Newsroom

Newsroom

Ανοιχτή επιστολή της ActionAid στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τη Γάζα

Ανοιχτή επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ενόψει της επικείμενη Συνόδου δωρητών στο Κάιρο, όπου θα…

gaza3 2014 7 26 15 46 47 b1

Ανοιχτή επιστολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ενόψει της επικείμενη Συνόδου δωρητών στο Κάιρο, όπου θα συζητηθεί η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Γάζας, αποστέλει η AcrtionAid. Η οργάνωση ζητάει από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να εξασφαλίσει ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί και τον καλεί να πιέσει για να σταματήσει ο κύκλος της βίας.

Διαβάστε την επιστολή

Σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσεχή Σύνοδο δωρητών στο Κάιρο στις 12 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθεί η χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Γάζας, σας ζητάμε να εξασφαλίσετε ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος δωρητής οικονομικής βοήθειας της Παλαιστίνης και ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ. Βρίσκεται, λοιπόν, σε μια μοναδική θέση ισχύος ώστε να πιέσει για να σταματήσει ο κύκλος της βίας. Αυτό καταρχήν προϋποθέτει την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και τον τερματισμό των παράνομων εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Η τωρινή εκεχειρία είναι εξαιρετικά εύθραυστη και εάν δεν υπάρξει άμεσα μακροπρόθεσμη πολιτική λύση, οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση περιοχών που μπορεί να βομβαρδιστούν ξανά στο μέλλον.

Δεν θέλουμε να δούμε ξανά άλλους θανάτους και καταστροφή. Ζητάμε από την Ελλάδα και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί άμεσα μια συμφωνία που θα εγγυάται:

· την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων από και προς τη Γάζα (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ)

· την ελεύθερη διακίνηση αγαθών από και προς τη Γάζα, με έμφαση στην αύξηση των εξαγωγών από τη Λωρίδα της Γάζας στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ καθώς και την εισαγωγή των υλικών που είναι απαραίτητα για την ανθρωπιστική βοήθεια

· την πλήρη και ασφαλή πρόσβαση των Παλαιστινίων στη «νεκρή ζώνη» ασφαλείας και στη ζώνη αλιείας των 20 μιλίων

· τη στήριξη των προσπαθειών των Παλαιστινίων να κατασκευάσουν λιμάνι και αεροδρόμιο στη Γάζα

Τα αιτήματα αυτά είναι σύμφωνα με το ψήφισμα 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2009)  που ζητά την ανεμπόδιστη και αδιάλειπτη ροή αγαθών και ανθρώπων από και προς τη Γάζα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμιά πρόοδος στην ανοικοδόμησή της Γάζας, εξαιτίας του συνεχιζόμενου αποκλεισμού από το Ισραήλ. Επιπλέον, οι περιορισμένες και αποκλειστικές συμφωνίες για εισαγωγή κατασκευαστικών υλικών, όπως η πρόσφατη συμφωνία του ΟΗΕ με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή, δεν μπορούν να καλύψουν τις πρωτοφανείς ανάγκες των πληγέντων στη Γάζα.

Η ActionAid ζητά από την Ελλάδα και από όλες τις χώρες που θα συμμετέχουν στη Σύνοδο δωρητών στο Κάιρο να πιέσουν το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη και άνευ όρων είσοδο της αναπτυξιακής βοήθειας στη Γάζα – αίτημα που είναι σύμφωνο με την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης – και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί ο αποκλεισμός της Γάζας μια για πάντα.

Φωτιά στον Βαρνάβα: Νέο μήνυμα του 112 – Απομάκρυνση των κατοίκων από τον Γραμματικό

GUtL3JRWcAAuX8w

Φωτιά στον Βαρνάβα: Νέο μήνυμα του 112 – Απομάκρυνση των κατοίκων από τον Γραμματικό

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στον Βαρνάβα Αττικής, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο…

Φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκένωση Σταμάτας και Μικροχωρίου – Πάνω από 100 απεγκλωβισμοί

Screenshot 2024 08 11 192121

Φωτιά στον Βαρνάβα: Εκκένωση Σταμάτας και Μικροχωρίου – Πάνω από 100 απεγκλωβισμοί

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς…