Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία Atena – Κεραυνοί, χαλάζι, έντονες καταιγίδες και 9 περιοχές στο επίκεντρο (video)

Ο καιρός φαίνεται πως θα επιδεινωθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες καθώς η κακοκαιρία Atena επεκτείνεται σε σχεδόν ολόκληρη τη χώρα

kairos 1

Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε πριν από λίγο η ΕΜΥ.

Η κακοκαιρία «Atena» που συνοδεύεται από βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο κινείται ανατολικά και επηρεάζει τα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/09).

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Μέχρι τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10/9) στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια).
    Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.
  • Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10/09) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11/09) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες της Τρίτης (10/09) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11/09) στην ανατολική Μακεδονία προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα.
  • Από το βράδυ της Τρίτης (10/09) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/09) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα τη νύχτα της Τρίτης (10/09) και μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Τετάρτης (11/09) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Αγ. Ευστράτιος και Λήμνος) προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους και κατά διαστήματα έντονα.

Μαρουσάκης: Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία ATENA τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη, χρειάζεται σε αρκετές περιοχές προσοχή σήμερα, καθώς υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών λόγω του μεγάλου όγκου νερού.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μεγάλος όγκος νερού έπεσε τη νύχτα στη Δυτική Ελλάδα. Μόνο στη Ζάκυνθο έριξε 60 τόνους νερού και τα φαινόμενα τώρα έχουν μετακινηθεί προς το Βόρειο Ιόνιο, προς την περιοχή της Κέρκυρας όπου έχει αναπτυχθεί ένας πυρήνας καταιγίδων που δίνει μεγάλο όγκο νερού.

«Ο πυρήνας καταιγίδων υποχωρεί και εξασθενεί σε αντίθεση με τον πυρήνα στη Βορειοδυτική Ελλάδα που εμφανίζει μεγάλη ένταση παίρνει τροφοδοσία και θα χτυπήσει την περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Προσοχή τις επόμενες ώρες ενδέχεται να έχουμε φαινόμενα, από χαλαζοπτώσεις, μεγάλο όγκο νερού, και μεγάλη συχνότητα κεραυνών», ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης.

Αναλυτικά η ανάρτησή του

«Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ

Στη δεύτερη φάση του κύματος κακοκαιρίας αναμένεται να περάσουμε τις επόμενες ώρες όπου σιγά σιγά οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που επηρέασαν μέσα στη νύχτα αλλά και τις πρωινές ώρες τα δυτικά τμήματα (ύψη βροχής τοπικά από 40mm εως 70mm), θα μετατοπιστούν ανατολικότερα επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

Επειδή αυτό το πέρασμα της κακοκαιρίας αναμένεται να συμπέσει χρονικά με τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όπου και λόγω εποχής ενεργοποιείται η θερμική αστάθεια, χρειάζεται προσοχή μιας και αυτός ο παράγοντας θα ενισχύσει περισσότερο τα φαινόμενα που αναμένουμε.

Η τρίτη φάση της κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ σήμερα και μέχρι το απόγευμα περίπου αύριο και θα αφορά το ανατολικό Αιγαίο και τα βόρεια βορειοανατολικά τμήματα της χώρας μας.

Σε ότι αφορά το νομό Αττικής δεν αναμένουμε κάτι το αξιόλογο σε αντίθεση με το νομό Θεσσαλονίκης όπου τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο δύσκολα – επικίνδυνα.
Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».

Κολυδάς: Μια πρώτη αποτίμηση της κακοκαιρίας

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του τονίζει ότι:

«Έως 100mm βροχής σε 12 ώρες κατέγραψε ο δορυφόρος της @JAXA_jp μέχρι τα μεσάνυχτα της 9/9 στη περιοχή της Ζακύνθου, ενώ άλλα 50-70mm έχουν σημειωθεί σήμερα 10/9 στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του @meteogr. Στη βόρεια Κέρκυρα (Πετάλεια) έχουμε συνολικά φτάσει τα 140mm βροχής».

Το νέο Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 09-09-2024/1300 τοπική ώρα με α.α. 2/2024 εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Η κακοκαιρία “ATENA”, με βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο που κινείται ανατολικά επηρεάζοντας ήδη τα νησιά του Ιονίου, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/09) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  1.  Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
  2.  Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
  3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
  4.  Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις οπότε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
  • Άνεμοι: Νότιοι 4 με 5 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από τη νύχτα.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία, από τις προμεσημβρινές ώρες βαθμιαία και στην υπόλοιπη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη δυτική Μακεδονία από το βράδυ αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
  • Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι 4 με 6 και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι αργά το απόγευμα. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
  • Άνεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ .
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.
  • Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένιση των φαινομένων προβλέπεται από το βράδυ.
  • Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Δρυός πεσούσης…

Αδιανόητη καταγγελία για αισχροκέρδεια: Στο Σύνταγμα χρέωσαν ένα σακουλάκι γαριδάκια 6,5 ευρώ

Οι Κασσελίστας και οι καρεκλίστας

Διακοπές στο Μπιλμπάο ναι, στην Ελλάδα ποτέ (πια)

Συγκλονίζει η Ελένη Ράντου για την ασθένεια της μητέρας της: «Με έχει διαλύσει, δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με αυτό» (Video)

image

Συγκλονίζει η Ελένη Ράντου για την ασθένεια της μητέρας της: «Με έχει διαλύσει, δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με αυτό» (Video)

«Εμένα με έχει διαλύσει από πάρα πολλές πλευρές. Με έχει κάνει να νιώσω αβοήθητη. Δεν…

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο ιερέας για ενδοοικογενειακή απειλή σε βάρος της πρεσβυτέρας

ιερεας

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο ιερέας για ενδοοικογενειακή απειλή σε βάρος της πρεσβυτέρας

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για την συγκεκριμένη πράξη, ενώ με την ίδια απόφαση επέβαλε…

Λιδάκης από ΠΑΓΝΗ σε Άδωνι: «Ελάτε κύριε Μπόμπο να θαυμάσετε σκηνές απείρου κάλλους… απαιτούμε να παραιτηθείτε»

manolis lidakis

Λιδάκης από ΠΑΓΝΗ σε Άδωνι: «Ελάτε κύριε Μπόμπο να θαυμάσετε σκηνές απείρου κάλλους… απαιτούμε να παραιτηθείτε»

«Το σύστημα υγείας του οποίου ηγείται ο μπόμπος είναι άθλιο, πανάθλιο κ όχι μόνο» αναφέρει…