ΒΒ

Βαγγέλης Βαλαβάνης

Σαλαμίνα: Στο δρόμο πεταμένοι οι πυροσβέστες του νησιού

Για μια ακόμη φορά οι πυροσβέστες του Εποχικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σαλαμίνας βιώνουν τριτοκοσμικές καταστάσεις.

pyrosbestes

Μετά το σχολείο-οικοδομή στο οποίο διέμεναν τώρα βρίσκονται κυριολεκτικά πεταμένοι στον δρόμο έξω από το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Αθανασίου. Σε έναν χώρο με κοινόχρηστη δημόσια τουαλέτα, 2 καρέκλες, ένα τραπέζι και ράτζα στα οποία κοιμούνται όσοι πυροσβέστες δεν κοιμούνται στα οχήματά τους. Αυτή ήταν η πρόσκαιρη λύση που πρότεινε ο Δήμος Σαλαμίνας μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο σχολείο, ενώ, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι πυροσβέστες, εδώ και 5 χρόνια με ευθύνη του Δήμου ζουν και σε διαφορετικές και ακατάλληλες εγκαταστάσεις σε κάθε αντιπυρική περίοδο.

Αξίζει να τονιστεί πως τα δυο δάση της Σαλαμίνας, στην Φανερωμένη και στα Κανάκια, αποτελούν έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου. Το ερώτημα είναι «για πόσο ακόμα;» με τις συνθήκες που διαμορφώνονται από τη συσσώρευση των σκουπιδιών που συχνά παίρνουν φωτιά και με ένα πυροσβεστικό κλιμάκιο που κάθε χρόνο μεταφέρεται από τόπο σε τόπο με τους πυροσβέστες να μην έχουν έναν αξιοπρεπή χώρο για να μείνουν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για τον δήμαρχο του νησιού είναι… όλα καλώς καμωμένα. Αντίστοιχα πολλαπλά είναι τα ερωτήματα και για τους διοικητές και τους ανώτερους αξιωματικούς που αφήνουν τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος να κοιμούνται σε ράντζα και στα αμάξια τους στη Σαλαμίνα, όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες. Η απαξίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς τους πυροσβέστες και η άρνηση του Βασίλη Κικίλια να ενισχύσει ουσιωδώς την Πυροσβεστική είναι γνωστά γεγονότα. Η τραγική αδράνεια όμως της ηγεσίας της Πυροσβεστικής δημιουργεί έντονους τριγμούς στο Σώμα, αφού για μια ακόμα φορά, εν έτει 2024, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β΄κατηγορίας.

Τέσσερις αντιπυρικές περίοδοι σε ακατάλληλους χώρους

Το documentonews.gr από τις 6 Αυγούστου ήδη είχε δημοσιεύσει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κατεδείκνυε τις πρωτόγνωρες συνθήκες στις οποίες έχει αφήσει να μένουν οι πυροσβέστες ο Δήμαρχος Γ. Παναγόπουλος. Σε ένα παλαιό σχολείο, παντελώς ακατάλληλο και χωρίς κλιματισμό, τηλεφωνική επικοινωνία και κουζίνα.

Από το 2020 που ιδρύθηκε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σαλαμίνας με το ΠΔ 51 οι πυροσβέστες αντιμετωπίζονται σαν βαλίτσες που πετάγονται αριστερά και δεξιά. Ο Βασίλης Κέκης, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Πενταετών και Συμβασιούχων Πυροσβεστών με έδρα τη Σαλαμίνα, περιγράφει την «οδύσσεια» των πυροσβεστών:

«Στην αντιπυρική του 2020 στρατοπεδεύσαμε προσωρινά σε έναν Σύλλογο –θα προοριζόταν για ΚΑΠΗ–, γιατί ο χώρος δεν πληρούσε τις προδιαγραφές της Πυροσβεστικής. Εκεί μείναμε και στις αντιπυρικές του 2022 και του 2023. Ήταν λίγο ανθρώπινα, αλλά μέχρι εκεί. Το 2021 μας δόθηκε προσωρινά ένα άλλο κτίριο, πάλι ΚΑΠΗ, που δεν λειτουργούσε λόγω Covid-19. Το 2024 ο κόμπος έφτασε στο κτένι με τη μετάβαση μας στο παλιό αυτό σχολείο. Το ΠΔ του 2020 έλεγε ξεκάθαρα “αν δύναται” ο κάθε δήμος να φτιάξει κλιμάκιο. Από τα 80 κλιμάκια που θέσπιζε δεν έχουν γίνει ούτε τα μισά. Κάποιοι δήμοι είπαν πως δεν μπορούν να ιδρύσουν κλιμάκιο γιατί δεν έχουν πόρους (οικονομικούς-κτιριακούς) άρα δεν το κάνουμε».

Τον Β. Κέκη συμπληρώνει η δημοτική σύμβουλος απί τη Σαλαμίνα Υβ. Αραβανή: «Ο Δήμος μας έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για τη στέγαση τους. Αντ’ αυτού οι πυροσβέστες από 7 Ιουλίου βρίσκονται κυριολεκτικά στο δρόμο, διότι από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου δεν φρόντισε να εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο και μάλιστα το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι ξεκίνησε εργασίες γκρεμίσματος εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου, τη στιγμή που ήδη οι πυροσβέστες φιλοξενούνταν».

«Μια μέρα ήρθαν και ξεκίνησαν τα γκρεμίσματα εντελώς απροειδοποίητα. Με τις εργασίες ο χώρος γινόταν εντελώς μη κατοικήσιμος και η εκάστοτε βάρδια αναγκαζόταν να μένει εκτός του σχολείου ,στο προαύλιο» τονίζει ο Β. Κέκης.

Το documentonews.gr ρώτησε τον δήμαρχο Σαλαμίνας σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου και τις εργασίες που γίνονταν εκεί. Ο Γ. Παναγόπουλος απάντησε: «Για φέτος, παραχωρήσαμε το παλαιό κτίριο της κοινότητας της περιοχής το οποίο λειτουργούσε σαν παράρτημα του τοπικού δημοτικού σχολείου. Εξωτερικά μόνο έγιναν κάποιες εργασίες επισκευής και είπαμε πως αν ενοχλείστε να πάτε στον διπλανό εξωραϊστικό σύλλογο». Το φωτογραφικό υλικό διαψεύδει τον δήμαρχο, αφού φαίνονται οι εργασίες και εσωτερικά, δίπλα στα κρεβάτια των πυροσβεστών.

IMG 20240904 221255 scaled IMG 20240904 221232 scaled IMG 20240904 160302 scaled IMG 20240904 160253 scaled IMG 20240904 153954 scaled

Γιάννης Μπέζος για Famagusta:«Δεν μπορεί η Τουρκία να λέει δεν θα προβάλλετε, είναι γελοίο» – Είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι γελάμε με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ (video)

bezos

Γιάννης Μπέζος για Famagusta:«Δεν μπορεί η Τουρκία να λέει δεν θα προβάλλετε, είναι γελοίο» – Είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι γελάμε με όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ (video)

«Το 1974 υπήρξε μια αισχρή προδοσία, εξαιρετικά ελεεινή», τόνισε ο δημοφιλης ηθοποιός

Μωραΐτης κατά Φάμελλου – «Ήξερε ότι είχαν προβλήματα και τα αποκάλυψε μόλις έχασε τη θέση του»

moraitis44

Μωραΐτης κατά Φάμελλου – «Ήξερε ότι είχαν προβλήματα και τα αποκάλυψε μόλις έχασε τη θέση του»

Με μια αιχμηρή ανάρτηση, ο στιχουργός Νίκος Μωραΐτης και υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, ασκεί έντονη…