Newsroom

Newsroom

Αντιδράσεις για το θάνατο μετανάστη στα νέα κρατητήρια Ελληνικού

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Βάρναλη Αργυρούπολης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 19:00 το απόγευμα με αφορμή…

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην πλατεία Βάρναλη Αργυρούπολης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Ιουλίου στις 19:00 το απόγευμα με αφορμή τον θάνατο του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη Μπάμπερ Χαν. Πρόκειται για τον κρατούμενο που έχασε την ζωή του στα νέα κρατητήρια Ελληνικού από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, από την κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή», έκανε λόγο για παράξενη συμπεριφορά των γιατρών απέναντι στο μετανάστη, ενώ κατήγγειλε και ένα ακόμη περιστατικό αστυνομικής βίας, απέναντι στους υπόλοιπους μετανάστες, που εξεγέρθηκαν μετά τον θάνατο του συγκρατούμενού τους.

Την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, ο Μπάμπερ Χαν αισθάνθηκε πόνους στο στομάχι γύρω στις 11:00 το πρωί και οδηγήθηκε στο ιατρείο των εγκαταστάσεων. Εκεί τον εξέτασαν γιατροί Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, οι οποίοι «δεν έκριναν απαραίτητη τη μεταφορά του σε νοσοκομείο», ωστόσο «του χορήγησαν φαρμακευτική αγωγή», με αποτέλεσμα να τον μεταφέρουν ξανά στα κρατητήρια. Λίγες ώρες αργότερα όμως, γύρω στις 13:20 το μεσημέρι, ο Μπάμπερ Χαν αισθάνθηκε και πάλι αδιαθεσία και έκανε εμετό. Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν ξανά στο ιατρείο, όπου οι γιατροί έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, γι’ αυτό κάλεσαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Στις 15:00 το μεσημέρι όμως, και ενώ το ασθενοφόρο δεν είχε έρθει να τον παραλάβει, ο κρατούμενος έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός που γεννά πολλά ερωτήματα. «Από τη μία μεριά έχεις την αστυνομία που εμποδίζει τον μετανάστη να έχει αξιοπρεπή περίθαλψη αντιμετωπίζοντάς τον με ρατσισμό, και από την άλλη υπάρχει ένα ιατρικό προσωπικό το οποίο έκανε μία εκτίμηση παράξενη. Πώς είναι δυνατόν η γιατρός να έλαβε τόσο επιπόλαια υπόψη της, το συγκεκριμένο περιστατικό;».

Ένα ακόμη ερώτημα που δημιουργείται είναι το ποιος κάλεσε το ασθενοφόρο, μετά από τόση ώρα, και ανέφερε ότι πρόκειται απλώς για ένα περιστατικό λιποθυμίας. «Δεν ξέρω αν το έκανε κάποιος γιατρός ή αστυνομικός, πάντως όποιος και αν ήταν έχει πολύ μεγάλη ευθύνη», επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνου.

Αμέσως μετά την αναγγελία του άδικου θανάτου του, οι συγκρατούμενοι του διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Άρχισαν να χτυπάνε τα κάγκελα και να φωνάζουν. Τα ΜΑΤ μπήκαν στον χώρο, έβγαλαν έξω οκτώ άτομα, τα οποία κατηγόρησαν ως πρωτεργάτες των επεισοδίων, ενώ τους ξυλοφόρτωσαν δημόσια για παραδειγματισμό των υπόλοιπων. Οι τέσσερις από αυτούς έφεραν φανερά τραύματα στο κεφάλι και στα χέρια. Ένας κρατούμενος καταγγέλλει ότι τον πατούσε αστυνομικός στον λαιμό επί πέντε λεπτά. Για τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ο διοικητής είχε ισχυριστεί ότι, λόγω στρες, μεταφέρθηκε στο Κρατικό της Αθήνας.

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η τακτική ανακρίτρια έκρινε προσωρινά προφυλακιστέους τους οκτώ μετανάστες. «Αντί να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του μετανάστη, η απόφαση για τη καταστολή των κρατούμενων μεταναστών βαραίνει τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή» σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος και η Ένωση Μεταναστών Εργατών.

«Οι οκτώ κρατούμενοι για διοικητική απέλαση είναι μετανάστες από το Πακιστάν, την Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, από χώρες που της ρημάζουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αλλά και οι «βόμβες» του ΔΝΤ. Η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να συνεργάζεται στενά με όλους αυτούς τους βάρβαρους μηχανισμούς που σκορπάνε τη φτώχεια, τη καταστροφή και την προσφυγιά, ενώ πρόσφατα ο Κάρολος Παπούλιας επισκέφθηκε το Ισραήλ τις ίδιες μέρες που η ελληνική κυβέρνηση απαγόρευε τον απόπλου του Στόλου της Ελευθερίας για την Γάζα», προσθέτουν.

Όπως ανέφεραν, «η άμεση εκκένωση και μεταφορά των κρατούμενων σε άλλα τμήματα και κρατητήρια, και η παραπομπή στον ανακριτή οκτώ κρατούμενων με την κατηγορία της στάσης και της απόπειρας απόδρασης είναι μια εκδικητική πράξη κατευθυνόμενη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Είναι μήνυμα ότι είναι πρόθυμος, ακόμη και καταδικάζοντας σε θάνατο τους μετανάστες κρατούμενους, να συνεχίσει την πολιτική των απελάσεων και του ρατσισμού. Στα κρατητήρια του Ελληνικού κρατούνται μετανάστες από επιχειρήσεις-σκούπα της Αστυνομίας, χωρίς να τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η συγκάλυψη των ευθυνών της Αστυνομίας. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το θάνατο του Μπάμπερ Χαν και να κλείσουν να κρατητήρια- κολαστήρια των μεταναστών και αιτούντων άσυλο στο Ελληνικό και όπου αλλού υπάρχουν».
http://www.tvxs.gr

Πειραιάς – Απόπειρα δολοφονίας : Η στιγμή που η 16χρονη επιτίθεται με μαχαίρι στη 19χρονη (video)

peiraias epithesi

Πειραιάς – Απόπειρα δολοφονίας : Η στιγμή που η 16χρονη επιτίθεται με μαχαίρι στη 19χρονη (video)

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, μπροστά στην επίθεση βρισκόταν και ο φίλος της…

Περίεργη ανατροπή στην υπόθεση Αυγενάκη: Ανακάλεσε την μήνυση εναντίον του ο υπάλληλος του αεροδρομίου

Αυγενάκης

Περίεργη ανατροπή στην υπόθεση Αυγενάκη: Ανακάλεσε την μήνυση εναντίον του ο υπάλληλος του αεροδρομίου

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση του υπάλληλου του αεροδρομίου ,μετά το επεισόδιο με τον Λευτέρη…