Newsroom

Newsroom

Από το ξύλο με αγόρια στις φαβέλες, στο χρυσό μετάλλιο στο τζούντο

Ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να αλλάξουν κυριολεκτικά τη ζωή ενός ανθρώπου, και τρανή απόδειξη είναι η τζουντόκα Ραφαέλα Σίλβα.

57aa1dd81dc52432578b480b

Η 24χρονη Ολυμπιονίκης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο την Δευτέρα, στην κατηγορία <57 κιλών στο τζούντο, κι ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ρίο, χαρίζοντας την πρώτη επιτυχία στη χώρα της.

Η Σίλβα μεγάλωσε στις φαβέλες της Βραζιλίας κι έγινε σύμβολο ελπίδας για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, για ένα καλύτερο μέλλον.

Στα νιάτα της η Σίλβα μαζί με την αδερφή της, ήταν ατίθασες. «Πριν αναμειχθούμε με το τζούντο, η αδερφή μου κι εγώ ήμασταν επαναστάτριες. Δεν ενδιαφερόμασταν για το σχολείο. Ο αθλητισμός άλλαξε ριζικά τις ζωές μας», είπε η αθλήτρια.


Η Σίλβα πέρασε τα πρώτα οχτώ χρόνια της ζωής της σε φαβέλα, όπου έμπλεκε σε καβγάδες με αγόρια και έπαιρνε αποβολές στο σχολείο. Ομως έδειξε από νωρίς την αγάπη της στο ποδόσφαιρο στους δρόμους και το «pipa combate», μία «εναέρια» πολεμική τέχνη, στην οποία οι «μαχητές» πετούν χαρταετούς από οροφές και προσπαθούν να κόψουν ο ένας το σχοινί του άλλου, όπως γράφει το Sports Illustrated.

Οταν ήταν 5 ετών, οι γονείς της την κατεύθυναν προς το τζούντο, εν μέρει για να αποκτήσει πειθαρχία, τόσο η ίδια, όσο και η αδελφή της. «Το τζούντο έχει κανόνες. Ο δρόμος δεν έχει», εξήγησε σε πρόσφατη συνέντευξη στους New York Times η αδελφή της, Ρακέλ Σίλβα.

Στα 8 της, η οικογένειά της έφυγε από τη φαβέλα. «Περνούσαμε δίπλα σε ανθρώπους που πουλούσαν ναρκωτικά και προσπαθούσαν να στρατολογήσουν παιδιά για τσιλιαδόρους. Ο γονείς μου δεν το ήθελαν αυτό για εμένα», έχει πει η ίδια.


Υπήρχε όμως και κάτι θετικό. Το ποδόσφαιρο, αυτές οι εναέριες μάχες, τα άλματα πάνω από τοίχους και το σκαρφάλωμα στα δέντρα, όλα αυτά που έκανε ως παιδί στη φαβέλα δηλαδή, της είχαν χαρίσει φυσικό συντονισμό κινήσεων. Κάτι που διαπίστωσε αμέσως ο προπονητής της στο τζούντο. «Από την πρώτη στιγμή που την είδα, κατάλαβα ότι είχα ένα ακατέργαστο διαμάντι στα χέρια μου», λέει εκείνος.

Ο Φλάβιο Κόντο είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το 2004. Αυτό αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη Σίλβα, με αποτέλεσμα να επικεντρωθεί στο τζούντο, με στόχο να ανέβει σε ένα σκαλί του βάθρου μια μέρα.

Η συμμετοχή της στο μεγάλο γεγονός του καλοκαιριού στο Λονδίνο, το 2012, στιγματίστηκε από την αντιαθλητική της συμπεριφορά, καθώς έκανε αντικανονική λαβή στην αντιπαλό της, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Χρήστες του ίντερνετ της έκαναν «πόλεμο» με χυδαία σχόλια, με τη Ραφαέλα να ανταπαντά το ίδιο χυδαία, σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αυτή η κατάσταση την έκανε να σκεφτεί σοβαρά την απόσυρσή της από το τζούντο, όμως, με τη βοήθεια ψυχολόγου, στάθηκε στα πόδια της κι επέστρεψε δριμύτερη.

Την Δευτέρα, η ώριμη Ραφαέλα βρέθηκε στην κορυφή. Το τατουάζ που έχει στο χέρι της, μαζί με τους Ολυμπιακούς Κύκλους, εξηγεί γράφει: «Ο Θεός ξέρει πόσο έχω υποφέρει και τι έχω κάνει, για να φτάσω ως εδώ».

Μετά τη νίκη της επί της αντιπάλου από τη Μογγολία, η 24χρονη τζουντόκα δήλωσε: «Ευχαριστώ όποιον ζητωκραύγαζε για μένα. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν πόσο υπέφερα καθημερινά, ξέρουν πως δεν μ’ αρέσει να προπονούμαι. Αλλά πιστεύω πως κανείς δεν έχει προπονηθεί παραπάνω από εμένα σε αυτούς τους Ολυμπιακούς».

«Το άξιζε και με το παραπάνω. Είναι μία μοναδική και «χρυσή» μαχητής», είπε η μητέρα της. 

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

μπάιντεν

Axios: Ο Μπάιντεν αποσύρεται ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο – “Πιέσεις” και από τον Ομπάμα

Έως σήμερα, η πίεση στο πρόσωπο του προέδρου για την απόσυρσή του είναι "αδυσώπητη και…

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι εισέβαλαν σε κατάστημα, τα έκαναν «γυαλιά – καρφιά» και χτύπησαν ζευγάρι (Video)

thessaloniki epeisodio allodapoi 1

Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι εισέβαλαν σε κατάστημα, τα έκαναν «γυαλιά – καρφιά» και χτύπησαν ζευγάρι (Video)

Ακόμα, αφαίρεσαν από τα θύματα δύο κινητά τηλέφωνα και το ποσό των 400 ευρώ.