Newsroom

Newsroom

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή-Δεκάδες ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν τη Γάζα

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους μετά την ξαφνική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς με τη ρίψη χιλιάδων ρουκετών από τη Γάζα, αλλά και με την «εισβολή» μαχητών της στο Ισραήλ, με το τελευταίο να είναι ένα βήμα πριν από την κήρυξη πολέμου.

israil cover

Αεροπορική επίθεση με στόχο στόχους της Χαμάς στη Γάζα είναι σε εξέλιξη.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ότι πολλές «δεκάδες από τα μαχητικά αεροσκάφη (του) πλήττουν αυτή στιγμή αριθμό στόχων» της Χαμάς.

israil2

Tο ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εξαπέλυσε το πρωί του Σαββάτου τη μεγαλύτερη επίθεση στο Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που συνδύασε ενόπλους που πέρασαν τα σύνορα, με ένα βαρύ μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

israil3

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τους Times of Israel από την διπλή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς τα ξημερώματα, τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, με κάποιους Ισραηλινούς να κατηγορούν τις Αρχές ότι πιάστηκαν στον ύπνο.

Σύμφωνα με το news18.com η Χαμάς έχει απαγάγει 35 στρατιώτες και πολίτες.

Το σημερινό επεισόδιο σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.

 

 

Εκατοντάδες κάτοικοι από το βορειοανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σήμερα το πρωί ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά, κουβαλώντας κουβέρτες και τρόφιμα εγκατέλειπαν τα σπίτια τους προκειμένου να μετακινηθούν στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Μοχάμεντ Ντεΐφ, υψηλόβαθμος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, ανακοίνωση την έναρξη της επιχείρησης «Κατακλυσμός αλ-Άκσα» στα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς, καλώντας τους απανταχού Παλαιστινίους να πολεμήσουν. «Αυτή η ημέρα της μεγαλύτερης μάχης για να τερματιστεί η τελευταία κατοχή επί γης», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκτοξεύτηκαν 5.000 ρουκέτες.

Τουλάχιστον πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τους Times of Israel από την διπλή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς τα ξημερώματα, τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, με κάποιους Ισραηλινούς να κατηγορούν τις Αρχές ότι πιάστηκαν στον ύπνο.

Σύμφωνα με το news18.com η Χαμάς έχει απαγάγει 35 στρατιώτες και πολίτες. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας.

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ είναι σε πόλεμο»

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε έπειτα από συνάντηση με τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, ότι «το Ισραήλ είναι σε πόλεμο» και πως οι «δυνάμεις της Χαμάς θα αντιμετωπιστούν με όλη τη δύναμη των ενόπλων δυνάμεων».

Καταδικάζει και η Ελλάδα

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη σημερινή εκτόξευση σφοδρών ρουκετών κατά του Ισραήλ. Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.


Το Γραφείο Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ δήλωσε ότι «καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση των τρομοκρατών της Χαμάς και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών που προκλήθηκαν. Καλούμε όλες τις πλευρές να απόσχουν από βία και επιθέσεις αντίποινων. Ο τρόμος και η βία δεν επιλύουν τίποτα».

Νωρίτερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και πως όλα τα στελέχη της είναι υγιή και σε ασφαλές σημείο. Επίσης, απευθυνόμενη στους Αμερικανούς πολίτες στο Ισραήλ, τους κάλεσε «να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα και να αυξήσουν την ευαισθητοποίησή τους όσον αφορά την ασφάλειά τους, καθώς επικίνδυνα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων βολών με όλμους και ρουκέτες, λαμβάνουν χώρα συχνά χωρίς προειδοποίηση».

ΕΕ: Καταδίκη για τις επιθέσεις στο Ισραήλ

Την καταδίκη της για τις επιθέσεις στο Ισραήλ εξέφρασε η ευρωπαϊκή ηγεσία.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις αδιάκριτες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον του Ισραήλ και του λαού του σήμερα το πρωί, προκαλώντας τρόμο και βία κατά αθώων πολιτών.

Οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα. Η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με τον ισραηλινό λαό σε αυτή τη φρικτή στιγμή» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

 

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της

 

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε «απερίφραστα την επίθεση που πραγματοποίησαν οι τρομοκράτες της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι η τρομοκρατία στην πιο απεχθή μορφή της. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι τέτοιων αποτρόπαιων επιθέσεων».

 

Ζ.Μπορέλ: Η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ

«Αυτή η φρικτή βία πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η τρομοκρατία και η βία δεν λύνουν τίποτα» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσθέτοντας ότι «η ΕΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της στο Ισραήλ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

 

Ρ.Μέτσολα: Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ

Tέλος, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα υπογράμμισε : «καταδικάζουμε τον τρόμο και τη βία που ασκείται εναντίον αθώων ανθρώπων. Οι σκέψεις μου είναι με όλους εκείνους που βρίσκονται υπό πυρά, όλους τους πρώτους ανταποκριτές και αυτούς που αμύνονται ενάντια σε αυτές τις βάρβαρες επιθέσεις. Ο τρόμος δεν θα επικρατήσει ποτέ».

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

fvtia patra eg

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…