Δεν υποκύπτουν στις πιέσεις του Άδωνη οι ιδιώτες γιατροί: Μόλις 12 δέχθηκαν να πάνε σε δημόσια νοσοκομεία (video)

Απελπισμένος εμγανίζεται ο υπουργός Υγείας, να διαχειριστεί τη βαριά δυσλειτουργία στο ΕΣΥ που προκαλεί η έλλειψη τουλάχιστον 39 παθολόγων σε 14 νοσοκομεία της χώρας, από τα νησιά και την Πελοπόννησο μέχρι τη βόρεια Ελλάδα.

giatroi

Μόλις 12 ιδιώτες γιατροί δέχθηκαν να συνδράμουν τις εφημερίες στα 14 δημόσια νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας σήμερα το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Υγείας στο OPEN δήλωσε πώς μόλις 12 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για στήριξη των νοσοκομείων ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας. Και αυτό διότι η επιχειρησιακή προσπάθεια που επέλεξε ο Άδωνης Γεωργιάδης για να προτάξει τα «υποχρεωτικά μέτρα» στους ιδιώτες γιατρούς «εξαφανίστηκε» γρήγορα καθώς κλιμάκωσε τις αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα. Από την άλλη προσπαθεί την ύστατη στιγμή , εν μέσω καλοκαιριού με μπαλώματα… να διορθώσει το μεγάλο σφάλμα της κυβέρνησης να απαξιώσει τι ΕΣΥ και να μην το στελεχώσει με υγειονομικό προσωπικό 

Η κόκκινη γραμμή του Άδωνη

Ο ίδιος ο Αδωνης Γεωργιάδης, απελπισμένος όπως φάνηκε, συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στους γιατρούς αναφέροντας: «Μεταξύ του κράτους και ενός ιδιώτη γιατρού υπάρχει μια συνεργατική σχέση. Ο ιδιώτης γιατρός δεν είναι ένας απλός ελεύθερος επαγγελματίας, δεν είναι ένας άνθρωπος που έχει ένα μαγαζί. Ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει την δουλειά που κάνει χωρίς τις παροχές του κράτους. Τον κράτος τον σπούδασε τζάμπα, το κράτος του δίνει την συνταγογράφηση τζάμπα, το κράτος αποζημιώνει όλες τις εξετάσεις και τα φάρμακα των ασθενών του τζάμπα. Ο γιατρός για να ασκεί το λειτούργημά του έχει μια συνεργατική σχέση με το κράτος.

Ένας γιατρός που θα πει δημόσια ΄΄να κόψει τον λαιμό του ο Γεωργιάδης, να μην λειτουργεί το νοσοκομείο, δεν με νοιάζει τι θα κάνουν οι κάτοικοι αν χρειαστούν γιατρό και πάνε στα επείγοντα’’, εμένα αυτό είναι η κόκκινη γραμμή μου».

Όπως ανέφερε ο υπουργός καθώς πολλές προκηρύξεις βγήκαν άγονες, το υπουργείο Υγείας αλλάζει το πλαίσιό τους και με ευχολόγια προσπαθεί να τάξει οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς, αναφέροντας:  «Βάζουμε πολύ περισσότερα οικονομικά κίνητρα για τις άγονες περιοχές, διευρύνουμε τις άγονες περιοχές, κάνουμε μια σειρά διαρθρωτικών μέτρων και πιστεύουμε πως θα αποδώσουν και οι επόμενες προσκλήσεις δεν θα είναι το ίδιο άγονες. Λένε στους γιατρούς πως δεν σας θέλουμε για πάντα, σας θέλουμε για 2-5 μήνες, να κάνετε από δύο εφημερίες τον μήνα. Όλη αυτή η φασαρία γίνεται για δύο εφημερίες τον μήνα».

«Βάλτε πλάτη για 3-4 μήνες»

Για τους λόγους που δεν θέλουν οι γιατροί να μπουν στο ΕΣΥ, ο κ. Γεωργιάδης απαντά: «Ένας ελευθερογιατρός δεν είναι εύκολο να πάει στο νοσοκομείο γιατί χάνει πάρα πολλά λεφτά. Η εφημερία στο νοσοκομείο πληρώνεται ένα κλάσμα των χρημάτων που βγάζει στο ιατρείο του. Επίσης χάνει το ωράριό του, το πώς το είχε προγραμματίσει. Είναι μια αλλαγή στη ζωή τους. Εγώ δεν λέω πως είναι εύκολο και ευχαριστώ όσους πάνε».

Επίσης, τόνισε πως το κράτος δίνει πολλά παραπάνω κίνητρα πλέον αλλά και λεφτά στους γιατρούς. «Παιδιά, βάλτε λίγο πλάτη για 3-4 μήνες. Θα βγούνε νέες προσκλήσεις και θα βρούμε γιατρούς και δεν θα χρειαστούμε όλη αυτή τη φασαρία»

Παραβιάζεται η ιατρική λειτουργία

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ygeiamou.gr, το ερώτημα που θέτουν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων προς τους διοικητές των νοσοκομείων, των Υγειονομικών Περιφερειών και της ηγεσίας του υπουργείου, χωρίς να παίρνουν απάντηση, είναι το εξής: «Ποιος εγγυάται ότι γιατροί που ασκούν ιατρική στην κοινότητα, μπορούν να λειτουργήσουν σε νοσοκομειακό περιβάλλον από το οποίο έχουν απομακρυνθεί πολλά χρόνια και με ποια επιστημονικά κριτήρια θα γίνει τελικά η επιλογή τους;».

«Η επιστράτευση παθολόγων από την ΠΦΥ που απέχουν χρόνια από τη νοσοκομειακή φροντίδα, με κυλιόμενες εφημερίες και χωρίς συντονιστικό πλαίσιο, αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ιατρικής λειτουργίας και ευθύνης, είναι επικίνδυνη πρακτική και αποσπασματική φροντίδα. Δεν λειτουργεί στην πράξη και αποτελεί εξ’ ορισμού κακή ιατρική πρακτική (malpractice), με παραβίαση της επιστημονικής ορθότητας» αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, Άννα Μαστοράκου, αποδομώντας το μέτρο του υπουργείου για την εργασία των ιδιωτών γιατρών μία ή δύο φορές την εβδομάδα σε δημόσιο νοσοκομείο.

Στο υπουργείο Υγείας, πάντως, εστιάζουν λιγότερο στα προβλήματα και περισσότερο στις ευκαιρίες που ανοίγονται για τον ιατρικό κόσμο (τόσο για τους περίπου 21.000 γιατρούς του ΕΣΥ όσο και για τους 50.000 που ιδιωτεύουν) αλλά και για τους πολίτες όσον αφορά τις υπηρεσίες υγείας. Ενώ υποστηρίζουν πως είχε συζητηθεί με τους Ιατρικούς Συλλόγους η προσωρινή θερινή κάλυψη των κενών θέσεων μέχρι να εκδοθεί ο νέος χάρτης με τις άγονες περιοχές και τα αυξημένα επιδόματα για όσους γιατρούς υπηρετούν σε αυτές. Το ποσό των 250 ευρώ για κάθε εφημερία προφανώς δεν είναι αμελητέο, και είχε αποτέλεσμα σε προηγούμενες κλήσεις. Ωστόσο, εφέτος οι γιατροί, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, περίμεναν μακροπρόθεσμα και στοχευμένα για το σύστημα υγείας μέτρα αντί για πυροσβεστικές προσπάθειες στο «και πέντε». Η εξέλιξη, πάντως, φαίνεται πως αιφνιδίασε την Αριστοτέλους, που επιχειρεί με «καρότο και μαστίγιο» να προσεγγίσει τον ιατρικό κόσμο, ενώ παράλληλα δημιουργεί συγκρουσιακό κλίμα και στις τοπικές κοινωνίες.

Η δεξαμενή με τους 1.200 νέους ειδικευμένους γιατρούς

«Το υπουργείο Υγείας χάνει μια μεγάλη ευκαιρία: την ευκαιρία να αξιοποιήσει τους 1.200 νέους γιατρούς που θα λάβουν σε λίγες ημέρες άδεια άσκησης επαγγέλματος. Είναι μια σημαντική δεξαμενή νέων γιατρών που αν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, θα πρέπει να περιμένουν τον Νοέμβριο για να κάνουν αίτηση για αγροτικό ή για κάποια άλλη προκήρυξη. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε γιατί δεν υπήρξε σπουδή σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, και μάλιστα εφόσον η συζήτηση αυτή έχει γίνει με το υπουργείο Υγείας, τουλάχιστον με τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, και παλαιότερα, αλλά τελευταία φορά τον περασμένο Απρίλιο» λέει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας, Καθηγήτρια Παθολογίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαρία Τσιρώνη.

Το νοσοκομείο της Σπάρτης αναφέρθηκε στις πρώτες δηλώσεις του υπουργού, στη Βουλή, ως ένα από τα 14 νοσοκομεία των οποίων η λειτουργία είναι προβληματική. Στην Παθολογική κλινική εργάζονται 3 μόνιμοι ειδικευμένοι γιατροί. Τα δε τακτικά ιατρεία έχουν ανασταλεί.

«Πρόκειται δυστυχώς για ένα υποστελεχωμένο Νοσοκομείο, με γερασμένο οργανόγραμμα με έως 3 ειδικευμένους γιατρούς ανά τμήμα, με περισσότερες από 15 αποχωρήσεις τα τελευταία 3 χρόνια και χωρίς ειδικευόμενους γιατρούς με εξαίρεση τμήμα του Χειρουργικού Τομέα. Κανείς δεν νοιάζεται περισσότερο για το νοσοκομείο μας από εμάς και τις οικογένειές μας που ζούμε εδώ και χρειαζόμαστε υπηρεσίες υγείας. Και για αυτό οι οχλήσεις μας είναι συνεχείς στην ΥΠΕ και το υπουργείο» αναφέρει η κυρία Τσιρώνη.

Η ίδια εργαζόταν μέχρι το 2011 στο νοσοκομείο, για αυτό και πέρυσι έσπευσε αμέσως στην πρόσκληση που είχε γίνει και πάλι στους ιδιώτες. «Εργάστηκα 5 μήνες, κάνοντας κάποιες εφημερίες τον μήνα. Ωστόσο, για μένα ήταν πιο εύκολο γιατί γνώριζα τη λειτουργία του νοσοκομείου και την άσκηση ιατρικού έργου μέσα σε αυτό που είναι τελείως διαφορετική από την άσκηση εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Δεν σημαίνει ότι πρέπει ή μπορούν να το κάνουν όλοι» εξηγεί. Οι συνάδελφοί της ιδιώτες είναι 7 εκ των οποίων οι 4 ηλικίας άνω των 60 χρόνων. «Αν οι ιδιώτες παθολόγοι δε λειτουργούσαν ως φίλτρα, τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα θα είχαν από χρόνια καταρρεύσει υπό το βάρος των αναγκών των πολιτών. Στη Λακωνία που δεν υπάρχει ΠΦΥ, αυτό είναι ξεκάθαρο» λέει. Στο υπόμνημα με τις προτάσεις του Συλλόγου προτάσσεται η αλλαγή του χαρακτηρισμού της περιοχής ως άγονης και η κάλυψη των κενών θέσεων άμεσα με στρατιωτικούς γιατρούς.

(με πληροφορίες από ygeiamou.gr)

Ειδήσεις σήμερα:

Βακτηριακή μόλυνση: Το προφίλ της νόσου με την οποία έδωσε τη μάχη η Ντέμη Γεωργίου

Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου για την επιχείρηση έξωσης που ετοιμάζει η ΕΛΑΣ

Πέθανε η Ντέμη Γεωργίου: Θρήνος για την πρώην παίκτρια του MasterChef

Σάλος με την Πάολα: Eρμήνευσε Μικρούτσικο και έπεσαν βροχή τα οργισμένα μηνύματα στο Χ εναντίον της

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Ντέμη Γεωργίου 3

Ντέμη Γεωργίου: Η οντισιόν στο Masterchef, τα λόγια της για το τι είναι ευτυχία και ο ξαφνικός χαμός της (video)

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου της πρώην παίκτριας του Masterchef Ντέμης Γεωργίου, μόλις…

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

6075581

Καιρός: Τέλος ο καύσωνας – Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας και θερμικές καταιγίδες (video)

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ο καιρός θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα από αύριο…