Διεθνή ΜΜΕ: Η προοπτική της νέας λιτότητας εξοργίζει τους Ελληνες

[…]

Κοινή είναι η διαπίστωση των περισσότερων ξένων μέσων ενημέρωσης στις ανταποκρίσεις τους από την Αθήνα ότι η προοπτική και νέας λιτότητας έχει εξοργίσει τους Ελληνες και γι’ αυτό χιλιάδες πολίτες βγήκαν και σήμερα, με την ευκαιρία της γενικής απεργίας, στις πλατείες και στους δρόμους προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα μέτρα που επιβάλλουν οι ξένοι δανειστές.

«Οι Ελληνες απεργούν και συγκρούονται με την αστυνομία λόγω της λιτότητας» τιτλοφορεί την ανταπόκρισή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είναι αντιμέτωπος με την σκληρή προοπτική μιας πενταετούς περιόδου νέων φόρων, περικοπών στις δαπάνες και πωλήσεως δημόσιας περιουσίας, ώστε να εξακολουθήσει η χώρα να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να αποφύγει την πτώχευση», τονίζει.

Για «ανταρσία» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, τονίζοντας τόσο την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Γιώργου Λιάνη όσο και την ανακοίνωση του βουλευτή Κοζάνης Αλέξανδρου Αθανασιάδη ότι θα καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο.

«Λίγες εκατοντάδες νεαροί έσπασαν τα τζάμια πολυτελούς ξενοδοχείου στην πλατεία Συντάγματος, έσπασαν πεζοδρόμια για να πάρουν πέτρες τις οποίες πέταξαν, όπως και βόμβες Mολότοφ, στους αστυνομικούς», αναφέρει το ίδιο πρακτορείο για τα σημερινά επεισόδια, ενώ τονίζει ότι «πολλοί διαδηλωτές έκαναν εκκλήσεις για ηρεμία ενώ νοσοκομειακά παραλάμβαναν τραυματίες».

«Γενική απεργία, χιλιάδες Αθηναίοι μπροστά στο Κοινοβούλιο» είναι ο τίτλος της διαδικτυακής έκδοσης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde. «Γίναμε μάρτυρες της συνύπαρξης δύο μορφών διαμαρτυρίας: η παραδοσιακή διαδήλωση που συνδυάστηκε με την τρίτη γενική απεργία η οποία πραγματοποιείται εφέτος έδωσε τη σκυτάλη στο κίνημα των “Αγανακτισμένων” που δημιουργήθηκαν σύμφωνα με το μοντέλο των Ισπανών “Αγανακτισμένων”. Αυτοί περικλείουν ένα ετερόκλιτο μείγμα ανθρώπων που κινείται μεταξύ μιας ελαφρώς λαϊκιστικής δεξιάς, άτοκων εναντίον της παγκοσμιοποίησης, αλλά και πολλούς απλούς ανθρώπους», γράφει η Monde.

«Η Ελλάδα κατεβαίνει στην πλατεία για τα μέτρα λιτότητας» γράφει η ιταλική La Repubblica. Και τονίζει: «Η Ελλάδα κατεβάζει σήμερα τα ρολά για την νιοστή γενική απεργία που εξαγγέλλεται εναντίον των φόρων και των πολιτικών με στόχο την μείωση του ελλείμματος της χώρας, ενώ η ανασφάλεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σωτηρία της Ελλάδας προκαλεί σημαντικές αλυσιδωτές αντιδράσεις στια χρηματοπιστωτικές αγορές και στα κρατικά ομόλογα».
«Η Ελλάδα εναντίον του πλανήτη για τα μέτρα λιτότητας», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του BBC. «Παρόλη την αριστερίστικη εικόνα και την παρουσία της νεολαίας του Facebook ή τους “απόφοιτους χωρίς μέλλον” η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα όρια της Αριστεράς και της Δεξιάς. Δεν είναι καν ταξικό ζήτημα πλέον. Καθώς το πλήθος γύρω μου ξεσπάει φωνάζοντας “Ελλάδα, Ελλάδα, Ελλάδα”, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι για πολλούς η Ελληνική Δημοκρατία στέκεται απέναντι σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αφορμή τα μέτρα λιτότητας», γράφει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου.

Και η Guardian γράφει: «Η Ελλάδα πλήττεται από απεργία με στόχο τη λιτότητα». Η γενική απεργία, αναφέρει η ανταπόκριση, «άφησε τα κρατικά νοσοκομεία με προσωπικό ασφαλείας, “πάγωσε” τα λιμάνια και τις συγκοινωνίες, αν και οι πτήσεις έγιναν κανονικά, αφότου οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους».
http://www.tovima.gr

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

Ρέντης: Δολοφονική επίθεση εργοδότη σε βάρος μετανάστη εργάτη – «Τον χτύπησε με αυτοκίνητο επιδιώκοντας να τον λιώσει» (Εικόνες)

Το αφεντικό τον χτύπησε με γροθιές και κλωτσιές και μετά τον καταδίωξε και τον χτύπησε…

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

Αστυνομικός απειλούσε τα παιδιά του ότι θα τα κλείσει σε ίδρυμα – Καταδικάστηκε σε οχτάμηνη φυλάκιση

«Τα παιδιά κλαίγανε και με αγκάλιαζαν. Η παθούσα τρόμαξε με αυτά που άκουσε», κατέθεσε μάρτυρας, που…

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: H τεχνολογία αναλύει πως η σφαίρα δεν τον πέτυχε για ένα εκατοστό (video)

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: H τεχνολογία αναλύει πως η σφαίρα δεν τον πέτυχε για ένα εκατοστό (video)

Σε βίντεο που κυκλοφορεί στα social media φαίνεται λεπτομερώς πως ο Ντόναλντ Τραμπ «απέφυγε» τη…

Μαρίνα Σάττι: Συγκλονίζει το νέο music video της για τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο

Μαρίνα Σάττι: Συγκλονίζει το νέο music video της για τους πρόσφυγες που πνίγηκαν στη Μεσόγειο

Η Μαρίνα Σάττι απέδειξε για ακόμα μια φορά πως δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση μουσικού…