Ανησυχητική πρόβλεψη για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων: «Μπορεί να γίνουν 5.000 ή 10.000» (video)

Τι λέει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας για την ταχύτητα εξάπλωσης της νόσου

AP22138610107235 4

Στην εκπομπή του ΣΚΑΪ μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας, ο οποίος προχώρησε στην εκτίμηση ότι σύντομα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 5.000 έως και τις 10.000 χιλιάδες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πουρνάρας δήλωσε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων είναι πολλά, έφτασαν τα 140 χτες, από τις 7 Μαΐου. Είναι πολύ λίγες οι ημέρες. Μπορεί να γίνουν 5.000 ή 10.000».

Παράλληλα εξήγησε ότι: «αυτή η νόσος δεν έχει τάση μεγάλης εξάπλωσης, δεν μεταδίδεται πολύ εύκολα. Προφανώς κάποιος την έφερε στην Ευρώπη από την Αφρική. Είναι συχνή στην κεντρική και δυτική Αφρική. Στην Νιγηρία είχε πολλά κρούσματα τελευταία, στο Κονγκό έχει ιστορικά τα περισσότερα».

«Είναι ήπια νόσος», συνέχισε, «εμβόλια υπάρχουν, τρία. Τα δύο είναι εγκεκριμένα, το τρίτο σε προχωρημένο στάδιο έρευνας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο πριν, όσο και λίγο μετά την έκθεση, για να μειώσουν την ένταση της νόσου. Αλλά πιστεύω δεν θα χρειαστεί, δεν είναι τόσο μεταδοτική». 

Επιπλέον, σημείωσε ότι: «οι γνώσεις που είχαμε πριν την συγκεκριμένη περίπτωση έδειχναν ότι μεταδίδεται και με το αναπνευστικό και με τη στενή επαφή … αυτό που μάθαμε τώρα είναι ότι μεταδίδεται και σεξουαλικά. Οι περισσότεροι από τα 30 κρούσματα, ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άνδρες, με εξανθήματα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Είναι νωρίς για να πούμε οριστικά συμπεράσματα, αλλά υποτέθηκε ότι υπάρχει σχέση με ερωτικές πρακτικές. Είναι κάτι καινούργιο, δεν υπήρχε στη βιβλιογραφία».

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, εκτίμησε ότι: «χωρίς εξανθήματα σε αυτόν που νοσεί είναι δύσκολη η μετάδοση. Αλλά στο στάδιο πριν εκδηλωθεί η νόσος, πιθανώς γίνεται».

Ο «κύκλος» της νόσου από τη στιγμή της εκδήλωσης μέχρι την ίαση είναι «περί τις 20 ημέρες». «Προληπτικά δεν γνωρίζω να υπάρχει αγωγή, μόνο το εμβόλιο, ακόμη και μετά την έκθεση».

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Πάτρα: Περιορίστηκε η φωτιά σε περιβάλλοντα χώρο εργοστασίου στην περιοχή Γομοστό

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν περίπου 60 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 11…