ΧΑ

Χρήστος Αβραμίδης

Απέτυχε το πραξικόπημα στη Βολιβία – Συνελήφθη ο εμπνευστής του (videos – photos)

Τανκ εισέβαλε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου - Ο πρόεδρος της χώρας έβαλε το σώμα του για να εμποδίσει την εισβολή του στρατού

AP24178698317647

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας πήραν τον έλεγχο της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας την Τετάρτη το βράδυ και ένα τεθωρακισμένο όχημα εισέβαλε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου, με στρατιώτες να το ακολουθούν, πυροδοτώντας φόβους για στρατιωτικό πραξικόπημα.

Βαριά οπλισμένοι στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν να συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία, τη Πλάζα Μουρίγιο, ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδε ένα τεθωρακισμένο όχημα να εισέρχεται στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία, και στρατιώτες να εισβάλουν στο μέγαρο.

AP24178719525782

AP24178701227350

Αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν οι εικόνες με τους στρατιωτικούς να εισβάλουν στο προεδρικό Μέγαρο της Βολιβίας, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να ακυρώσουν το πραξικόπημα. Η γενική συνομοσπονδία εργαζομένων κάλεσε σε γενική απεργία διαρκείας, ενώ άλλα συνδικάτα κάλεσαν αμέσως τους πολίτες να συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα.

AP24178832984596

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας Luis Arce κατέβηκε στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου και έβαλε το σώμα του μπροστά για να εμποδίσει ο ίδιος την εισβολή του στρατού, διατάζοντας τον πραξικοπηματία Στρατηγό Juan José Zúñiga να αποχωρήσει.

Δείτε εδώ το βίντεο που αναμένεται να μείνει στην ιστορία:

Παράλληλα ο λαός που είχε γεμίσει τους δρόμους προσπαθούσε να φτάσει στο προεδρικό μέγαρο, με τον στρατό να κάνει χρήση χημικών και να προκαλεί τον τραυματισμό τουλάχιστον 6 διαδηλωτών. Σύμφωνα με το Reuters, ο Luis Arce όρκισε ως νέο στρατιωτικό διοικητή τον José Wilson Sánchez. Ο Sanchez κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους και τους ηγέτες τους να αποφύγουν την αιματοχυσία.

Στη συνέχεια οι επίδοξοι πραξικοπηματίες υποχώρησαν και τα στρατεύματα αποσύρθηκαν από την Plaza Murillo μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Έπειτα ο Zuniga συνελήφθη για απόπειρα πραξικοπήματος.

AP24179064659166

Ο κόσμος κατέλαβε αμέσως την πλατεία και ο Luis Arce τους χαιρέτησε υψώνοντας τη γροθιά, ενώ στη συνέχεια από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου έκανε ένα ιστορικό διάγγελμα που μεταδόθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ευχαριστούμε τις φιλικές κυβερνήσεις που έκαναν δηλώσεις σε στήριξη της Βολιβιανής κυβέρνησης και ενάντια στο επιχειρούμενο πραξικόπημα. Κανείς δεν μπορεί να μας πάρει τη δημοκρατία που έχουμε»

«[…]Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε. Είμαστε βέβαιοι βλέποντας την παρουσία σας στην πλατεία ότι πρόκειται να συνεχίσουμε και θα συνεχίσουμε τιμώντας τη λαϊκή εντολή, για τη δημοκρατία της Βολιβίας»

«[…]Είμαστε ευγνώμονες προς τον Βολιβιανό λαό. Σας ευχαριστούμε πολύ. Ζήτω ο λαός της Βολιβίας.»

AP24178819791674

Η Βολιβία αναμένεται να διεξάγει τις τακτικές εκλογές της μέσα στο 2025, δηλαδή 5 χρόνια μετά την ανάδειξη του Luis Arce στην προεδρία της χώρας me 55,10% με το κόμμα «MAS-IPSP« (Κίνημα για τον Σοσιαλισμό) έναντι μόλις 28,83% που είχε λάβει ο δεύτερος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Βολιβία διεξήχθησαν δυναμικές διαδηλώσεις κυρίως ενάντια στην ακρίβεια.