ΧΠ

Χρυσούλα Παπαϊωάννου

Ντόμινο αποχωρήσεων από την επιτροπή για τα Όσκαρ: Παραιτήθηκε και ο Πλατύραχος – «Δεν είχα συνολική εικόνα του τι είχε συμβεί»

Η σημερινή παραίτηση του κ. Πλατύραχου προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Πολιτισμού.

AP 20031779042454

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την χθεσινή είδηση της παραίτησης του διευθυντή φωτογραφίας Αναστάσιου Μίχου από την επιτροπή αξιολόγησης της ελληνικής ταινίας που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στα Όσκαρ και μόλις πριν από λίγη ώρα υπέβαλε την παραίτηση του και ο συνθέτης Νίκος Πλατύραχος.

Νίκος Πλατύραχος και Αναστάσιος Μίχος διορίστηκαν στην επιτροπή τη Δευτέρα, τότε δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, και μόλις χθες Τετάρτη, ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΠΟ η τοποθέτηση τους που έγινε για να καλυφθεί το κενό μετά τις παραιτήσεις της Ασημίνας Προέδρου και του Βασίλη Χαραλαμπόπουλου. Χθες γράφαμε ότι ο κ. Μίχος, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αμερική δουλεύοντας σε μεγάλες παραγωγές και είναι ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα Όσκαρ δέχτηκε αρχικά να μπει στην επιτροπή αλλά μόλις ενημερώθηκε για τις παλινωδίες του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Ιάσονα Φωτήλα, σχετικά με την αρχική …εκ παραδρομής επιτροπή, τα ράβε-ξήλωνε, τις παραιτήσεις που ακολούθησαν, την απόσυρση των ταινιών και το γεγονός ότι η επιτροπή θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μία ταινία, τη “Φόνισσα” της Εύας Νάθενα, έστειλε μια ευγενική επιστολή προς το ΥΠΠΟ και τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής όπου ενημέρωσε για την παραίτηση του.

Η σημερινή παραίτηση του κ. Πλατύραχου προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο υπουργείο Πολιτισμού. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Νίκο Πλατύραχο μας είπε το εξής: «Όταν δέχτηκα να μπω στην επιτροπή δεν είχα συνολική εικόνα του τι είχε συμβεί. Μπροστά στην τόση διαίρεση του κινηματογραφικού χώρου, μιας κοινότητας που θα έπρεπε να είναι ενωμένη, δεν μπορούσα να συμμετέχω σε μια επιτροπή που είναι κομμάτι μιας διαμάχης, άσχετα με το ποιός έχει δίκιο. Θα παρέμενα στην επιτροπή υπό έναν όριο, να επανέλθουν όλες οι ταινίες». Άδικο έχει; Ποιός ακριβώς είναι πλέον ο σκοπός της επιτροπής; Να αποφασίσει ανάμεσα σε μία ταινία, την «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα; Ή ακόμα και να την απορρίψει και αυτή κρίνοντας ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας στην κορυφαία κινηματογραφική διοργάνωση βραβείων; Είναι τόσο αστείο, όσο και τραγικό.

Μην ξεχνάμε ότι η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι, έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση, να ακυρωθεί η συμμετοχή της χώρας μας στη φετινή διοργάνωση. Να σφυρίξει λήξη σε αυτό το κακοσκηνοθετημένο και κακοπαιγμένο σίριαλ που είναι, όχι για χρυσό αγαλματίδιο, αλλά για ολόχρυσο 24 καρατίων, βατόμουρο. Ταινίες για να κριθούν δεν υπάρχουν αλλά ούτε και επιτροπή πλέον. Πάλι λείπουν δύο μέλη για να συμπληρωθεί η επταμελής επιτροπή που αυτή τη στιγμή αποτελείται από τους Έβαν Σπηλιωτόπουλο (πρόεδρο), Δημήτρη Δανίκα (αντιπρόεδρο), Χριστίνα Λαζαρίδη, Παναγιώτη Ράππα και Σπύρο Ταραβήρα.

Τελικά ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα για την κινηματογραφική κοινότητα, γιατί εδώ που τα λέμε δεν κρίνεται το μέλλον της οπτικοακουστικής βιομηχανίας για τη χώρα από το ποιά ταινία θα είναι η πρόταση της Ελλάδας καθώς είναι εξαιρετικά απίθανο να φτάσει στην τελική πεντάδα-άλλα είναι τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα όπως με τι μπάτζετ θα πορευτεί ο νέος φορέας Creative Greece-εξελίχθηκε σε τεράστιο φιάσκο, σε μια ωρολογιακή βόμβα που κρατάει στα χέρια του ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας. Κάποιος να ενημερώσει τον κ. Φωτήλα ότι η βόμβα έχει ήδη σκάσει στα χέρια του…Για να τελειώνει αυτή η παρωδία με την επιτροπή και να ασχοληθεί με τα μείζονα προβλήματα και τις πραγματικές ανάγκες της κινηματογραφικής κοινότητας, του ελληνικού σινεμά και του οπτικοακουστικού χώρου.

Πηγή: documentonews.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση: Πώς βλέπουν οι πολίτες τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ – Έκπληξη με Τσίπρα και Κουτσούμπα

Τζίμα: Η αντίδραση στην απίστευτη ατάκα Πρετεντέρη – «Έχει αυτό το… κιλοτί μαλλί» (video)

Τάνια Τσανακλίδου: «Βρισκόμαστε στο δόγμα του σοκ – Μας έκαναν να φοβόμαστε για τα πάντα, για τον καιρό, τις αρρώστιες, την επιβίωση μας»

Δούσης: Η απάντηση στο TikTok για το «πάει μόνο στα ακριβά» – «Οι Εικόνες είναι ένα λαϊκό προϊόν» (video)

Non binary απάντησε στον Σεφερλή: «Σε θυμάμαι να κάνεις τον γκέι στην τηλεόραση με ατάκες που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

Αγγελική Παντέρη: Η πρώτη Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια που θα δοκιμαστεί στην Μπαρτσελόνα – Το κορίτσι θαύμα από τη Ρόδο (Εικόνες)

401764198 18089220622390663 4050746781104091228 n 1

Αγγελική Παντέρη: Η πρώτη Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια που θα δοκιμαστεί στην Μπαρτσελόνα – Το κορίτσι θαύμα από τη Ρόδο (Εικόνες)

Παλαιότερα είχε δηλώσει ότι τα δύο μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά της όνειρα είναι να παίξει στην Εθνική…

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη Πολιτική Γραμματεία στις 20:00 – Τι ισχύει τελικά με τη στάση Κασσελάκη

Κασσελάκης

Αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Έκτακτη Πολιτική Γραμματεία στις 20:00 – Τι ισχύει τελικά με τη στάση Κασσελάκη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο την εκλογή νέου προέδρου

Ακρίτα: Η ανάρτηση για το επεισόδιο που είχε on air με την Καλογεροπούλου – «Χτύπησαν λάθος πόρτα»

ακριτα 1 1

Ακρίτα: Η ανάρτηση για το επεισόδιο που είχε on air με την Καλογεροπούλου – «Χτύπησαν λάθος πόρτα»

«Έχουν μάθει ορισμένοι δημοσιογράφοι να αντιμετωπίζουν πολιτικούς με τρόπο επιθετικό κι απαξιωτικό», τόνισε η Έλενα…