Newsroom

Newsroom

Ανατροπή στο επίδομα ανεργίας

Ερχεται μεγάλο «ψαλίδι», ποιες κατηγορίες θα λαμβάνουν μόλις το 50% του κατώτατου μισθού

Ένα Κεντρικό Μητρώο Επιδομάτων δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να ελέγξει το ύψος των επιδομάτων, που κατευθύνονται και ποιοί είναι οι δικαιούχοι, ενώ μεγάλο “ψαλίδι” ετοιμάζει στο επίδομα ανεργίας σφίγγοντας κι άλλο το ζωνάρι στους.. ανέργους που ήδη αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με το γλίχρο επίδομα που λαμβάνουν.

Οι αλλαγές γίνονται και πάλι στο όνομα του να εντοπιστούν περιπτώσεις “κατάχρησης και αδικιών” και ακολούθως αναμένονται αποφάσεις για αλλαγές που κάνουν πιο αποτελεσματική την επιδοματική πολιτική.

Η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει αλλαγές στην πολιτική των επιδομάτων, χωρίς να μειωθεί ο συνολικός προϋπολογισμός των δαπανών τους, καθώς διαπιστώνεται ότι το ισχύον πλαίσιο και τα κριτήρια χορήγησης τους δημιουργεί φαινόμενα κατάχρησης και αδικιών, προκαλώντας, παράλληλα, στρεβλώσεις σε διάφορους τομείς.

Βασική αλλαγή είναι ότι οι δικαιούχοι δε θα λαμβάνουν όλο το ποσό σε χρήμα αλλά σε προπληρωμένη κάρτα που θα την εξαργυρώνουν με συγκεκριμένους τρόπους και όχι όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Η απόφαση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με βάση την οποία από τις αρχές του 2025 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται κατά 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας.

Ανατροπή στο επίδομα ανεργίας

Σημαντικές ανατροπές έρχονται και στα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας. Ο στόχος της παρέμβασης που σχεδιάζεται από την υπουργό Εργασίας Νίκη Κεραμέως είναι οι αλλαγές να ενισχύσουν υποτίθεται τα κίνητρα εύρεσης εργασίας από τους σημερινούς ανέργους αλλά μέσω περιορισμού των δικαιούχων, ριζικής μείωσης της συνολικής δαπάνης της ΔΥΠΑ προς τους ανέργους και κλιμάκωσής του ανάλογα με τα χρόνια, έτσι ώστε οι νέοι άνεργοι να λαμβάνουν ακόμα πιο χαμηλό επίδομα και από το σημερινό.

Με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι κλιμακωτό και εμπροσθοβαρές προκειμένου οι άνεργοι να λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δύο- τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης. Αυτό δήθεν θα λειτουργεί ως κίνητρο, με βάση το κυβερνητικό αφήγημα,  για να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.

Ειδικότερα εξετάζεται το βασικό επίδομα να είναι το 70%% του κατώτατου μισθού αντί για 61,4% σήμερα για τους πρώτους δύο ή τρείς μήνες και στη συνέχεια να πετσοκόβεται στο 60% ή 50% του κατώτατου. Επίσης στο νέο επίδομα θα προστίθεται ένα μπόνους προϋπηρεσίας το οποίο εξετάζεται να καταβάλλεται σε ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των τριών ετών. Για το εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους απασχολούμενους στον τουρισμό θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων χορήγησης του με στόχο να ενισχυθεί το κίνητρο για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.

Ειδήσεις σήμερα:

Προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην Πελοπόννησο – Η κακοκαιρία «χτυπά» την Αττική

Πολάκης: Καιρός για ριζικές αλλαγές στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Συναγερμός στο Κερατσίνι: Άγνωστοι πέταξαν τσάντα με χειροβομβίδες μετά από καταδίωξη

Τυφλά να χει ο Βασιλάκης Καΐλας…: Γεωργιάδης – «Εγώ είμαι κανονικός εργαζόμενος, λέτε ψέματα» (video)

Ενδοοικογενειακή βία – Χαλκίδα: Χτύπησε την ανήλικη σύντροφο του και το βρέφος της

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκαν 19 άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε συμμορίες με κλοπές και διαρρήξεις

mn dikastiko megaro thessalonikis

Θεσσαλονίκη: Προφυλακίστηκαν 19 άτομα που κατηγορούνται για συμμετοχή σε συμμορίες με κλοπές και διαρρήξεις

Έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι την Πέμπτη και 13 την Παρασκευή ενώ συνολικά τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι…