Newsroom

Newsroom

Δάνεια χωρίς εγγυήσεις στη MIG από την τράπεζα του Βγενόπουλου λέει η κυπριακή αστυνομια

Έκθεση της αστυνομίας της Κύπρου, την οποία χθες Δευτέρα αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης» καταγράφει με λεπτομέρειες τους τρόπους με τους…

Έκθεση της αστυνομίας της Κύπρου, την οποία χθες Δευτέρα αποκάλυψε η εφημερίδα «Πολίτης» καταγράφει με λεπτομέρειες τους τρόπους με τους οποίους 1,3 δισ. ευρώ άλλαξαν χέρια στη Λαϊκή Τράπεζα, μέσω δανείων που χορηγούσε η Marfin Egnatia Bank του Ανδρέα Βγενόπουλου, πριν τη συγχώνευσή της με τη Λαϊκή το 2011. Η έκθεση καταγράφει επίσης τα αδικήματα που φέρονται να έχουν διαπράξει οι Ανδρέας Βγενόπουλος και τα στελέχη της MIG Ευθύμιος Μπουλούτας, Κυριάκος Μάγειρας κ.ά.

Στην έκθεση, όπως αναφέρει ο «Πολίτης», περιγράφονται προβληματικά δάνεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων, αν και το σύνολο των χρηματοδοτήσεων και προβληματικών δανείων που χορηγούσε η Marfin μέχρι τον Μάρτιο του 2011, ξεπερνούν, όπως έχει αποκαλυφθεί, τα 8 δισ. ευρώ. Η έκθεση, επισημαίνει η κυπριακή εφημερίδα, αναφέρει ότι τα φυσικά πρόσωπα που ενέχονται στα δάνεια κατά τρόπο που εκ πρώτης όψεως φαινόταν νόμιμος, νομιμοποιούσαν έσοδα από παράνομες πράξεις.

Τα δάνεια που περιγράφονται στην έκθεση είναι αυτά που έχει αποκαλύψει το Hot Doc. Συγκεκριμένα πρόκειται για δάνεια: 30 εκατ. ευρώ που έλαβε η MIG από τη Marfin Egnatia για αγορά μετοχών της Cyprus Tourism and Development, 25,5 εκατομμυρίων για αγορά μετοχών της Christis Dairies και 19 εκατομμυρίων για αγορά μετοχών της ΛΗΤΩ Συμμετοχών Α.Ε.. Επίσης για χρηματοδοτήσεις: 4 εκατομμυρίων και 20 εκατομμυρίων στις εταιρίες του ομίλου MIG, Vivartia και Θεραπευτικό Κέντρο Υγεία αντίστοιχα.

Στην έκθεση της κυπριακής αστυνομίας καταγράφονται επίσης δάνεια και χορηγήσεις: 40,3 εκατ. ευρώ στον όμιλο Φράγκου για αγορά μετοχών της MIG, 70,8 εκατ. ευρώ στον όμιλο Βενιάμη και επιπλέον 134 εκατομμυρίων στο ίδιο, για αγορά μετοχών της IRF European Finance Investments Ltd, συμφερόντων του Ανδρέα Βγενόπουλου, 4,5 εκατ. ευρώ στον όμιλο Κούμπα κι ακόμη 31 εκατομμυρίων και 70 εκατομμυρίων στον ίδιο. Ο Γιώργος Κούμπα εμφανίζεται να έλαβε προσωπικό δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ για αγορά μετοχών της MIG, η Χαρίκλεια Κούμπα δάνειο 1 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό και ο Μιχαήλ Κούμπα επίσης 1 εκατομμύριο. Στην έκθεση σημειώνεται ότι ο όμιλος Κούμπα βρισκόταν την περίοδο χορήγησης των δανείων σε δεινή οικονομική κατάσταση και η μετοχή του βρισκόταν υπό επιτήρηση στη ΧΑΑ.

Δάνεια δόθηκαν επίσης: στον όμιλο Πηλαδάκη, ύψους 43,3 εκατ. ευρώ με εξασφάλιση μετοχές της εταιρίας  Theros International που κατά 40% ανήκε στη MIG. Προς τον επικεφαλής του ομίλου αυτού χορηγήθηκε επίσης δάνειο 9,7 εκατομμυρίων με εξασφάλιση μετοχές εταιρίας η οποία κατά 34% ανήκε στον όμιλο Πηλαδάκη. Δόθηκε επίσης δάνειο 270 εκατομμυρίων στην IRF με εξασφάλιση μετοχές της MIG και του Υγεία, καθώς και στην Eurohellenic AE και τον Στέλιο Φρέρη, δάνεια 78 εκατ. ευρώ για αγορά μετοχών της Vivartia στην πρώτη και 15 εκατ. ευρώ στον δεύτερο για αγορά μετοχών της Everest με εξασφάλιση μετοχές της Vivartia.

Σύμφωνα με τον «Πολίτη», αλλά προβληματικά δάνεια της Marfin περιλαμβάνουν την αύξηση χρηματοπιστωτικού ορίου ύψους 50 εκατομμυρίων που εγκρίθηκε από τους κ.κ. Βγενόπουλο και Μάγειρα στο Ράδιο Κορασίδη, 60 εκατ. ευρώ στη MIG Leisure Ltd για εξαγορά της Cyprus Tourism Development Company (Hilton) και 25 εκατ. ευρώ στο Dubai Financial Group. Αυτό το τελευταίο δάνειο μάλιστα φαίνεται πως εκταμιεύθηκε με αντίγραφο της σύμβασης με το πρωτότυπο να λαμβάνεται από την τράπεζα εκ των υστέρων. Αυτό σημαίνει, γράφει ο «Πολίτης» ότι ουσιαστικά η τράπεζα δεν είχε καμιά εξασφάλιση έναντι του δανείου. Να σημειωθεί τέλος, ότι στα πλέον προβληματικά δάνεια της Marfin περιλαμβάνονται αυτά προς τον όμιλο Ζολώτα οι εξασφαλίσεις για τα οποία ήταν μόλις 182,3 εκατ. ευρώ αν και αυτά ξεπερνούσαν συνολικά τα 726 εκατομμύρια.

Φωτιά στην Αττική: Νεκρή γυναίκα μέσα σε κτίριο στο Πάτημα Βριλησσίων

φωτια αττικη

Φωτιά στην Αττική: Νεκρή γυναίκα μέσα σε κτίριο στο Πάτημα Βριλησσίων

Απανθρακωμένη σορός γυναίκας, εντοπίστηκε σύμφωνα με πληροφορίαες μέσα σε κτίσμα επαγγελματικής χρήσης στο Πάτημα Βριλησσίων.

Φωτιά στην Αττική: Σοκάρει η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη – «Δεν το έχω ξαναδεί 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά» (video)

κουβελθιωτη

Φωτιά στην Αττική: Σοκάρει η δημοσιογράφος Ρένα Κουβελιώτη – «Δεν το έχω ξαναδεί 30 χρόνια που κάνω αυτή τη δουλειά» (video)

«Εκεί που θεωρούμε ότι την φωτιά την έχουμε πίσω μας, ξαφνικά την βλέπουμε μπροστά μας»,…

Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζει με δάκρυα στα μάτια κάτοικος της Πεντέλης – «Με 5-10 πυροσβεστικά δεν γίνεται τίποτα» (video)

κατοικος

Φωτιά στην Αττική: Συγκλονίζει με δάκρυα στα μάτια κάτοικος της Πεντέλης – «Με 5-10 πυροσβεστικά δεν γίνεται τίποτα» (video)

«Πολλά. Σας το λέω και έχω ανατριχιάσει. Κρίμα ο κόπος τους», είπε στην κάμερα του…

Τεντόγλου και Καραλής για τις φωτιές: «Όπως ερχόμασταν βλέπαμε έξω να σκοτεινιάζει η εικόνα – Είμαστε στεναχωρημένοι» (video)

image 5

Τεντόγλου και Καραλής για τις φωτιές: «Όπως ερχόμασταν βλέπαμε έξω να σκοτεινιάζει η εικόνα – Είμαστε στεναχωρημένοι» (video)

«Μόλις φτάσαμε δεν ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται», ανέφεραν κατά την άφιξή τους οι Μίλτος Τεντόγλου…

Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο με απίστευτη ρίψη νερού από 50 μέτρα σε φλεγόμενη επιχείρηση

φωτια

Χαλάνδρι: Βίντεο ντοκουμέντο με απίστευτη ρίψη νερού από 50 μέτρα σε φλεγόμενη επιχείρηση

Το ελικόπτερο τύπου Erickson έκανε μια «χειρουργική» ρίψη που βοήθησε δραματικά στην κατάσβεση της φωτιάς