Newsroom

Newsroom

Ανακαλύφθηκε σπήλαιο στη Σελήνη – Γιατί πιστεύουν πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει ανθρώπους

Δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν η λάβα έρεε στη Σελήνη, δημιουργώντας μια σήραγγα μέσα στο βράχο.

448936033 1726600991079845 5375035058925651852 n

Επιστήμονες της NASA έκαναν μια ιστορική επιστημονική ανακάλυψη, καθώς εντόπισαν στη Σελήνη -για πρώτη φορά- την ύπαρξη σπηλαίου μήκους τουλάχιστον 100 μέτρων. Σύμφωνα με τους ειδικούς το εν λόγω σπήλαιο θα μπορούσε να αποτελεί ένα «ιδανικό μέρος για να ζουν οι άνθρωποι».

Οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχουν εκατοντάδες άλλα σπήλαια που δυνητικά θα μπορούσαν στο μέλλον να φιλοξενήσουν βάσεις αστροναυτών και κατ΄ επέκταση, τους ανθρώπους γενικά.

Ειδικότερα, μια ομάδα αστρονόμων γνωστοποίησε στις 15 Ιουλίου πως υπάρχουν ενδείξεις για ένα μεγάλο σπήλαιο το οποίο βρίσκεται στη «Θάλασσα της Ηρεμίας» (Sea of Tranquility), μόλις 400 χιλιόμετρα από το σημείο προσεδάφισης του Apollo 11. Η αποκάλυψη αυτή, έγινε με τη χρήση ραντάρ στην περιοχή αυτή.

Πρόκειται για ένα σπήλαιο πλάτους 45 μέτρων και μήκους έως 80 μέτρων, έκταση που αντιστοιχεί σε 14 γήπεδα τένις, του οποίου η είσοδος φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα λάκκο στη «Θάλασσα της Ηρεμίας».

Η ανάλυση των δεδομένων ραντάρ που συλλέχθηκαν από το ρομπότ αναγνώρισης της NASA (LRO) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, αποκάλυψε ότι ο λάκκος Mare Tranquillitatis, ο βαθύτερος γνωστός λάκκος στο φεγγάρι, οδηγεί σε μια σπηλιά, περίπου 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

Το σπήλαιο έχει έναν φεγγίτη στην επιφάνεια της Σελήνης, που οδηγεί σε κατακόρυφους και προεξέχοντες τοίχους, και ένα επικλινές δάπεδο που μπορεί να εκτείνεται κι άλλο κάτω από το έδαφος.

Σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια χρόνια, όταν λάβα κύλησε στη Σελήνη, δημιουργώντας ένα τούνελ μέσα από το βράχο. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Κατ’ αναλογία με τη Γη θα μπορούσε να μοιάζει με το ηφαιστειακό σπήλαιο στο Λανθαρότε της Ισπανίας, εξήγησε ο Λεονάρντο Κάρερ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, Λορένζο Μπρουζόνε, προχώρησαν στην εν λόγω αποκάλυψη.

Γιατί αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τη δημιουργία μόνιμης βάσης

Τα έθνη εδώ και δεκαετίες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για τη δημιουργία μιας βάση στο φεγγάρι, αλλά αποτελεί αίνιγμα το πως θα καταφέρουν να προστατεύσουν τους αστροναύτες από τις ακραίες θερμοκρασίες και τον διαστημικό καιρό.

Η Helen Sharman,  πρώτη Βρετανίδα αστροναύτης, δήλωσε στο BBC News ότι το σπήλαιο φαίνεται να είναι ένα καλό μέρος για τη δημιουργία βάσης  και σχολίασε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν σε σεληνιακές λάκκους σε 20 με 30 χρόνια.

«Σε τελική ανάλυση, η ζωή στη Γη ξεκίνησε σε σπηλιές, οπότε είναι λογικό να μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι μέσα σε αυτές στη Σελήνη», λέει ο καθηγητής Κάρερ.

Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι αστροναύτες ίσως χρειαστούν να κάνουν κατάδυση και να χρησιμοποιήσουν ανελκυστήρα για να βγουν στην επιφάνεια.

Το σπήλαιο δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι ραντάρ, κάμερες ή ακόμα και ρομπότ θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη χαρτογράφηση του.

Ειδήσεις σήμερα:

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Κάρυστος: Γνωστή ηθοποιός ξυλοκόπησε τον σύζυγό της και «έσπασε» το ξενοδοχείο που έμεναν

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

Καιρός: Δύσκολο τριήμερο καύσωνα με 42αρια – Η μέρα που αλλάζει εντελώς το σκηνικό (videos)

Λίβανος: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν ταυτόχρονα οι βομβητές τους – Επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία»

biritos ekrixi 17 9 2024 final

Λίβανος: Τουλάχιστον 1.000 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν όταν εξερράγησαν ταυτόχρονα οι βομβητές τους – Επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία»

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των…

Νοτοπούλου: Η πρώτη απάντηση Κασσελάκη στην καταγγελία για μπούλινγκ – «Παρέμβαση» και από Ακρίτα (video)

MixCollage 17 Sep 2024 05 39 PM 8913

Νοτοπούλου: Η πρώτη απάντηση Κασσελάκη στην καταγγελία για μπούλινγκ – «Παρέμβαση» και από Ακρίτα (video)

Συνεχίζεται η μεγάλη κόντρα του Στέφανου Κασσελάκη με την Κατερίνα Νοτοπούλου μετά την καταγγελία της…

Εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια: Νεκρός 36χρονος δασεργάτης στο Τελέθριο Όρος – Τον καταπλάκωσε δέντρο

eloy martinez SNF5WhQhjoA unsplash

Εργατικό δυστύχημα στην Εύβοια: Νεκρός 36χρονος δασεργάτης στο Τελέθριο Όρος – Τον καταπλάκωσε δέντρο

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν συνεργείο εκτελούσε εργασίες υλοτομίας σε δασική περιοχή και δέντρο έπεσε και τον τραυμάτισε…

Χανιά: Στους 14 οι συλληφθέντες για το αιματηρό επεισόδιο με χαράκωμα μαθητή – Οι 8 ανήλικοι

8faff25a dikastiria xania arxio 740x420 1

Χανιά: Στους 14 οι συλληφθέντες για το αιματηρό επεισόδιο με χαράκωμα μαθητή – Οι 8 ανήλικοι

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ακόμη 6 συλλήψεις γονέων οι οποίοι κατηγορούνται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.