Απολύσεις μετά τη 12μηνη εφεδρεία

[…]

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως για το μέλλον του προσωπικού στις ΔΕΚΟ θα αποφασίσουν τα διοικητικά συμβούλια των Οργανισμών. Η αναλογία προσλήψεων 1:10 για το 2011 δεν δίνει τη δυνατότητα απορρόφησης του συνόλου των “εφέδρων” υπαλλήλων
Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο απολύσεων στις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλ. Μόσιαλου, ο οποίος επισήμανε ότι για το μέλλον του προσωπικού θα αποφασίσουν τα διοικητικά συμβούλια των Οργανισμών. Παράλληλα απέκλεισε την περίπτωση να γίνουν απολύσεις στον στενό δημόσιο τομέα (υπουργεία και ΝΠΔΔ) λόγω των συνταγματικών δεσμεύσεων που αναφέρονται στη μονιμότητα των υπαλλήλων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε για την αναφορά στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, η οποία δεν υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο, και περιγράφει ότι οι “έφεδροι” μετά τη λήξη του 12μήνου θα απολύονται. Απαντώντας ο κ. Μόσιαλος παρέπεμψε σε ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, όπου αναφέρει ότι “η Βουλή γνώριζε τα πάντα” όταν ψήφιζε τον Εφαρμοστικό Νόμο, δηλαδή τη νομική ρύθμιση ενός πολιτικού κειμένου, όπως είναι το μνημόνιο.
Σύμφωνα με τον Εφαρμοστικό Νόμο το πλεονάζον προσωπικό των υπό κατάργηση, συγχώνευση ή ανασυγκρότηση Οργανισμών του Δημοσίου θα τεθεί σε καθεστώς “εργασιακής εφεδρείας” για 12 μήνες, αμειβόμενο με το 60% του βασικού μισθού που λάμβανε. Το ΑΣΕΠ θα αξιολογήσει το πλεονάζον προσωπικό και θα διαμορφώσει πίνακες κατάταξης για κάθε φορέα ξεχωριστά, προκειμένου να πραγματοποιηθούν μετατάξεις σε κενές θέσεις του “στενού” δημόσιου τομέα.
Η αναλογία “μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις” που ισχύει για το 2011 και η επαναφορά του “1 προς 5” για τα υπόλοιπα έτη μέχρι το 2015 δεν δίνουν τη δυνατότητα απορρόφησης του συνόλου των “εφέδρων” υπαλλήλων σε θέσεις του στενού δημόσιου τομέα. Υπενθυμίζεται ότι οι μετατάξεις προσωπικού από τον ευρύτερο στον “στενό” δημόσιο τομέα υπολογίζονται ως νέες προσλήψεις. Ενας σημαντικός αριθμός “εφέδρων” υπαλλήλων αναμένεται να εξαντλήσουν το 12μηνο χωρίς να έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά, οπότε και θα απολυθούν.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπει επίσης ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών θα πρέπει να υλοποιηθούν το 2012 και τα οικονομικά αποτελέσματα να προβλεφθούν στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε και θα υλοποιηθούν οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις και αναδιαρθρώσεις 75 Οργανισμών, τις οποίες έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση. Το επιχειρησιακό σχέδιο της αναδιοργάνωσης των συγκεκριμένων φορέων θα προβλέπει τον αριθμό του πλεονάζοντος προσωπικού που θα τεθεί σε καθεστώς “εφεδρείας”.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Κίνητρα για εθελουσία έξοδο
Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, τα οποία προβλέπονται από τον Εφαρμοστικό Νόμο για τους “έφεδρους” υπαλλήλους. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για όσους υπαλλήλους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα υπάρχουν οικονομικά κίνητρα προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν απολύσεις και θα αυξηθούν οι αποχωρήσεις υπαλλήλων από τον “στενό” και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ηλ. Μόσιαλο, από το 2009 μέχρι σήμερα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 105.000 υπάλληλοι.
Μόνο το 2010 αποχώρησαν περισσότεροι από 53.000 υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Μελέτες
Σύμφωνα με μελέτες που έχει στη διάθεσή της η ΑΔΕΔΥ αλλά και η κυβέρνηση, τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2015 θα συνεχιστούν οι αποχωρήσεις με ρυθμούς της τάξης των 45-50.000 υπαλλήλων ετησίως, λόγω της συνταξιοδότησης ενός μεγάλου αριθμού υπαλλήλων που προσλήφθηκαν τη δεκαετία του ’80.
Σε συνδυασμό με την εφαρμογή της αναλογίας “μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις” που, όπως δήλωσε ο κ. Μόσιαλος, επεκτείνεται σε όλους τους τομείς του Δημοσίου. Παράλληλα, με την ενίσχυση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, υπολογίζεται ότι θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης περισσότεροι από 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2015.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
http://www.ethnos.gr

Πειραιάς – Απόπειρα δολοφονίας : Η στιγμή που η 16χρονη επιτίθεται με μαχαίρι στη 19χρονη (video)

Πειραιάς – Απόπειρα δολοφονίας : Η στιγμή που η 16χρονη επιτίθεται με μαχαίρι στη 19χρονη (video)

Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, μπροστά στην επίθεση βρισκόταν και ο φίλος της…

Περίεργη ανατροπή στην υπόθεση Αυγενάκη: Ανακάλεσε την μήνυση εναντίον του ο υπάλληλος του αεροδρομίου

Περίεργη ανατροπή στην υπόθεση Αυγενάκη: Ανακάλεσε την μήνυση εναντίον του ο υπάλληλος του αεροδρομίου

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση του υπάλληλου του αεροδρομίου ,μετά το επεισόδιο με τον Λευτέρη…