Newsroom

Newsroom

Financial Times: Ζήτω για το ξέσπασμα αλήθειας του ΔΝΤ

“Είναι η πιο ειλικρινής και καθαρή ανάλυση από επίσημο όργανο που είδε ποτέ η Ευρωκρίση. Μέσα σε μόλις 50 σελίδες,…

“Είναι η πιο ειλικρινής και καθαρή ανάλυση από επίσημο όργανο που είδε ποτέ η Ευρωκρίση. Μέσα σε μόλις 50 σελίδες, το ΔΝΤ καταδεικνύει τι πήγε στραβά με την προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας”.

Με αυτή την πρόταση ξεκινάει το καυστικό άρθρο των Financial Times που ουσιαστικά αναλύει την ουτοπία που περιβάλλει τις ισχύουσες προβλέψεις για το ελληνικό χρέος.

“Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το βασικότερο λάθος ήταν η υπεραισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτή η λανθασμένη αντίληψη οδήγησε σε περαιτέρω λάθη, σχετικά με τη μείωσης του ελλείμματος, την πίεση που δέχθηκε ο οικονομικός τομέας, το ρυθμό επιβολής μεταρρυθμίσεων και τη βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, δεν ήταν λάθος προερχόμενο από κακή τύχη. Οι σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις του σχεδίου δεν ήταν απλώς ορατές, τις είχαν προβλέψει πολλοί οικονομολόγοι, όπως παραδέχθηκε το ΔΝΤ”.

Όπως αναφέρει το άρθρο, η βασικότερη συνέπεια των λαθών αυτών είναι η αδυναμία επίλυσης της κρίσης με τις υπάρχοντες παραμέτρους. Σε ξεχωριστό του έγγραφο, το ΔΝΤ κατέληξε πως η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους για το 2012, που στήριζε το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, είναι ήδη άχρηστη.

“Η Ελλάδα είτε θα παραμείνει κολλημένη σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης μέχρι να βγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή είτε μέχρι να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στην πολιτική διάσωσης. Το τελευταίο απαιτεί δύο βασικές ρυθμίσεις στο υπάρχον πρόγραμμα”, λέει ο Wolfgang Münchau, αρθογράφος των Financial Times.

“Η πρώτη θα είναι να υπάρξει ένας επαναπροσδιορισμός της βιωσιμότητας του χρέους. Ο στόχος του 124% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 είναι προϊόν ψευδαισθήσεων και αυθαίρετος. Η δεύτερη θα είναι να υπάρξουν καινούριες αναλύσεις βισωιμότητας του χρέους, οι οποίες θα στηρίζονται σε πιο προσεκτικές προβλέψεις σχετικά με τη μελλοντική ανάπτυξη και την ταχύτητα επιβολής μεταρρυθμίσεων”, συμπληρώνει ο αρθογράφος.

Αυτό, βέβαια, όπως υποστηρίζει το άρθρο, είναι ένα σενάριο που η Γερμανία αποκλείεται να δεχθεί λίγους μήνες πριν τις εκλογές, τον Σεπτέμβριο, αλλά ούτε και μετά από αυτές. Όμως, χωρίς μια ρεαλιστική προσέγγιση μιας πιθανής ανακούφισης από το χρέος, η Ελλάδα θα έχει ένα λογικοφανές οικονομικό κίνητρο να φύγει από την Ευρωζώνη.

“Κρίνοντας από την εντονότατη αντίδραση του Όλι Ρεν, του αρμόδιου Επίτροπου οικονομικής πολιτικής, οι διαμορφωτές της πολιτικής θα αγνοήσουν αυτές τις ενστάσεις. Η Γερμανική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί τα ευρήματα, αλλά αν το ΔΝΤ σοβαρολογεί σχετικά με τη δημοσίευσή του, τότε θα πρέπει είτε να επιβάλλει αυτές τις αλλαγές, ή να είναι έτοιμο να φύγει από την τρόικα”, καταλήγει το άρθρο.

Θεσσαλία: Μηνυτήρια αναφορά Κουρέτα μετά την αποκάλυψη Documento για το θάψιμο ζωντανών αιγοπροβάτων

αιγοπροβατα

Θεσσαλία: Μηνυτήρια αναφορά Κουρέτα μετά την αποκάλυψη Documento για το θάψιμο ζωντανών αιγοπροβάτων

Μετά από σύσκεψη σήμερα το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας έδωσε εντολή να αντικατασταθεί…

Nέο σοκ στον ελληνικό αθλητισμό: Ελληνίδα πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής μήνυσε ομοσπονδιακό προπονητή για απόπειρα βιασμού

enorgani kataggelia gia prop

Nέο σοκ στον ελληνικό αθλητισμό: Ελληνίδα πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής μήνυσε ομοσπονδιακό προπονητή για απόπειρα βιασμού

Νέα υπόθεση κακοποίησης αθλήτριας βλέπει το φως της δημοσιότητας και αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στα…

Αδιανόητο ξεκίνημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, με καπνογόνα και κροτίδες – Εισβολή Μαροκινών στο γήπεδο (video)

μαροκο ολυμπιακοι

Αδιανόητο ξεκίνημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, με καπνογόνα και κροτίδες – Εισβολή Μαροκινών στο γήπεδο (video)

Τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, έχουν εξοργίσει τους κατοίκους της…