Newsroom

Newsroom

Εθνική ενότητα Βορίδη, Λοβέρδου, Λυκούδη και Κων. Μητσοτάκη

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου «Μένουμε Ευρώπη, μέρος δεύτερο». Ενώ η αγωνία για τα νέα από τις Βρυξέλλες κορυφωνόταν, η δεύτερη  …

1 2085

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

«Μένουμε Ευρώπη, μέρος δεύτερο». Ενώ η αγωνία για τα νέα από τις Βρυξέλλες κορυφωνόταν, η δεύτερη    και αντικυβερνητική διαδήλωση μέσα σε λίγες μέρες είχε την ίδια μαζικότητα με την πρώτη της προηγούμενης Πέμπτης, μειωμένο παλμό και σαφέστερα πολιτικά και ταξικά χαρακτηριστικά.

Πρωταγωνιστές για άλλη μια φορά ήταν οι «επώνυμοι», οι νεοδημοκράτες, κυρίως, βουλευτές μαζί με στελέχη του Ποταμιού που έδωσαν το «παρών». Μαζί με την παραδοσιακή, αστική Δεξιά, άνθρωποι στην πλειονότητά τους άνω των 50, που ισχυρίζονταν ότι δεν φέρουν κομματική ταυτότητα.

Αναθυμιάσεις ακριβών αρωμάτων, κομψά ντυσίματα, πολλές ελληνικές σημαίες, λιγότερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ομοιόμορφα αλλά λιγότερα αυτή τη φορά πλακάτ (π.χ. «Ναι στο ευρώ», «Οχι στο ρούβλι») και ο διαπεραστικός ήχος από δεκάδες σφυρίχτρες, που μοίραζαν κάποιοι «αυθόρμητοι» διαδηλωτές, συνέθεσαν την εικόνα της χθεσινής συγκέντρωσης.

Πέρα από τα χαμόγελα και τη χαρά της συνάντησης -για πολλούς ήταν μόλις η δεύτερη φορά στους δρόμους- αυτό που επικρατούσε και πάλι ήταν ο φόβος. Ο φόβος, όπως αποτυπωνόταν στα μάτια κάποιων συνταξιούχων, για κάτι χειρότερο που μοιάζει να έρχεται, για τα σπίτια τους, τις συντάξεις, το νόμισμα, τις καταθέσεις.

2 230

Ο φόβος των καλοντυμένων υπαλλήλων και επιχειρηματιών για τους διαχειριστές της εξουσίας. «Συμφωνία πάση θυσία», μας λένε πολλοί από τους διαδηλωτές νωρίς το απόγευμα, την ώρα που στο Σύνταγμα καταφτάνει μια ομάδα 100 αναρχικών-κομμουνιστών από τη Συνέλευση Εξαρχείων. Φωνάζουν «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς», «Λαέ, θυμήσου, το χώμα που πατάς λευτέρωσε ο Αρης και ο ΕΑΜ ΕΛΑΣ».

«Αέρα, αέρα, να φύγει η χολέρα, Aλήτες-προδότες-κομμουνιστές» τους απαντούν εν χορώ γύρω στα 20 άτομα. «Οχι, παιδιά, μην τα λέτε αυτά, μόνο “Ελλάς-Ευρώπη-Δημοκρατία” να φωνάζετε» πετάγεται ένας πιο ψύχραιμος από τους «ευρωπαϊστές».

Οι δύο αντιπαρατιθέμενες πλευρές απείχαν μεταξύ τους μερικά μόλις μέτρα, με ελάχιστους αστυνομικούς και πλήθος φωτορεπόρτερ να βρίσκονται στην γκρίζα ενδιάμεση ζώνη. Η κατάσταση, που έφερνε συνειρμικά στο μυαλό εικόνες από το Μαϊντάν της Ουκρανίας, έδειχνε για λίγα λεπτά έκρυθμη, αλλά καμία από τις δύο πλευρές δεν ήταν πρόθυμη να περάσει σε πιο βίαιες εκδηλώσεις.

Με τα ΜΑΤ να πληθαίνουν περιμετρικά των διαδηλωτών, οι μεν έβριζαν τους δε, ενώ κάποιοι σε έντονο ύφος προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τη στάση τους. «Εγώ δεν είμαι από κανένα Κολωνάκι, νεαρέ, όπως νομίζεις, είμαι από το Περιστέρι και θέλω να μείνω στην Ευρώπη, το καταλαβαίνεις;» έλεγε μια κυρία σε έναν από τους αναρχικούς. «Καλά, τα παιδιά σου δεν τα σκέφτεσαι; Την ανεργία τους, τη φτώχεια;» απάντησε ο νεαρός. «Ακριβώς αυτά σκέφτομαι» του ανταπαντά. «Και θες κι άλλη Ευρώπη; Κι άλλη λιτότητα;». «Ε, τι θες να κάνω, αυτά που κάνεις εσύ;» απαντούσε έντονα η κυρία. Λίγο πριν από τις 8, οι αναρχικοί αποχώρησαν συντεταγμένα προς τα Εξάρχεια, αποδοκιμαζόμενοι έντονα από το πλήθος. «Tαγματασφαλίτες, ρουφιάνοι, τη λύση θα τη δώσει ο ένοπλος λαός» φώναζαν αποχωρώντας.

Λίγα λεπτά αργότερα, η διαδήλωση συνέχισε στο γνωστό ύφος: «Κάτω η χούντα της Ζωής» φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος επί 10 λεπτά μπροστά από τη Βουλή, την ώρα που ένας μεσήλικας έσπαγε τον αστυνομικό κλοιό που εμπόδιζε την πρόσβαση στο περιστύλιο και σήκωνε την ελληνική σημαία εν μέσω αποθέωσης και απαγγελίας του εθνικού ύμνου.

Ο επίτιμος

«Οταν η πατρίδα είναι σε κίνδυνο κανείς δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει», δήλωσε καταχειροκροτούμενος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από το Σύνταγμα, παρευρισκόμενος για πρώτη φορά σε διαδήλωση τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

«Η μεγάλη αυτή συγκέντρωση δεν είναι κομματική, δεν είναι διχαστική, είναι ενωτική» συμπλήρωσε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Πράγματι, ήταν μια ενωτική διαδήλωση, που κατάφερε να ενώσει μεταξύ άλλων τούς: Μάκη Βορίδη, Σπύρο Λυκούδη, Ανδρέα Παπαδόπουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη, Θόδωρο Φορτσάκη, Γιάννη Βρούτση, Ανδρέα Λοβέρδο, Κωστή Χατζηδάκη.

•Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 21.30 μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη όταν αναρχικοί έκαψαν σημαίες της Ε.Ε. και διαπληκτίστηκαν με διαδηλωτές. Πραγματοποιήθηκαν 36 προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις που εγκλώβισαν τους συλληφθέντες στη συμβολή Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου.

•Με σύνθημα «Ολοι στους δρόμους» το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο ενάντια στη νέα αντιλαϊκή συμφωνία-λαιμητόμο σήμερα στην Ομόνοια, στις 6 μ.μ.

Ξεροί απ’ τα γέλια

Με τη φράση «Μένουμε ξεροί απ’ τα γέλια!» υποδέχτηκαν εργαζόμενοι της Eurobank (συνδικαλιστική παράταξη Κίνηση) το χθεσινό κάλεσμα του εργοδοτικού σωματείου της τράπεζας στο «Μένουμε Ευρώπη». «Δεν θέλουμε με τίποτα να πιστέψουμε ότι οι τρομολαγνικές τους ανησυχίες έχουν οποιαδήποτε σχέση με την εντελώς τυχαία και ταυτόχρονη ενεργοποίηση της διοίκησης της Eurobank, που εδώ και μία εβδομάδα ασκείται με τεράστια επιτυχία στο άθλημα της κατατρομοκράτησης των καταθετών και της ελληνικής κοινωνίας, παρέα με τον κ. Στουρνάρα!» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.

Μένουν και οι… 9

Συνολικά εννέα άτομα είχε η συγκέντρωση των «Μένουμε Ευρώπη» στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μεταξύ αυτών ένας υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κατά τις τελευταίες εκλογές αλλά και μία υπάλληλος του γραφείου του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, προφανώς εκπροσωπώντας τον βουλευτή που είχε υποχρεώσεις στην Αθήνα. Επειτα από περίπου μίας ώρας αναμονή, η λαοθάλασσα αποχώρησε..

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Χάρης Δούκας: Ανοικτή επιστολή για την Αττική – «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να ανακόψει την καταστροφή»

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Ανοικτή επιστολή για την Αττική – «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θέλει να ανακόψει την καταστροφή»

Ο δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας, με αφορμή όσα συνέβησαν μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική…

Ηλεία: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή – 48 κρούσματα και 12 θάνατοι από στρεπτόκοκκο μέσα στο 2024

εοδυ Medium

Ηλεία: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην περιοχή – 48 κρούσματα και 12 θάνατοι από στρεπτόκοκκο μέσα στο 2024

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ηλεία με τους θανάτους και τα κρούσματα στρεπτόκοκκου

Ξυλοδαρμός ναυαγοσώστριας σε γνωστή επιχείρηση της παραλιακής – Η εργαζόμενη καταγγέλλει ελλιπή μέτρα προστασίας

anastasiia chepinska A165IHHdiXs unsplash

Ξυλοδαρμός ναυαγοσώστριας σε γνωστή επιχείρηση της παραλιακής – Η εργαζόμενη καταγγέλλει ελλιπή μέτρα προστασίας

Τα ελλιπή μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους είναι σημαντικό ζήτημα, τη στιγμή που κάθε μεγάλη…