκαν στο 0,9%.

«Αν οι Φιλελεύθεροι δεν περάσουν τον πήχη του 5%, τότε μειώνονται οι επιλογές των δύο αδελφών κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Απομένει μόνον η επιλογή του παλαιού Μεγάλου Συνασπισμού, που μόνο μεγάλος δεν θα είναι πια», δήλωσε στην Bild ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων, Χέρμαν Μπίνκερτ.

Ειδήσεις σήμερα:

Σάττι: Διέκοψε συναυλία της γιατί πετούσαν αυγά και αναπτήρες στη σκηνή

Πορτοσάλτε – Αναστασοπούλου: Η τηλεθέαση που σημείωσαν στην πρεμιέρα – «Θα κάνουμε την προσπάθεια»

Η πιο μεγάλη απογοήτευση

Καλογεροπούλου: Ένιωσε αδιαθεσία on air και πήγε στο νοσοκομείο – «Δεν αισθάνομαι καλά, πρέπει να βγω λίγο έξω» (video)

Ξεκίνησε η εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο – Σαν σήμερα η ιδρυτική διακήρυξη (video)

ΠΑΣΟΚ

Ξεκίνησε η εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο – Σαν σήμερα η ιδρυτική διακήρυξη (video)

50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από την "Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη" του 1974, και της…

«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς»: Αυτό είναι το νέο όνομα που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης

kasselakis2

«Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς»: Αυτό είναι το νέο όνομα που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσης, προτείνει ριζικές αλλαγές όπως η κατάργηση της Πολιτικής Γραμματείας.