Δημοψήφισμα τον Οκτώβριο στην Ουγγαρία για τους πρόσφυγες

Στις 2 Οκτωβρίου θα διενεργηθεί το δημοψήφισμα που πρότεινε η κυβέρνηση για το ευρωπαϊκό σχέδιο κατανομής των προσφύγων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε η ουγγρική Προεδρία.

57629b161dc524d3108b47f5

Το δημοψήφισμα, στο οποίο ήθελε να καταφύγει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν μετά την «παράκαμψη» της Ουγγαρίας στο τραπέζι των «28», θεωρείτο εξαρχής κίνηση πολιτικής πίεσης στις Βρυξέλλες – και το αποτέλεσμά του περίπου δεδομένο.

Οι Ούγγροι θα κληθούν στις κάλπες για να απαντήσουν στο ακόλουθο ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων πολιτών στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου;».

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 2 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουγγαρίας Γιάνος Άντερ.

Στην επίσημη ιστοσελίδα του προέδρου αναρτήθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία το δημοψήφισμα θα έχει την ακόλουθη διατύπωση: “Επιθυμείτε η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει το δικαίωμα να καθορίσει την υποχρεωτική διευθέτηση των μη ουγγρικής καταγωγής πολιτών (προσφύγων) στην Ουγγαρία, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου;”.

Ο δεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος υιοθετεί αντιμεταναστευτική ρητορική, είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες τη διεξαγωγή αυτής της ψηφοφορίας κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης εντός των κρατών – μελών για τους 160.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία, χώρες που αποτελούν τις πύλες εισόδου στην Ε.Ε..

Η Βουδαπέστη εκτιμά ότι αυτές οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής των μεταναστών, που υιοθετήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο από τους 28, παραβιάζουν την κυριαρχία της.

Στις αρχές του Απριλίου, η ουγγρική κυβέρνηση άρχισε την εκστρατεία της υπέρ του όχι, προβάλλοντας κυρίως την απειλή για την ύπαρξη «τρομοκρατών» ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα αποφασίστηκε «με διαδικασία απόφασης επί της οποίας συμφώνησαν όλα τα κράτη – μέλη» και ότι το σχέδιο αυτό έχει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα. Η Ουγγαρία προσέφυγε τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελπίζοντας να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση.

Στην πράξη, το σχέδιο μετεγκατάστασης προχωρά αργά, με ομάδες λίγων δεκάδων προσφύγων μεταφέρονται τακτικά από την Ελλάδα ή την Ιταλία σε διάφορες χώρες της Ε.Ε. που έχουν δεσμευτεί να τους δεχθούν.

Λίβανος: Ζητά διεθνή έρευνα για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

Λίβανος: Ζητά διεθνή έρευνα για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη…

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε νεκρή ηλικιωμένη σε διαμέρισμα που έπιασε φωτιά

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε νεκρή ηλικιωμένη σε διαμέρισμα που έπιασε φωτιά

Την άτυχη 91χρονη αναζητούσαν επίμονα οι γείτονες, όταν είδαν τη φωτιά, αλλά εκείνη δεν απαντούσε…

Εθνική ομάδα πόλο: Σήκωσαν ένα αυτοκίνητο που εμπόδιζε το δρόμο τους προς το Παρίσι!

Εθνική ομάδα πόλο: Σήκωσαν ένα αυτοκίνητο που εμπόδιζε το δρόμο τους προς το Παρίσι!

Οι δυσκολίες που υπάρχουν στους φετινούς Ολυμπιακούς φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό με την εθνική…