Χαϊδεύουν τις μεγάλες εταιρίες οι δανειστές και ενσωματώνουν την εισφορά αλληλεγγύης στο φόρο εισοδήματος

Στις θέσεις που παρουσίασαν χθες Τετάρτη επιμένουν οι δανειστές στο κείμενο που μπαίνει ως βάση συζήτησης στο Eurogroup. Μάλιστα επιθυμούν να μην μπει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ αλλά να ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύσης των φυσικών προσώπων στο φόρο εισοδήματος. Υ

2319358 0 1

Στις θέσεις που παρουσίασαν χθες Τετάρτη επιμένουν οι δανειστές στο κείμενο που μπαίνει ως βάση συζήτησης στο Eurogroup. Μάλιστα επιθυμούν να μην μπει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ αλλά να ενσωματωθεί η εισφορά αλληλεγγύσης των φυσικών προσώπων στο φόρο εισοδήματος. Υπάρχουν ωστόσο δύο σημεία που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως παραχωρήσεις από τη μεριά τους. 

Οι δανειστές είχαν ζητήσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο χωρίζει τη διαφορά και συνεχίζει μέχρι το Δεκέμβριο του 2019. Η κατάργηση θα ξεκινήσει άμεσα με το 20% των δικαιούχων να χάνουν τα προνόμια μόλις περάσει η νομοθεσία. 

Επίσης οι δανειστές αποδέχονται τους 3 συντελεστές ΦΠΑ (6, 13 και 23%) κι αφήνουν τη θέση τους για δύο.

Ωστόσο το κείμενο προβλέπει πως το νέο σύστημα ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου με στόχο να εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ.
Στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering.
Στο 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό). 
Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Επιμένουν, επίσης, στην κατάργηση των εξαιρέσεων των νησιών όσον αφορά το ΦΠΑ.

Κατά τ’ άλλα οι δανειστές επιμένουν σε:

Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για το ΦΠΑ στα νησιά.

Κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες αλλά και η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης.

Μεγαλύτερη εισφορά υπέρ της υγειονομικής περίθαλψης από αυτή που πρότεινε η ελληνική πλευρά (6% για κύριες και επικουρικές συντάξεις αντί για 5%) ενώ για τις επικουρικές προτείνεται η επιβολή αυστηρών «ποινών» (μείωση σύνταξης έως και 16% ετησίως) προκειμένου να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θα θελήσουν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62.
Όλα τα παράθυρα που οδηγούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση προτείνεται να εξαλειφθούν μέχρι και το 2022.

Δε θέλουν φόρο στις υπερκερδοφόρες επιχειρήσεις αλλά παγίωση της εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα

Οι δανειστές απορρίπτουν την πρόταση της ελληνικής πλευράς για έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρίες με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αλλά ζητούν η εισφορά αλληλεγγύης να ενσωματωθεί στο φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων κι άρα να παγιωθεί. Ως μέτρα κατά των υψηλών εισοδημάτων προτείνουν να αυξηθεί η φορολογική επιβάρυνση των ναυτιλιακών εταιρειών και την αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Δείτε εδώ όλο το κείμενο όπως διέρευσε στους Financial Times

 

Επεισοδιακή απόπειρα κλοπής ΑΤΜ στο Χαλάνδρι – Παράτησαν το φορτηγάκι στη μέση του δρόμου

Επεισοδιακή απόπειρα κλοπής ΑΤΜ στο Χαλάνδρι – Παράτησαν το φορτηγάκι στη μέση του δρόμου

Άγνωστοι ξήλωσαν ΑΤΜ και το φόρτωσαν σε φορτηγάκι, όμως έγιναν αντιληπτοί - Διέφυγαν (χωρίς το…

Παιδάκια από την Παλαιστίνη πανηγυρίζουν την στιγμή που οι πύραυλοι χτυπούν το Ισραήλ (video)

Παιδάκια από την Παλαιστίνη πανηγυρίζουν την στιγμή που οι πύραυλοι χτυπούν το Ισραήλ (video)

Διαφορετικές αντιδράσεις, διαφορετικά συναισθήματα στην πόλη της Ιερουσαλήμ - Παλαιστίνιοι «γιόρταζαν» την επίθεση του Ιράν…

Ξέσπασε η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Το να ζούμε μαζί με τους ατιμώρητους υπεύθυνους είναι κάτι που δεν αξίζει σε κανέναν να βιώσει…» (video)

Ξέσπασε η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Το να ζούμε μαζί με τους ατιμώρητους υπεύθυνους είναι κάτι που δεν αξίζει σε κανέναν να βιώσει…» (video)

«Αυτή η κυβέρνηση είναι σίγουρα εμπλεκόμενη και στα δύο εγκλήματα», ανέφερε η πρόεδρος του «Συλλόγου…