Newsroom

Newsroom

Αυστραλία: Νομοθετικό «μπλόκο» στη χρήση social media από τα παιδιά

Ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια θα οριστεί η ελάχιστη ηλικία για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

social media

Η Αυστραλία θα ορίσει ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια την ελάχιστη ηλικία για να μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί φέτος σε ισχύ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι, ο οποίος θα προτιμούσε να δει τους νέους να παίζουν «στα γήπεδα» μάλλον, παρά μπροστά στις οθόνες τους.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους ιστότοπους αυτούς «μάστιγα» για τους νέους και δήλωσε πως ο ομοσπονδιακός νόμος, που θα ορίζει αυτό το όριο, θα τεθεί σε εφαρμογή το 2024, διευκρινίζοντας ότι η ελάχιστη ηλικία για να συνδεθεί κανείς στο Facebook, το Instagram και το TikTok θα πρέπει να καθοριστεί ανάμεσα στα 14 και τα 16 χρόνια.

Ο εν λόγω νόμος θα καταστήσει την Αυστραλία μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που επιβάλλουν ηλικιακό περιορισμό για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προηγούμενες απόπειρες, μεταξύ άλλων και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είχαν αποτύχει έπειτα από διαμαρτυρίες ότι περιορίζονται τα δικαιώματα των ανηλίκων στο Ίντερνετ.

Μέσα στους επόμενους μήνες και πριν το κείμενο τεθεί σε ισχύ, θα γίνουν τεστ για το πώς θα μπορεί να ελέγχεται η ηλικία κατά τη σύνδεση, πρόσθεσε ο Αλμπανέζι, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Θέλω να δω τα παιδιά μακριά από τις οθόνες τους, στα γήπεδα ποδοσφαίρου, στις πισίνες και στα γήπεδα του τένις», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

«Θέλουμε να έχουν αληθινές εμπειρίες με αληθινούς ανθρώπους επειδή ξέρουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κακό στην κοινωνία», δήλωσε ακόμη μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Ερωτηθείς επανειλημμένα για το θέμα, ο Άντονι Αλμπανέζι δήλωσε πως προσωπικά θα ήθελε η ελάχιστη ηλικία να είναι τα 16 χρόνια.

Ο επικεφαλής της συντηρητικής αντιπολίτευσης Πίτερ Ντάτον υποστήριξε το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

«Κάθε ημέρα καθυστέρησης αφήνει τα νέα παιδιά ευάλωτα στις απειλές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε.

Αναλυτές εκτιμούν εντούτοις ότι η επιβολή ηλικιακού ορίου δεν πρόκειται να βοηθήσει τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα σε κοινωνικό επίπεδο.

Για τον Ντάνιελ Άνγκους, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Κουίνσλαντ, το κυβερνητικό σχέδιο είναι «επιπόλαιο» και επειδή ανακοινώθηκε πριν καν την τελική έκθεση κοινοβουλευτικής έρευνας για τον αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυστραλιανή κοινωνία.

Το σχέδιο αυτό «υπονομεύει την έρευνα και τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας και απειλεί να προκαλέσει σημαντικές αδικίες αποκλείοντας τους νέους από το να συμμετέχουν σημαντικά και υγιώς στον ψηφιακό κόσμο», συνεχίζει ο ειδικός, ο οποίος ηγείται του πόλου έρευνας του πανεπιστημίου για τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Ο νόμος θα μπορούσε να ανακατευθύνει πολλά παιδιά προς «χώρους ήσσονος ποιότητας στο Ίντερνετ» «καταργώντας σημαντικά μέσα κοινωνικής διασύνδεσης», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Τόμπι Μάρεϊ, επίκουρο καθηγητή πληροφοριών και τεχνολογιών της πληροφορίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δεν είναι καν βέβαιο ότι υφίστανται σήμερα τα τεχνικά μέσα για να τεθεί σε εφαρμογή ένα τέτοιο ηλικιακό όριο.

«Η κυβέρνηση δοκιμάζει μια τεχνολογία ελέγχου της ηλικίας. Όμως ξέρουμε ήδη ότι οι σημερινές μέθοδοι δεν είναι αξιόπιστες, είναι υπερβολικά εύκολο να παρακαμφθούν ή είναι επικίνδυνες για την ιδιωτική ζωή των χρηστών», υποστηρίζει.

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει από την πλευρά του πως οι γονείς περιμένουν να δοθεί μια απάντηση στο πρόβλημα της παρενόχλησης μέσω του Ίντερνετ και να υπάρξει ένας τρόπος για να ελέγχουν την πρόσβαση στα επικίνδυνα περιεχόμενα που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση, ένα νοσμοσχέδιο, που καθορίζει στα 13 χρόνια την ελάχιστη ηλικία για να χρησιμοποιεί κάποιος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατατέθηκε τον Απρίλιο στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών από δημοκρατικούς και ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, όμως δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία για να συζητηθεί.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε ταχθεί τον Ιούνιο υπέρ μιας απαγόρευσης των κινητών τηλεφώνων «πριν από την ηλικία των 11 ετών» και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «πριν από τα 15 χρόνια».

Το 2023, μελέτη του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ είχε δείξει ότι τρία τέταρτα των Αυστραλών ηλικίας 12 έως 17 ετών έχουν χρησιμοποιήσει το YouTube ή το Instagram.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγει τον χορό… ο Πέτρος Παππάς: Αν εκλεγεί ο Πολάκης πρόεδρος φεύγω! (video)

Διακοπές στο Μπιλμπάο ναι, στην Ελλάδα ποτέ (πια)

Ανάβυσσος: Θαλάσσια χελώνα διέκοψε γύρισμα ταινίας πορνό – Δάγκωσε τον πρωταγωνιστή (video)

Ο Ορμπάν απαντά στο πρόστιμο-ρεκόρ της ΕΕ απειλώντας να στείλει λεωφορεία με μετανάστες στις Βρυξέλλες

Σαντορίνη: Τι αναφέρει ο πρόεδρος του μουσικού συλλόγου για το ωδείο που έγινε… Airbnb – «Έχει ευθύνη το υπουργείο πολιτισμού» (video)

5931638

Σαντορίνη: Τι αναφέρει ο πρόεδρος του μουσικού συλλόγου για το ωδείο που έγινε… Airbnb – «Έχει ευθύνη το υπουργείο πολιτισμού» (video)

Μάλιστα με αφορμή το τι συμβαίνει στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του μουσικό συλλόγου ανέφερε ότι…

Πορτοσάλτε: Έβγαλε γνωστή αντιεμβολιάστρια να μιλήσει για την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία – Την είχε «κόψει» ο ΣΚΑΪ στην καραντίνα (video)

PORTOSALTE

Πορτοσάλτε: Έβγαλε γνωστή αντιεμβολιάστρια να μιλήσει για την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία – Την είχε «κόψει» ο ΣΚΑΪ στην καραντίνα (video)

Η Ιωάννα Κουσκούση είχε εμφανιστεί παλιότερα στον αέρα του ΣΚΑΪ και έκανε «κήρυγμα» κατά των…

Πανικός στο κέντρο της Αθήνας: Άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει και να ανατινάξει φιάλη υγραερίου

αχαρνων

Πανικός στο κέντρο της Αθήνας: Άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει και να ανατινάξει φιάλη υγραερίου

Στο σημείο έχουν φτάσει δυνάμεις της αστυνομίας και μαζί τους διαπραγματευτές προκειμένου να μεταπειστεί ο…

Αναστασοπούλου σε Λιγνάδη: «Είναι τραγικό και επικίνδυνο που κυκλοφορείς ελεύθερος ακόμα»

InCollage 20240910 105840201

Αναστασοπούλου σε Λιγνάδη: «Είναι τραγικό και επικίνδυνο που κυκλοφορείς ελεύθερος ακόμα»

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου ξέσπασε για τις δηλώσεις του Δημήτρη Λιγνάδη μετά την αναβολή της δικής…

Αδιανόητη καταγγελία για αισχροκέρδεια: Στο Σύνταγμα χρέωσαν ένα σακουλάκι γαριδάκια 6,5 ευρώ

garidakia9495930

Αδιανόητη καταγγελία για αισχροκέρδεια: Στο Σύνταγμα χρέωσαν ένα σακουλάκι γαριδάκια 6,5 ευρώ

Άλλη μια φορά η αισχροκέρδεια «κρεμιέται στα μανταλάκια», με αφορμή καταγγελία για εξωφρενική τιμή σε…