Δημοκρατικό SOS βλέπουν τα διεθνή ΜΜΕ

[…]

Για την κατάρρευση των δύο μεγάλων ελληνικών κομμάτων μιλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς επίσης και για τον κίνδυνο να μην παραμείνει στην ευρωζώνη η Ελλάδα.

Για μαύρισμα των μνημονιακών κομμάτων από τους Έλληνες αναφέρει ο τίτλος του reuters στο δημοσίευμα του σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls στην Ελλάδα. Οι Έλληνες ψηφοφόροι, εξοργισμένοι από τη δεινή οικονομική τους κατάσταση εγκατέλειψαν μαζικά τα κόμματα της κυβέρνησης συνεργασίας στις σημερινές εκλογές, σημειώνει το άρθρο.

Τη δραματική άνοδο των ποσοστών της Χρυσής Αυγής επισημαίνει το CΝΝ, καθώς το ακροδεξιό κόμμα ενδέχεται να κερδίσει 15-21 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Το αμερικανικό δίκτυο χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή «εντυπωσιακή ανατροπή», καθώς η εν λόγω παράταξη δεν είχε μέχρι πρότινος εκπροσώπηση στη βουλή.

Στο ιστότοπό του CNN δημοσιεύεται σήμερα άρθρο με τίτλο «Δημοκρατικό SOS οι εκλογές στην Ελλάδα, στο οποίο υπογραμμίζεται η σπουδαιότητα του εκλογικού αποτελέσματος στην Ελλάδα, το οποίο ίσως αποδειχτεί ακόμη πιο κρίσιμο και από τη Γαλλία.

Τις σοβαρές απώλειες που έχουν υποστεί τα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα exit polls, επισημαίνει σε δημοσίευμά του BBC. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, η οργή και η αγανάκτηση στην Ελλάδα είναι διάχυτη εξαιτίας των σκληρών μέτρων λιτότητας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας.

Όσον αφορά στα δύο μεγάλα κόμματα, οι βρετανικοί FT κάνουν λόγο για «δραματική κατάρρευση», γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς δεν αναμένεται να συγκεντρώσουν πάνω από 40%.

Στην είσοδο της «νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής» στην ελληνική Βουλή με βάση τα exit polls στέκεται και η Le Figaro, αντιπαραβάλλοντας το 0,29% που είχε λάβει η συγκεκριμένη οργάνωση το 2009 με το 6% με 8% που της δίνουν οι μετρήσεις των ελληνικών εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Αντίθετα, η Liberation στέκεται περισσότερο στη διαφαινόμενη μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, που την εξηγεί σαν αντίδραση των Ελλήνων εκλογέων στα προγράμματα σκληρής λιτότητας, σημειώνοντας πως φαίνεται να περνάει από την 5η θέση σε δύναμη που κατείχε στην προηγούμενη Βουλή στη 2η, μπροστά τόσο από το ΚΚΕ όσο και (πιθανότατα) από το ΠΑΣΟΚ.