Newsroom

Newsroom

Ολονύκτιο σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό: Χτύπησε τέμενος στη Γάζα

Δεκάδες νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε Γάζα και Δυτική Όχθη

gaza vomvardismoi

Άλλη μία δύσκολη νύχτα στη Μέση Ανατολή, όπου το Ισραήλ βομβάρδισε προάστια της Βηρυτού και τη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι μέσα σε τέμενος.

Παραμονή της επετείου από την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, η ένταση στη Μ. Ανατολή έχει χτυπήσει «κόκκινο», με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει χθες πως η χώρα του έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και ότι θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν.

Στόχος των Ισραηλινών τα ξημερώματα της Κυριακής στη Λωρίδα της Γάζας, ήταν ισλαμικό τέμενος, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σύμφωνα επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο βομβαρδισμός του τζαμιού, κοντά στο νοσοκομείο Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, το κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έγινε την παραμονή της επετείου του ξεσπάσματος του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτόπτες μάρτυρες τόνιζαν νωρίτερα πως ο αριθμός των θυμάτων ίσως αυξηθεί πολύ, καθώς το ισλαμικό τέμενος μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό στον χώρο λατρείας. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε πως «διεξήγαγε πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο σε δομή που προηγουμένως ήταν το τζαμί ‘Σουχάντα αλ Ακσά’ στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

Νύχτα αγωνίας και στη Βηρυτό, όπου το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι έγιναν τουλάχιστον πέντε ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της πόλης και στα περίχωρά του, εκ των οποίων τέσσερις «πολύ σφοδροί», λίγη ώρα αφού ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να απομακρυνθούν εσπευσμένα αμέσως από διάφορους τομείς του προπυργίου αυτού του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Ασθενοφόρα έσπευσαν επιτόπου, σύμφωνα με το ANI, το οποίο έκανε επίσης λόγο περί παρουσίας ισραηλινών drones αναγνώρισης που πέταγαν σε χαμηλό ύψος.

Χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν 12 «τρομοκράτες» στον βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν την Πέμπτη εναντίον καταυλισμού προσφύγων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναθεωρώντας προς τα πάνω προηγούμενο απολογισμό που είχαν δημοσιοποιήσει, ενώ το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανέφερε από την πλευρά του το βράδυ της ίδιας ημέρας πως σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Η Χεζμπολάζ ανακοίνωσε πως απώθησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή «απόπειρα» διείσδυσης του ισραηλινού στρατού στη μεθόριο, έπειτα από αρκετές ημέρες μαχών στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή του, το σιιτικό ένοπλο κίνημα ανέφερε πως «ομάδα στρατιωτών του ισραηλινού εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει (…) στην Μπλίντα» αλλά μαχητές του τους στοχοποίησαν «με πυρά πυροβολικού» και «τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν». Από την άλλη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 130 πυραύλους εναντίον της επικράτειας της χώρας. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή ζημιές ως αυτό το στάδιο.

Η δραματική έκκληση του Παύλου Ασλανίδη για τη συναυλία για τα Τέμπη: «Ελάτε από όλη την Ελλάδα, αλλά όχι με τρένα» (video)

ασλανιδης

Η δραματική έκκληση του Παύλου Ασλανίδη για τη συναυλία για τα Τέμπη: «Ελάτε από όλη την Ελλάδα, αλλά όχι με τρένα» (video)

Τι ανέφερε ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος της τραγωδίας των Τεμπών, για την συναυλία μνήμης…