Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Εκτάκτως στον Λευκό Οίκο ο Τζο Μπάιντεν

Καταδίκη της επίθεσης και της πολιτικής βίας από τους ηγέτες.

τραμπα αποπειρα

Στον Λευκό Οίκο κατέφθασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πριν από την πρωινή ενημέρωση για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

 

Aπόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ – Δράστης ένας εικοσάχρονος από την Πενσιλβάνια (video)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σχεδίαζε να παραμείνει στο Ντέλαγουερ για το Σαββατοκύριακο, επέστρεψε στον Λευκό Οίκο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, ώστε να συνεχίσει να λαμβάνει ενημέρωση από τις αστυνομικές αρχές μετά από το συμβάν στη συγκέντρωση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια.

 

«Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καταδίκασε, νωρίτερα τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε: “Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία”. “Είναι αρρωστημένο, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ενώσουμε αυτή τη χώρα”, είπε μιλώντας από το Ντέλαγουερ. “Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό. Δεν μπορούμε να είμαστε έτσι, δεν μπορούμε να το συγχωρούμε αυτό”.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τον Τραμπ, σημειώνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος είναι με τους γιατρούς του και φαίνεται να είναι καλά.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι “όλοι” πρέπει να καταδικάσουν τους πυροβολισμούς που συνέβησαν στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αρχές, άφησαν νεκρούς τον ένοπλο και ένα μέλος του ακροατηρίου.

Καταδίκη της επίθεσης και της πολιτικής βίας από τους ηγέτες

Πολλοί ηγέτες κρατών καταδίκασαν το Σάββατο τους πυροβολισμούς στη συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσυλβάνια κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ πυροβολήθηκε στο δεξί αυτί, ενώ ένας συμμετέχων στη συγκέντρωση και ο δράστης έπεσαν νεκροί.

Όλοι τους εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για το περιστατικό, κατήγγειλαν την πολιτική βία και ευχήθηκαν στον Τραμπ γρήγορη ανάρρωση.

 

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τον απόπειρα δολοφονίας και την χαρακτήρισε «πράξη πολιτικής βίας».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα είπε: «Πρέπει να σταθούμε σταθεροί ενάντια σε κάθε μορφή βίας που αμφισβητεί τη δημοκρατία».

 

Ο βρετανός πρωθυπουργός Κίρ Στάρμερ, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε από τις συγκλονιστικές σκηνές» στη συγκέντρωση. «Η πολιτική βία σε οποιαδήποτε μορφή δεν έχει θέση στις κοινωνίες μας και οι σκέψεις μου είναι με όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι η απόπειρα ήταν «ανησυχητική» και ότι τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενώ ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είπε ότι «η πολιτική βία δεν είναι ποτέ αποδεκτή».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι ο πυροβολισμός τον άφησε σοκαρισμένο, ενώ ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος συνάντησε τον Τραμπ αυτή την εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι προσευχές του ήταν με τον πρώην πρόεδρο «σε αυτές τις σκοτεινές ώρες».

Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε τον πυροβολισμό απαράδεκτο, ενώ παράλληλα προέτρεψε, και άλλους ηγέτες να τον καταδικάσουν.

«Η επίθεση εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να αποκηρύσσεται σθεναρά από όλους τους υπερασπιστές της δημοκρατίας και του διαλόγου στην πολιτική. Αυτό που είδαμε σήμερα είναι απαράδεκτο», είπε ο Βραζιλιάνος ηγέτης.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αποκάλεσε τον Τραμπ φίλο και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση λέγοντας: «Καταδικάστε σθεναρά το περιστατικό. Η βία δεν έχει θέση στην πολιτική και τις δημοκρατίες».

Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία, υπογράμμισε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τον τραυματισμό του Ντόναλντ Τραμπ από πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης και τον θάνατο ενός εκ των παρευρισκομένων.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμένη μετά τους πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης του πρώην προέδρου Τραμπ. Εύχομαι στον Ντόναλντ Τραμπ ταχεία ανάρρωση και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του αθώου θύματος. Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω Χ.

Νωρίτερα, τη σθεναρή καταδίκη του εξέφρασε επίσης ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι «για άλλη μια φορά, γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας εναντίον πολιτικών».

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Θεσσαλονίκη: Το «δέντρο της μνήμης» προς τιμήν των θυμάτων των Τεμπών θα τοποθετηθεί στην παλιά παραλία

Πάνω του θα ριζώνει ένα μεταλλικό δέντρο με ανοιγμένα τα κλαδιά του προς τον ουρανό

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Υπόθεση Παπαντωνίου: Η αποκάλυψη Βαξεβάνη με τη λίστα Λαγκάρντ, οι απειλές και οι διώξεις

Ο πρώην υπουργός είχε απειλήσει με μηνύσεις και αγωγές για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του…

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Οπαδική Βία – Αλεξάνδρας: Τέσσερις «σκληροί» μπράβοι με Καλάσνικοφ μεταξύ των συλληφθέντων

Tρία από τα μέλη της συμμορίας βρίσκονται στις φυλακές, ενώ από τις έρευνες που έκαναν…