Newsroom

Newsroom

Χεζμπολάχ: Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Νασράλα

Ο Νασράλα ήταν ηγέτης της Χεζμπολάχ από το 1992. Η δολοφονία του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην ηγεσία που θα είναι δύσκολο να καλυφθεί

νασρ 1

Η μάχη της διαδοχής έχει ξεκινήσει για τη Χεζμπολάχ, στο Λίβανο με στόχο η σιιτική οργάνωση να μην μείνει για πολύ καιρό ακέφαλη μετά από την δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, με την κυβέρνηση του Βηρυτού να έχει κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο Νασράλα έγινε γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ το 1992, όταν ήταν 30 ετών, και ηγήθηκε του κινήματος για το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του. Η εύρεση ενός αντικαταστάτη με παρόμοιο ανάστημα θα είναι δύσκολη για τη Χεζμπολάχ, καθώς προσβλέπει σε συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις και ακόμη και σε μια πιθανή χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο.

Επικρατέστερος διάδοχος του Νασράλα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατάφερε να επιβιώσει από το σφοδρό ισραηλινό σφυροκόπημα είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν ενώ στο τραπέζι υπάρχει και το όνομα του σεΐχη Ναΐμ Κάσεμ αναπληρωτή ηγέτη της Χεζμπολάχ. Γεννημένος στην περιοχή Μπάστα της Βηρυτού το 1953, ο Κασέμ θεωρείται επίσης βασικό στέλεχος της ηγετικής δομής της οργάνωσης.

Ποιος είναι ο Χασέμ Σαφιεντίν

Hashem_Safieddine_7eb2c.jpg

Επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Νασράλα, ο Σαφιεντίν θεωρείται ευρέως ότι βρίσκεται σε θέση πόλου για να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του κινήματος.

Γεννημένος το 1964 στο νότιο χωριό Deir Qanoun en-Nahr, κοντά στην Τύρο, ο Σαφιεντίν σπούδασε θεολογία μαζί με τον Νασράλα στα δύο κύρια κέντρα θρησκευτικής μάθησης των σιιτών, την ιρακινή πόλη Najaf και το Qom, στο Ιράν. Και οι δύο εντάχθηκαν στη Χεζμπολάχ στις πρώτες ημέρες της οργάνωσης.

Ο Σαφιεντίν προέρχεται από μια σιιτική οικογένεια που έχει αναδείξει θρησκευτικούς λόγιους και λιβανέζους βουλευτές, ενώ ο αδελφός του Abdullah υπηρετεί ως εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ στο Ιράν. Ο Σαφιεντίν έχει τους δικούς του στενούς δεσμούς με το Ιράν- ο γιος του, ο Redha, είναι παντρεμένος με την κόρη του Qassem Soleimani, του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αμερικανικό χτύπημα το 2020.

Εκτός από τον ρόλο του στην ηγεσία του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Σαφιεντίν είναι επίσης σημαντικό μέλος του Συμβουλίου Shura της ομάδας και επικεφαλής του Συμβουλίου Jihadi. Αυτή η σημασία τον έχει καταστήσει εχθρό για τους ξένους αντιπάλους της Χεζμπολάχ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία έχουν χαρακτηρίσει τον Σαφιεντίν τρομοκράτη και έχουν παγώσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Ποιος είναι ο Ναΐμ Κάσεμ

Naim_Qassem_93b6a.jpg

Ο 71χρονος είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ και συχνά αναφέρεται ως το «νούμερο δύο» του κινήματος.

Γεννήθηκε στο Kfar Kila της επαρχίας Nabatieh, ένα χωριό του νότιου Λιβάνου που έχει υποστεί πολλές ισραηλινές επιθέσεις, ιδίως από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Κάσεμ έχει μακρά ιστορία στον πολιτικό ακτιβισμό των σιιτών. Στη δεκαετία του 1970, εντάχθηκε στο Κίνημα των Αποστεωμένων του Ιμάμη Μουσά αλ Σαντρ, το οποίο τελικά έγινε μέρος του Κινήματος Αμάλ, μιας σιιτικής ομάδας στο Λίβανο. Αργότερα εγκατέλειψε την Αμάλ και συνέβαλε στην ίδρυση της Χεζμπολάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ενώ έγινε ένας από τους θεμελιώδεις θρησκευτικούς μελετητές της ομάδας.

Ένας από τους θρησκευτικούς μέντορες του Κάσεμ ήταν ο ευρέως σεβαστός Αγιατολάχ Mohammad Hussein Fadlallah, και ο ίδιος ο Κάσεμ έχει διδάξει θρησκευτικά μαθήματα για δεκαετίες στη Βηρυτό.

Ο μυστικοπαθής χαρακτήρας μιας ομάδας όπως η Χεζμπολάχ σημαίνει ότι δεν είναι όλοι οι ρόλοι του στην οργάνωση δημόσια γνωστοί. Κάποια στιγμή, ωστόσο, επέβλεπε μέρος του εκπαιδευτικού δικτύου της Χεζμπολάχ και έχει επίσης συμμετάσχει στην επίβλεψη των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων της ομάδας.

Ο Κάσεμ εξελέγη αναπληρωτής γενικός γραμματέας το 1991, υπό τον τότε γενικό γραμματέα Abbas al-Musawi, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε από το Ισραήλ.

Έχει διαδραματίσει σημαντικό δημόσιο ρόλο στη Χεζμπολάχ όλα αυτά τα χρόνια, ενώ είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου Σούρα της ομάδας.

Δημοσίευσε ένα διάσημο βιβλίο με τίτλο, Hezbollah, the Story from Within, το 2005, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Θεοδώρα Γλύξμπουργκ και ο Μάθιου Κουμάρ χόρεψαν προκλητικά τη «Δραπετσώνα» (video)

Ποιοι είναι οι «άριστοι» Διοικητές της ΔΥΠΑ με τα ευαίσθητα αυτιά που σκορπούν τα χρήματα για την αγορά πανάκριβων ηλεκτρικών συσκευών

Κώστας Βαξεβάνης: Η ανάρτηση που προσπαθεί να ρίξει φως στην έκρηξη νεανικής βίας

Όλα του γάμου δύσκολα: Γυναίκα ζήτησε διαζύγιο επειδή… ο άντρας της δεν έκανε μπάνιο!

ΠΑΣΟΚ: Το δίλημμα της 6ης Οκτωβρίου – Στασιμότητα με Ανδρουλάκη ή φυγή εμπρός με τον άξονα Γερουλάνος- Κατρίνης;

ΠΑΣΟΚ debate

ΠΑΣΟΚ: Το δίλημμα της 6ης Οκτωβρίου – Στασιμότητα με Ανδρουλάκη ή φυγή εμπρός με τον άξονα Γερουλάνος- Κατρίνης;

Το debate υπήρξε πράγματι διαφωτιστικό και χρήσιμο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τους πολίτες…