Newsroom

Newsroom

Απόρρητα έγγραφα δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία βοήθησε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσιγκτον είναι πιθανό να έχει χρηματοδοτήσει μια πρόβα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αγωγής κατά της σαουδαραβικής κυβέρνησης.

59b6b2711dc5241c3d8b4605

Σύμφωνα με την New York Post, η πρεσβεία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει δύο από τους υπαλλήλους της για μια πρόβα των επιθέσεων των αεροπειρατών της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους, που προκάλεσαν το θάνατο σχεδόν 3.000 ανθρώπων το 2001.

Η καταγγελία, που κατατέθηκε για λογαριασμό 1.400 μελών από οικογένειας των θυμάτων, αναφέρει ότι η Σαουδική κυβέρνηση πλήρωσε δύο υπηκόους, φοιτητές στις ΗΠΑ, για να πετάξουν με εμπορικό αεροσκάφος από το Φοίνιξ της Αριζόνα προς την Ουάσιγκτον και να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας στην πτήση πριν την 11η Σεπτεμβρίου.

Ο Sean Carter, επικεφαλής δικηγόρος για τους ενάγοντες, δήλωσε: «Έχουμε από καιρό υποστηρίξει ότι υπήρχαν μακροχρόνιες και στενές σχέσεις μεταξύ της Αλ Κάιντα και των θρησκευτικών συνιστωσών της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας».

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έχει από καιρό αρνηθεί οποιαδήποτε σύνδεση με τους τρομοκράτες και οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την κυβέρνηση έχουν καταθέσει προτάσεις για την απόρριψη των ισχυρισμών. Οι ενάγοντες πρέπει να απαντήσουν στην προσφυγή μέχρι τον Νοέμβριο.

Η υπόθεση μπορεί στη συνέχεια να εκδικασθεί χάρις σε νόμο που ψήφισε τον περασμένο Σεπτέμβριο το αμερικανικό κογκρέσο παρακάμπτοντας το βέτο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τις πιέσεις από την σαουδαραβική κυβέρνηση. Ο νόμος επιτρέπει στους επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων να μηνύουν ξένες κυβερνήσεις στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα η ομαδική αγωγή υποστηρίζει ότι η Σαουδαραβική κυβέρνηση παρείχε οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη στους αεροπειρατές τους μήνες που προηγήθηκαν των τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τα έγγραφα του FBI, που υποβλήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία, ανέφερεαν ότι οι δύο Σαουδάραβες υπήκοοι που ήρθαν στις ΗΠΑ, ο Mohammed al-Qudhaeein και ο Hamdan al-Shalawi, αποτελούσαν στην πραγματικότητα μέλη του «δικτύου πρακτόρων του βασιλείου» στη χώρα. Τα έγγραφα ανέφεραν επίσης ότι οι άνδρες εκπαιδεύτηκαν στο Αφγανιστάν με αρκετούς άλλους συνεργάτες της Αλ Κάιντα που συμμετείχαν στις επιθέσεις.

Ο Qudhaeein φέρεται να απασχολείται στο υπουργείο ισλαμικών υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας και ο Shalawi ήταν «μακροπρόθεσμος υπάλληλος της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας» στην Ουάσιγκτον DC.

Τον Νοέμβριο του 1999 οι δύο άνδρες επιβιβάστηκαν σε πτήση της America West προς την Ουάσιγκτον και προσπάθησαν να μπουν αρκετές φορές στο πιλοτήριο, υποβάλλοντας ερωτήσεις για τεχνικά ζητήματα στις αεροσυνοδούς, γεγονός που κίνησε τις υποψίες των μελών του πληρώματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Qudhaeein ζήτησε από το προσωπικό να του πει που είναι η τουαλέτα και ενώ του έδειξαν προς τα δεξιά, εκείνος προσπάθησε να μπει στο θάλαμο διακυβέρνησης. Οι πιλότοι έκαναν επείγουσα προσγείωση στο Οχάιο και οι δύο άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από μια πρώτη ανάκριση από το FBI.

Τα αεροπορικά τους εισιτήρια φέρεται να είναι πληρωμένα από τη Σαουδική Πρεσβεία, σύμφωνα με την Kristen Breitweiser, της οποίας ο σύζυγος σκοτώθηκε στις 11/11.

Οι δύο άνδρες επίσης συμμετείχαν σε ένα συμπόσιο στην Ουάσινγκτον, το οποίο διοργάνωσε η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ισλαμικών και Αραβικών Επιστημών στην Αμερική, το οποίο απασχολούσε ως λέκτορα τον αείμνηστο κληρικό της Αλ Κάιντα Άναβαρ αλ Αλουλάκι. Ο τελευταίος είχε βοηθήσει αργότερα τους αεροπειρατές να βρουν κατάλυμα και να αποκτήσουν ταυτότητες στις ΗΠΑ, όταν έφθασαν στις αρχές του 2000. Οι δύο Σαουδάραβες ζούσαν στην Αριζόνα κι είχαν συχνή επικοινωνία με αξιωματούχους της χώρας τους.

Ο Σον Κάρτερ είπε ότι οι ισχυρισμοί που περιλαμβάνονται στην ομαδική αγωγή βασίζονται σε πάνω από 5.000 σελίδες αποδεικτικών στοιχείων.

Συνολικά 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες. Εκατοντάδες χιλιάδες αμερικανικά έγγραφα σχετικά με τη Σαουδική Αραβία παραμένουν απόρρητα. 

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο πάρκο του Ολυμπιακού χωριού κοιμήθηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Τόμας Τσεκόν!

ceccon

Ολυμπιακοί Αγώνες: Στο πάρκο του Ολυμπιακού χωριού κοιμήθηκε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Τόμας Τσεκόν!

Δείχνει εμπράκτως την αντίδρασή του για τις συνθήκες στις οποίες διαμένουν οι αθλητές αποφασίζοντας να…