Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Παράνομη η κατοχή της Παλαιστίνης από το Ισραήλ

Οι 15 δικαστές από όλο τον κόσμο αποφάσισαν 14-1 ότι το Ισραήλ έχει καταχραστεί το καθεστώς κατοχής στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ εφαρμόζοντας πολιτικές προσάρτησης εδαφών, επιβάλλοντας μόνιμο έλεγχο και οικοδόμηση οικισμών.

AP - Χαγη

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάνθηκε ότι η κατοχή από το 1967 των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ είναι «παράνομη», σημειώνοντας ότι πρέπει να τερματιστεί «το συντομότερο δυνατό» και προσθέτοντας ότι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, σε μια γνωμοδότηση που εκδόθηκε σήμερα, Παρασκευή (19/07).

Η γνωμοδότηση των δικαστών στο Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι δεσμευτική, αλλά έχει βαρύτητα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Ισραήλ κάνει συστηματικές διακρίσεις εις βάρος των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη και αποκαλεί την κατοχή αυτών των εδαφών «ντε φάκτο προσάρτηση».

«Οι ισραηλινοί εποικισμοί στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, και το καθεστώς που συνδέεται με αυτούς, έχουν ανεγερθεί και διατηρούνται κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ, αναγιγνώσκοντας τα πορίσματα μιας επιτροπής 15 δικαστών.

Οι 15 δικαστές από όλο τον κόσμο αποφάσισαν 14-1 ότι το Ισραήλ έχει καταχραστεί το καθεστώς κατοχής στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ εφαρμόζοντας πολιτικές προσάρτησης εδαφών, επιβάλλοντας μόνιμο έλεγχο και οικοδόμηση οικισμών.

Το Δικαστήριο επίσης κρίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να αποζημιώσει για ζημιές που προκλήθηκαν από την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Η υπόθεση είχε ξεκινήσει έπειτα από ένα αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, του 2022 πριν από τον σημερινό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ζητήσει από το Δικαστήριο να αξιολογήσει τις νομικές συνέπειες της «παρατεταμένης κατοχής, εποικισμού και προσάρτησης» παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, και σχετικών πολιτικών της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τα κατεχόμενα της Παλαιστίνης

Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας το 1967 κατά τη διάρκεια του πολέμου «των έξι ημερών». Οι Παλαιστίνιοι θέλουν και οι τρεις περιοχές να γίνουν ανεξάρτητο κράτος.

Το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη έχει μεταφέρει έποικους σε οικισμούς για να εδραιώσει την κατοχή. Προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ αποχώρησε από τη Γάζα το 2005, αλλά διατήρησε τον αποκλεισμό της.

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Riad Malki, κατηγόρησε το Ισραήλ για απαρτχάιντ και ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο αναγνωρίσει ότι η κατοχή εδαφών από το Ισραήλ είναι παράνομη και πρέπει να τερματιστεί αμέσως και άνευ όρων.

Το Ισραήλ, το οποίο συνήθως θεωρεί τον ΟΗΕ και τα διεθνή δικαστήρια ως άδικα και μεροληπτικά, δεν έστειλε νομική ομάδα στις ακροάσεις. Υπέβαλε γραπτά σχόλια, υποστηρίζοντας ότι οι ερωτήσεις που τέθηκαν στο δικαστήριο ήταν προκατειλημμένες και «δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα και το καθήκον του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του».

Οι Παλαιστίνιοι παρουσίασαν επιχειρήματα τον Φεβρουάριο μαζί με άλλα 49 έθνη και τρεις διεθνείς οργανισμούς.

Η γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με μεγάλη διαφορά τον Δεκέμβριο του 2022 για να ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο συμβουλευτική γνώμη. Το Ισραήλ αντιτάχθηκε σθεναρά στο αίτημα.

Το Ισραήλ έχει χτίσει πάνω από 100 οικισμούς εποίκων. Ο πληθυσμός των εποίκων της Δυτικής Όχθης έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 15% τα τελευταία πέντε χρόνια σε περισσότερους από 500.000 Ισραηλινούς, σύμφωνα με παρατηρητές.

Το Ισραήλ επίσης θεωρεί πρωτεύουσά του ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που κατέλαβε το 1967. Επιπλέον 200.000 Ισραηλινοί ζουν σε οικισμούς που χτίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της πόλης αντιμετωπίζουν συστημικές διακρίσεις, καθώς τους δύσκολο να χτίσουν νέα σπίτια ή να επεκτείνουν τα υπάρχοντα.

Ειδήσεις σήμερα:

Πιερίδη για εξωφρενική τιμή ξαπλώστρας στη Βουλιαγμένη: «Το νούμερο που βλέπω εκεί είναι αληθινό» (Video)

Συναγερμός στο Ελ. Βενιζέλος: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους με 233 επιβάτες

Καιρός: Το «πολυπόθητο» έκτακτο δελτίο για το τέλος του καύσωνα – 11 ημέρες αφόρητης ζέστης

Χαμός ανάμεσα σε Υποφάντη και τον TikToker Δημήτρη Σαββίδη – «Από το 2019 ως το 2022 δεν κάνατε την ίδια κριτική στην κυβέρνηση» (video)

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Στη φυλακή άλλοι 2 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα εκβιαστών – Μεταξύ αυτών και ο «Αρκούδος»

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν δύο από τους έξι κατηγορούμενους που απολογήθηκαν την Παρασκευή (19/7) για τη συμμετοχή…