Newsroom

Newsroom

Αποφυλακίζεται ο "Σάχης της Κατερίνης" Γιώργος Σαχπατζίδης

Εκτός φυλακής θα βρεθεί ο κατηγορούμενος στην υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών Γιώργος Σαχπατζίδης σύμφωνα με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

1 1801

Εκτός φυλακής θα βρεθεί ο κατηγορούμενος στην υπόθεση με τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών Γιώργος Σαχπατζίδης σύμφωνα με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έκανε αποδεκτό το αίτημα του κατηγορούμενου για αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 13 ετών που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο με περιοριστικούς όρους, για λόγους υγείας.

Του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ , απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ ενώ δυο από τους δικαστές είχαν την άποψη ότι δεν έπρεπε να γίνει δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης.

Όπως τόνιζε στην αποκάλυψή του το HOT DOC τον Ιούνιο του 2012, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ο «Σάχης της Κατερίνης» όπως του άρεσε να τον αποκαλούν, ήταν απλώς ένας γεωπόνος που επέστρεψε από την Ιταλία, όπου σπούδαζε, για να δοκιμάσει την τύχη του σε μια εταιρία γεωργικών μηχανημάτων, την οποία πτώχευσε τελικά.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, την εποχή που ο Άκης Τσοχατζόπουλος φέρεται να προεισπράττει μίζες από τις γερμανικές και ρωσικές εταιρίες οπλικών συστημάτων, ο Σαχπατζίδης είναι ο άνθρωπος για τις βρόμικες δουλειές. Χειριζόταν το χρήμα που εισέρεε στις offshore εταιρίες του Άκη, με σκοπό τη νομιμοποίησή του κυρίως μέσα από ακίνητα. Βρόμικες δουλειές με καθαρό τρόπο. Το 1998 ο Γιώργος Σαχπατζίδης βρίσκεται ξαφνικά στο ΔΣ της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης με πρόεδρο τον Μιχάλη Σάλλα. Όταν αργότερα η Μακεδονίας-Θράκης θα γίνει τράπεζα Πειραιώς, ο Σαχπατζίδης εμφανίζεται ως παράγοντας σε θυγατρικές της εταιρίες. Το ενδιαφέρον είναι πως εμφανίζεται συνεχώς σε δραστηριότητες της Πειραιώς με δύο ακόμη άτομα. Το ένα είναι ο Ντόναλντ Ζήλκα και το άλλο ο Ιωάννης Ρήγας.
Γιώργος Σαχπατζίδης, Ντόναλντ Ζήλκα και Τζον Ρήγας συμμετέχουν από κοινού σε ΔΣ θυγατρικών εταιριών της Πειραιώς. Παραφράζοντας τη γνωστή διαφήμιση, θα μπορούσε να πει κάποιος πως στην Πειραιώς παντού υπάρχει ένας Σαχπατζίδης.

Μια απλή έρευνα δείχνει τους τρεις από κοινού να συμμετέχουν κατά καιρούς στα ΔΣ των εξής θυγατρικών της Πειραιώς: Equities Holdings, Πειραιώς Συμβουλευτική Επενδύσεων, Πειραιώς Venture Capital. Στη θυγατρική ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΕ συμμετέχει η Μαρία Σαχπατζίδη (σύζυγος Σαχπατζίδη). Ένα τέταρτο άτομα που βρίσκεται συχνά σε διοικητικές θέσεις θυγατρικών της Πειραιώς με τους Σαχπατζίδη, Ρήγα και Ζήλκα είναι το στέλεχος της Πειραιώς Νίκος Ρεμαντάς, ο οποίος υπήρξε συνέταιρός τους στην αγορά του συγκροτήματος Βελλίδη. Ο Γιώργος Σαχπατζίδης δείχνει να ενημερώνει για τις σχέσεις του με τους τρεις τον Άκη Τσοχατζόπουλο ενυπόγραφα, σαν να είναι ο ίδιος κάποιος αφανής εταίρος.

Ο Γιώργος Σαχπατζίδης είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται τις offshore εταιρίες του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο Τσοχατζόπουλος είναι ο πρώτος που ξεκινά μπίζνες με το Βατοπέδι. Η offshore TORCASO πουλάει κτίρια στο Βατοπέδι, νομιμοποιώντας έτσι το μαύρο χρήμα από τις μίζες.

Ο άνθρωπος που το κάνει είναι ο Σαχπατζίδης. Μια εταιρία του Σαχπατζίδη, η GDS, εμφανίζεται να κάνει προσφορά για να αγοράσει το ολυμπιακό ακίνητο από το Βατοπέδι. Η προσφορά είναι εικονική. Σκοπός είναι να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός, για να γίνει στη συνέχεια απευθείας πώληση του ακινήτου στην εταιρία NOLIDEN. Την ίδια περίοδο η GDS του Σαχπατζίδη εμφανίζεται να καταθέτει στην τράπεζα Πειραιώς στην Αθήνα επιταγές 3.350.000 ευρώ. Είναι επιταγές της ιταλικής BINERBANCA. Από τον Νοέμβριο του 2007 έως τον Απρίλιο του 2008 ο Σαχπατζίδης εμφανίζεται τακτικά στο ταμείο της Πειραιώς και καταθέτει (συνήθως στις 14:24, λίγο πριν κλείσει η τράπεζα) 500.000 ευρώ. Η τράπεζα δέχεται τις επιταγές και δεν ενημερώνει την Αρχή για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος για το γεγονός. Την ώρα μάλιστα που οι ιταλικές αρχές αναζητούν αν η διακίνηση αυτών των ποσών είναι νόμιμη.

Το κάνει κατ’ επανάληψη, αλλά η τράπεζα δεν θεωρεί πως τα 3.350.000 μπορεί να αποτελούν μαύρο χρήμα. Η προνομιακή και σίγουρα παράξενη συμπεριφορά της Πειραιώς προς τον Σαχπατζίδη επεκτείνεται και στον Τσοχατζόπουλο. Η Αρετή Τσοχατζοπούλου παίρνει δάνεια από την Πειραιώς, βάζοντας υποθήκη σπίτι στην οδό Νίκης 3 στη Θεσσαλονίκη. Παίρνει δάνεια 750.000 ευρώ και στη συνέχεια 550.000 ευρώ για επισκευές. Η τράπεζα τα δίνει, παρότι το ποσό ξεπερνάει κατά πολύ την αξία του σπιτιού.

Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του 2009, η Αρετή Τσοχατζοπούλου παίρνει από την Πειραιώς 1.200.000, βάζοντας ως υποθήκη προθεσμιακό της λογαριασμό στην τράπεζα. Μετά την εκταμίευση του δανείου χωρίς πρόβλημα, κάνει ανάληψη από το ποσό που είχε βάλει υποθήκη.

Η αγορά του διαμερίσματος της οδού Νίκης 3 από την Τσοχατζοπούλου πιθανόν είναι εικονική, αφού η εμφανιζόμενη ως πωλήτρια από την Ελβετία μένει σε διεύθυνση όπου λάμβανε την αλληλογραφία ο ξάδελφος του Τσοχατζόπουλου και ιδιοκτήτης των offshore εταιριών του, Ν. Ζήγρας.

Τα δάνεια από την τράπεζα πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθούν αγορές ακινήτων ή για να φύγει νομότυπα ένα ποσό στην Ελβετία. Για την ασυνήθιστη αυτή τραπεζική τακτική απέναντι στην οικογένεια Τσοχατζόπουλου, αλλά κυρίως απέναντι στον φίλο και συνεταίρο τού Μιχάλη Σάλλα, Γιώργο Σαχπατζίδη, δεν είχε απαντήσει η τράπεζα Πειραιώς, παρότι της είχε ζητηθεί εγγράφως να το κάνει.

(φωτο Λιάκος eurokinisi)

 

 

Σοκάρουν οι συνομιλίες στο διαδίκτυο για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα (ηχητικό)

glifada

Σοκάρουν οι συνομιλίες στο διαδίκτυο για τον ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα (ηχητικό)

Έξαρση σημειώνει η βία ανηλίκων, με τον ξυλοδαρμό 14χρονης στη Γλυφάδα να προκαλεί σοκ και…