Ανησυχία στη Σκωτία: Κοπάδι 77 μαυροδέλφινων κείτεται νεκρό σε ακτή – Ο μεγαλύτερος εκβρασμός εδώ και δεκαετίες (Video)

Η British Divers Marine Life Rescue τόνισε ότι, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, έστειλε διασώστες στην ακτή του Σαντάι, ενός μικρού νησιού στο αρχιπέλαγος Όρκνεϊ.

449450416 1467510387229140 6342822696672740430 n

Μια ιδιαίτερα ανησυχητική είδηση είδε το φως της δημοσιότητας από την ακτή του νησιού Σαντάι, της Σκωτίας. Το θέαμα ενός κοπαδιού 77 μαυροδέλφινων να κείτεται νεκρό σε ακτή του νησιού έχει σπείρει τον πανικό στην επιστημονική κοινότητα καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς εκβρασμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Το κοπάδι περιλάμβανε αρσενικά και θηλυκά μαυροδέλφινα μήκους έως και επτά μέτρων. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε τι προκάλεσε το περιστατικό.

Η British Divers Marine Life Rescue τόνισε ότι, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό, έστειλε διασώστες στην ακτή του Σαντάι, το μικρό νησί στο αρχιπέλαγος Όρκνεϊ.

«Κατά την άφιξη τους, οι διασώστες βρήκαν ότι υπήρχαν περίπου 77 μαυροδέλφινα στα ρηχά, τα οποία προφανώς ήταν εγκλωβισμένα για πολλές ώρες. Δυστυχώς, μόνο 12 από αυτά (ήταν) ακόμα ζωντανά», τόνισε η φιλοζωική οργάνωση.

Οι φάλαινες μπορούν να εξοκείλουν σε ακτές για διάφορους λόγους, όπως όταν χάνουν την πορεία τους ή παγιδεύονται από παλίρροιες, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας οριστικός λόγος πίσω από το φαινόμενο, το οποίο έχει καταγραφεί σε όλη την ιστορία.

Τα μαυροδέλφινα, ειδικότερα, έχουν στενούς δεσμούς μεταξύ τους και όταν ένα από αυτά αντιμετωπίζει δυσκολίες, άλλα στο κοπάδι συχνά το ακολουθούν, με αποτέλεσμα να εξοκείλουν σε μεγάλους αριθμούς.

Σύμφωνα με το BBC, η British Divers Marine Life Rescue (BDMLR) διαπίστωσε ότι 12 από τα ζώα ήταν ακόμη ζωντανά όταν ξεβράστηκαν στην ακτή. Εμπειρογνώμονες από το BDMLR και κτηνίατροι από την ηπειρωτική Σκωτία ταξίδεψαν στο Σαντάι για να διαπιστώσουν αν κάποιο μαυροδέλφινο θα μπορούσε να σωθεί. Η άμμος στην παραλία όπου είχαν ξεβραστεί αποδείχθηκε πολύ μαλακή για να μπορέσουν τα θηλαστικά να σωθούν καθώς θα έπρεπε να μετακινηθούν το συντομότερο δυνατό, σε όρθια θέση. Όταν οι διασώστες προσπάθησαν να το πράξουν, τα μαυροδέλφινα έπεφταν πάλι προς τα πίσω.

Οι διασώστες προσπάθησαν να τα κρατήσουν ζωντανά ρίχνοντας πάνω τους θαλασσινό νερό αλλά τελικά αποφασίστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.

Θεωρείται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο περιστατικό εκβρασμού στη Σκωτία τουλάχιστον από το 1995, όταν ιδρύθηκε το Scottish Marine Animal Stranding Scheme (SMASS) – αν και τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εκβρασμοί παρόμοιας κλίμακας. Πέρυσι ένα κοπάδι 55 φαλαινών πέθανε μετά από εκβρασμό στο Lewis. Μόνο 15 από τις φάλαινες ήταν ζωντανές όταν ξεβράστηκαν στην ακτή. Μία από αυτές επανατοποθετήθηκε επιτυχώς, ενώ οι υπόλοιπες χρειάστηκε να υποβληθούν σε ευθανασία.

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο μεγαλύτερος εκβρασμός στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε χώρα το 1927, όταν 126 φάλαινες – δολοφόνοι πέθαναν στο Dornoch Firth στα Highlands.

Όλο και πιο συχνά τα περιστατικά μαζικών εκβρασμών

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου των Νήσων Όρκνεϊ δήλωσε ότι διεξάγονται συζητήσεις με εκπροσώπους της κοινότητας σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διάθεσης των πτωμάτων.

“Σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου φάλαινες είχαν ξεβραστεί στις ακτές μας και στη συνέχεια πέθαιναν, η προσέγγιση της ομάδας μας σχετικά με την απόρριψη των σωμάτων ήταν να αφήσουμε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Η εκτίμησή μας σε αυτή την περίπτωση, δεδομένης της κλίμακας του περιστατικού και των πιθανών επιπτώσεων στη δημόσια υγεία, είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν πιο συγκεκριμένα μέτρα, για παράδειγμα να θαφτούν εκεί που βρίσκονται ή να μεταφερθούν τα πτώματα σε μεγάλο χώρο ταφής, αλλού”, δήλωσε.

Ο Andrew Brownlow του Scottish Marine Animal Stranding Scheme δήλωσε ότι μαζικοί εκβρασμοί τέτοιας κλίμακας γίνονται όλο και πιο συχνοί στη Σκωτία. “Τα τελευταία 10 περίπου χρόνια έχουμε παρατηρήσει αύξηση τόσο στον αριθμό των μαζικών περιστατικών εκβρασμού γύρω από τη Σκωτία όσο και στο μέγεθος των περιστατικών, στον αριθμό των ζώων που αφορά. Αυτό είναι ελαφρώς ανησυχητικό και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι απλώς υπάρχουν περισσότερα ζώα εκεί έξω ή μπορεί να είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται αυτά τα ζώα”.

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Κεφαλονιά: Νεκρός εντοπίστηκε ο 20χρονος κολυμβητής

Χριστίνα Σούζη: Το ξέσπασμα στον αέρα του ΣΚΑΪ για τον καύσωνα – «Μην πανικοβάλουμε τον κόσμο» (video)

Ακρίτα: Η απάντηση στο απαράδεκτο σχόλιο της Λίνας Κλείτου για τον Ζακ Κωστόπουλο – «Είναι όντως δημοσιογράφος;»

Καρυστιανού: «Έχασα το παιδί μου λόγω της διαφθοράς» – Οργή για Φλωρίδη και δίκες στο σκοτάδι

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Πολάκης: Τι απαντά στις κατηγορίες για σεξιστική επίθεση στην Συρεγγέλα – «Ούτε λέξη πίσω»

Ο Παύλος Πολάκης έδωσε συνέχεια στο θέμα που έχει προκύψει ανάμεσα στον ίδιο και τη…

«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες φρουροί του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του (video)

«Εξαφανίστηκαν» οι γυναίκες φρουροί του Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας του (video)

Όπως καταγράφεται σε βίντεο από το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι, κατά την είσοδο του…

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Η Πάτρα έγινε… Σαχάρα: Επιχειρηματίας ντύθηκε βεδουίνος και κατήγγειλε εργολάβο που άφησε ημιτελείς εργασίες (video)

Τι καταγγέλλει για έργα που έμειναν... στη μέση.