Newsroom

Newsroom

Χειροπέδες στα «κεφάλια» του ακροδεξιού Terrorgram για υποκίνηση ρατσιστικών εγκλημάτων

Ανάμεσα στους στόχους τους ήταν Αμερικανός γερουσιαστής, δικαστής και ομοσπονδιακός εισαγγελέας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο

hacker49

Δυο λευκοί οπαδοί της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής αντιμετωπίζουν δίωξη για υποκίνηση φόνων με κίνητρο το ρατσιστικό μίσος, τη δολοφονία αξιωματούχων και πράξεις δολιοφθοράς υποδομών, ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα οι αμερικανικές δικαστικές αρχές.

Ο Ντάλας Χάμπλερ, 34 ετών, που συνελήφθη την Παρασκευή στην Καλιφόρνια και ο Μάθιου Άλισον, 37 ετών, που συνελήφθησαν την ίδια ημέρα στο Άινταχο, αναμενόταν να προσαχθούν ενώπιον δικαστών χθες για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε την 5η Σεπτεμβρίου και δημοσιοποιήθηκε χθες, διώκονται διότι θεωρούνται οι εγκέφαλοι από το 2022 ομίλου συζήτησης της άκρας δεξιάς, που αυτοαποκαλείται «Terrorgram», μέσω της πλατφόρμας Telegram, όχημα «μαχητικού επιταχυντικού» λόγου.

Το ρεύμα αυτό στις ΗΠΑ εμπνέεται από τους δράστες διαφόρων επιθέσεων σε διεθνές επίπεδο με στόχο να επισπευστεί «πόλεμος μεταξύ των φυλών», που θεωρεί αναπόφευκτο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Ντάλας Χάμπερ και Μάθιου Άλισον διώκονται διότι «υποκίνησαν εγκλήματα με κίνητρο το μίσος και τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον μαύρων, μεταναστών, ΛΟΑΤΚΙ και εβραίων, επιθέσεις εναντίον δημόσιων υποδομών και πολιτικών προσώπων», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδια για τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα Κρίστεν Κλαρκ.

Ανάμεσα στους στόχους ήταν αμερικανός γερουσιαστής, δικαστής και ομοσπονδιακός εισαγγελέας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Κατάλογος που διένειμαν οι κατηγορούμενοι περιείχε «στόχους, τα ονόματά τους, τις διευθύνσεις τους και τις φωτογραφίες τους», ανέφερε ο βοηθός υπουργός Δικαιοσύνης αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλειας Μάθιου Όλσεν.

Φέρονται επίσης να διένειμαν λεπτομερείς οδηγίες για τον τρόπο που θα μπορούσαν να διαπραχθούν οι επιθέσεις, ιδίως για την κατασκευή εκρηκτικών.

Αντιμετωπίζουν δεκαπέντε κατηγορίες που επισύρουν ποινές ως ακόμη και 220 ετών κάθειρξης για τον καθένα, διευκρίνισαν οι αρχές.

Τουλάχιστον δυο επιθέσεις στο εξωτερικό έχουν συνδεθεί από ερευνητές με το «Terrorgram»: η μια διαπράχθηκε τον Αύγουστο στην Τουρκία από νεαρό μασκοφόρο εφοδιασμένο με αλεξίσφαιρο, ο οποίος τραυμάτισε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, τον έναν σοβαρά, με μαχαίρι στον κήπο τζαμιού μαγνητοσκοπώντας και μεταδίδοντας απευθείας μέσω X την ενέργεια. Ο δράστης συνελήφθη.

Η άλλη, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι κατηγορούμενοι, διαπράχθηκε τον Οκτώβριο από δεκαεννιάχρονο Σλοβάκο, ο οποίος πυροβόλησε και σκότωσε δυο πελάτες σε γκέι μπαρ στην Μπρατισλάβα, προτού αυτοκτονήσει.

Τρίτη σχεδιαζόμενη ενέργεια, με στόχο ηλεκτρικές υποδομές στην πολιτεία Νιου Τζέρζι, απετράπη τον Ιούλιο με τη σύλληψη δεκαοκτάχρονου υπόπτου, που ανακοίνωσαν πριν από δυο μήνες οι αμερικανικές δικαστικές αρχές.

Ευλαμπία Ρέβη: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πέρασα μια επώδυνη διαδικασία» – Η ανάρτηση για το ψεύτικο προφίλ εναντίον της

Ευλαμπία Ρέβη

Ευλαμπία Ρέβη: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια πέρασα μια επώδυνη διαδικασία» – Η ανάρτηση για το ψεύτικο προφίλ εναντίον της

Η δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι τα τελευταία χρόνια άτομο που γνώριζε από το παρελθόν είχε φτιάξει…

Περιστέρι: Ηλικιωμένος μαχαίρωσε στην πλάτη τον μπατζανάκη του – Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

harrison kugler Mf29azoV9es unsplash 1 1296x864 1

Περιστέρι: Ηλικιωμένος μαχαίρωσε στην πλάτη τον μπατζανάκη του – Σε σοβαρή κατάσταση το θύμα

Το θύμα μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Θριάσιο ενώ ο 73χρονος δράστης συνελήφθη

Εικόνες σοκ στα Νησιά Φερόε: Η μαζική σφαγή 130 δελφινιών έβαψε κόκκινη ξανά τη θάλασσα (Video)

BenStiff Grind White Sided Dolphins Faroe Islands 07Sept Top 17 Stills 3676

Εικόνες σοκ στα Νησιά Φερόε: Η μαζική σφαγή 130 δελφινιών έβαψε κόκκινη ξανά τη θάλασσα (Video)

Οι κραυγές των δελφινιών, που αποχωρίζονται τις οικογένειές τους και πάλλονται από φόβο, γέμισαν την…