3ο γραφείο πολυτελείας για τον ηγεμόνα Μητσοτάκη

Στον 6ο όροφο του Μεγάρου Μποδοσάκη, έκτασης 1.307 τ.μ., με απεριόριστη θέα και σε απόσταση αναπνοής από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Βουλή

μποδοσακη κτιριο

Το νέο του γραφείο, τρίτο κατά σειρά, ετοιμάζεται να «εγκαινιάσει» ο πρωθυπουργός. Βρίσκεται στον 6ο όροφο του Μεγάρου Μποδοσάκη, απ’ όπου με μισή περιστροφή της καρέκλας του γραφείου του θα έχει θέα προς τον Λυκαβηττό, το κοινοβούλιο, τον Εθνικό Κήπο, το Καλλιμάρμαρο, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός αλλά και την Ακρόπολη.

 

Νέο γραφείο πολυτελείας για τον ηγεμόνα Μητσοτάκη

 

Εκεί βρισκόταν μέχρι πρότινος το γραφείο του CEO της Eurobank και η χρήση του θα είναι «just in case», όπως μας μετέφεραν καλά ενημερωμένες πηγές, αφού οι σκέψεις για παρεμβάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να υλοποιούνται άμεσα, ενώ το πρωθυπουργικό γραφείο εντός του Μεγάρου της Βουλής δεν προσφέρει τις ανέσεις που αρμόζουν σε έναν ηγέτη του διαμετρήματος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον ίδιο όροφο, ο οποίος αποτελείται από μόλις 1.307 τ.μ., θα «στριμωχτεί» ένα ακόμη γραφείο για τον Κώστα Τασούλα. Οχι, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το γραφείο που διατηρεί εντός του κοινοβουλίου ούτε να προβεί σε ανακαίνιση. Οπως μας ανέφεραν οι ίδιες πηγές, εκεί θα μπορεί να συγκαλεί συσκέψεις με τους γενικούς διευθυντές των υπηρεσιών της Βουλής, γεγονός που «θα διευκολύνει το σύστημα». «Αμφιβάλλω ότι γνωρίζει τους γενικούς διευθυντές…» ήταν το καυστικό σχόλιο έμπειρου κοινοβουλευτικού, ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τους αυτοματισμούς των γραφειοκρατικών διαδικασιών εντός του κοινοβουλίου. «Πρόκειται για απόδειξη καθεστωτισμού. Ενώ έχουν “πλούσια” γραφεία, θέλουν κι άλλα. Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου!» κατέληξε σκωπτικά.

Εναν όροφο πιο κάτω θα βρίσκεται το γραφείο του Ακη Σκέρτσου. Ο παρακολουθούμενος από το Predator υπουργός Επικρατείας με την απέχθεια –εν μέσω κορύφωσης της πανδημικής κρίσης– σε ένα «πολυτελές σύστημα υγείας» και τις περγαμηνές του πολιτικού «μπάτλερ» του Γιάννη Στουρνάρα ή του γενικού διεκπεραιωτή του ΣΕΒ θα μεταφερθεί άμεσα από τις εγκαταστάσεις του πρώην υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης επί της Βασιλίσσης Σοφίας, ενώ στο Μέγαρο Μποδοσάκη θα μετακινηθεί και η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, όπως και άλλες υπηρεσίες του Μεγάρου Μαξίμου που είναι εγκατεστημένες –μεταξύ άλλων– στο Μέγαρο της Βουλής.

Το μίσθωμα

Οι υπογραφές στο συμβόλαιο μίσθωσης του πολυτελούς κτιρίου από τη Βουλή των Ελλήνων έπεσαν στις 22 Δεκεμβρίου 2023 και συγκεκριμένα από τον Κων. Τασούλα και την πρόεδρο του Ιδρύματος Μποδοσάκη Αθηνά Δεσύπρη. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου του γραφείου Τύπου της Βουλής, το κτίριο έχει συνολική επιφάνεια 13.460 τ.μ., αποτελείται από ισόγειο, έξι ορόφους και δύο υπόγεια, η κατασκευή του ξεκίνησε το 1949 και ολοκληρώθηκε το 1958, ενώ φέρει την υπογραφή του Ανδρέα Πλουμιστού, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας. «Στο Μέγαρο Μποδοσάκη θα στεγασθούν κυρίως οι διοικητικές υπηρεσίες της Βουλής που σήμερα στεγάζονται σε διάφορα μίσθια επί των οδών Σέκερη και Βασιλίσσης Σοφίας» κατέληγε το δελτίο Τύπου, με το επίρρημα της πρότασης να αποτελεί σήμα πως δεν επρόκειτο μόνο για «συγκέντρωση των διαφόρων υπηρεσιών της Βουλής πλησίον του κεντρικού Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων», όπως αναγράφεται στην απόφαση που υπογράφει ο Κων. Τασούλας για τη μίσθωση του Μεγάρου.

Σύμφωνα με το 12ετές μίσθωμα, για το πρώτο έτος –με εξαίρεση τους τρεις πρώτες μήνες που ήταν η περίοδος μετακόμισης– το μηνιαίο κόστος ανέρχεται σε 275.000 ευρώ. «Συνολικά για το πρώτο μισθωτικό έτος της μισθώσεως εγκρίνουμε το ποσό των 2.475.000 ευρώ και για το δεύτερο έτος μίσθωσης 285.000 ευρώ (σ.σ.: μηνιαίως) και συνολικά για το δεύτερο μισθωτικό έτος της μισθώσεως το ποσό των 3.420.000 ευρώ» σημειώνεται στην απόφαση και συμπληρώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2026 «το μηνιαίο μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, κατά το ποσοστό μεταβολής (αύξησης) του μέσου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του τελευταίου δωδεκαμήνου […], όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ ή οποιαδήποτε άλλη οριζόμενη από τον νόμο αντίστοιχη δημόσια υπηρεσία ή αρχή, μη δυνάμενου να υπολείπεται της μίας ποσοστιαίας μονάδας (1,0%)».

Στα παραπάνω έξοδα δεν προσμετρώνται η μετακόμιση των διευθύνσεων, τμημάτων και υπηρεσιών της Βουλής ούτε οι βελτιωτικές παρεμβάσεις στο κτίριο. Μέχρι στιγμής οι μοκέτες αντικαταστάθηκαν από πατώματα τύπου laminate, οι χώροι είναι φρεσκοβαμμένοι, ενώ έχουν εγκατασταθεί τα απαιτούμενα δίκτυα επικοινωνιών και πληροφοριακών συστημάτων.

f2

Η επιβάρυνση 

Ο σχεδιασμός προέβλεπε «μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω της μεσομακροπρόθεσμης οικονομίας κλίμακος που θα επιτευχθεί στο κόστος των μισθωμάτων», όπως επισημαίνεται στην απόφαση μίσθωσης, καθώς η Βουλή δεν θα ανανεώσει το μίσθωμα για το Μέγαρο Αρβανίτη, ενώ θα πάψει να χρησιμοποιεί ένα από τα δύο κτίρια επί της οδού Σέκερη. Φευ! Σύμφωνα με τις αποφάσεις που είναι αναρτημένες στην «Κοινοβουλευτική Διαφάνεια», ακόμη και το μειωμένο μίσθωμα του Μεγάρου Μποδοσάκη για το 2024 επιβαρύνει κατά 300.000 ευρώ ετησίως τον προϋπολογισμό της Βουλής συγκριτικά με το κόστος ενοικίασης των δύο κτιρίων των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώνεται. Μάλιστα, η ετήσια επιβάρυνση για το 2025 εκτοξεύεται σε 1.238.040 ευρώ λόγω της αύξησης του μισθώματος για το Μέγαρο Μποδοσάκη. Ως εκ τούτου, το εγχείρημα της «μείωσης των λειτουργικών δαπανών» δεν πήγε και πολύ καλά!

Κι όλα αυτά την ώρα που αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές ισχυρίζονται πως το επιπλέον ετήσιο κόστος από τη μίσθωση του Μεγάρου Μποδοσάκη θα ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ, οι οποίες βία θα έφταναν τις 300.000 ευρώ για το 2024 και 500.000 ευρώ για το 2025.

Το «στρίμωγμα»

Υπάλληλοι της Βουλής βάζουν μεν θετικό πρόσημο σε σχέση με τις νέες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο Μέγαρο Μποδοσάκη, όμως δεν λείπουν τα προβλήματα συνωστισμού ή και «σπασίματος» υπηρεσιών σε διαφορετικούς ορόφους λόγω της «κατάληψης» του 5ου και του 6ου ορόφου από το Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα φέρονται να αντιμετωπίζουν οι διευθύνσεις προσωπικού και οικονομικών υπηρεσιών. «Υπάρχει τμήμα που “έσπασε” στον 2ο και τον 4ο όροφο» τόνισε υπάλληλος της Βουλής, εξηγώντας πως τα πολυάριθμα τμήματα είναι αυτά που αναγκάζονται να στριμωχτούν. «Χρειαζόταν ένας όροφος ακόμη. Αν η Βουλή δεν παραχωρούσε τον 5ο όροφο, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα» υπογραμμίζει και εκφράζει την ελπίδα ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί.

Παράλληλα, αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για τη διανομή των γραφείων στο Μέγαρο της Βουλής. Κοινοβουλευτική πηγή της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι το προεδρείο ζητά γραφεία από τις κοινοβουλευτικές ομάδες προκειμένου να δοθούν σε υπηρεσίες της Βουλής. Ωστόσο, κύκλοι από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς, λέγοντας μάλιστα ότι αναμένεται να διατεθούν κι άλλοι χώροι στις κοινοβουλευτικές ομάδες λόγω της μεταφοράς υπηρεσιών στο Μέγαρο Μποδοσάκη.

Η ασφάλιση

Συμβατική υποχρέωση από την απόφαση μίσθωσης του κτιρίου ήταν η ασφάλιση του Μεγάρου. Συγκεκριμένα, στην απόφαση περιλαμβάνεται η εξής πρόβλεψη: «Η Βουλή των Ελλήνων αναλαμβάνει την ασφάλιση του Μισθίου με δικαιούχο τυχόν ασφαλίσματος το Ιδρυμα Μποδοσάκη σε αξιόπιστη ασφαλιστική εταιρεία λειτουργούσα στην Ελλάδα, για τις βασικές κατηγορίες ασφάλισης που ήδη καλύπτονται στο κτίριο».

Η απόφαση ασφάλισης υπογράφηκε πέντε μέρες μετά τη σύναψη του συμβολαίου μίσθωσης του Μεγάρου. Η ανάθεση έγινε στην Εθνική Ασφαλιστική αντί 36.800 ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία που ανήκει στο πολυσυζητημένο fund CVC είχε υποβάλει προσφορά ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου 2023. Δηλαδή μία μέρα προτού υπογραφεί το συμβόλαιο μίσθωσης.

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Τι καταγγέλλει για έργα που έμειναν... στη μέση.

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

Επίδαυρος: Ενοχλήθηκε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο με τα φιλοπαλαιστινιακά συνθήματα στην παράσταση της «Ορέστειας»

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, επιχειρεί να ξεπλύνει τα εγκλήματα στη Γάζα και να… διδάξει πολιτισμό.