ΕΚ

Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση

Δολοφονία Κοντογιώργη: Όσα ακούστηκαν στη δίκη του πυγμάχου της Greek Mafia

Η χθεσινή δικάσιμος προχώρησε με fast track διαδικασίες και ως εκ τούτου η ετυμηγορία για τον κατηγορούμενο αναμένεται πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη το πρωί..

κοντογιοργης

Η δίκη για την δολοφονία του πυγμάχου Χάρη Κοντογιώργη που κατατάσσεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της Greek mafia, πριν καλά καλά ξεκινήσει, φαίνεται πως ήδη οδεύει προς το τέλος της. Η οικογένεια του θύματος βρέθηκε κατά την έναρξη της δικασίμου, σήμερα, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, χωρίς ωστόσο να έχει ορίσει δικηγόρο προς υποστήριξη της κατηγορίας (με αποτέλεσμα να ορίσει αυτεπάγγελτα το δικαστήριο), ενώ η ίδια η διαδικασία δεν εισέφερε κανένα επιπρόσθετο στοιχείο που να ισχυροποιεί τις ενδείξεις με βάση τις οποίες παραπέμφθηκε σε δίκη ο κατηγορούμενος.

Στο εδώλιο για τη δολοφονία Κοντογιώργη κάθεται ο 41χρονος Γιάννης Λάλας, ο οποίος είχε κατηγορηθεί και για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και αθωώθηκε. Κατά την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας έγινε ξεκάθαρο από τους παράγοντες της δίκης πως υπάρχει η από κοινού βούληση να τελειώσει η διαδικασία όσο το δυνατό συντομότερο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, βρίσκεται σε σύμπλευση και με τα στοιχεία που εισφέρθηκαν, καθώς από αυτά δεν προέκυψε κάτι πέρα από όσα αναφέρονταν στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Με δημοσίευμα στην έντυπη έκδοση της Κυριακής το Documento είχε προοιωνίσει πως επρόκειτο για μία δίκη που παρά την σοβαρότητά της δεν έτυχε της ίδιας διαχείρισης από την ΕΛ.ΑΣ., αφού τα στοιχεία που συνέλλεξε τίθενται πάλι υπό αμφισβήτηση, κάτι που επιβεβαιώθηκε πλήρως και στο ακροατήριο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως οι δύο αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών που κατέθεσαν, δεν χρειάστηκαν παρά μόνο λίγα λεπτά για να εκθέσουν… τα λιγοστά που ήξεραν.

Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης σε έναν από τους δύο αστυνομικούς σχετικά με τα κενά που υπήρχαν στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– «… η υπηρεσία είχε καταλήξει πως υπάρχει φήμη πως ο Κοντογιώργης έφαγε τον Καπίρη για τη μοιρασιά…»

– Είχατε καταλήξει σε κάποιο πρόσωπο για τη δολοφονία Κοντογιώργη;

– Όχι. Δεν προέκυψε κάτι από τις κάμερες.

– Άρα στην κατάθεσή σας μεταβιβάζετε όσα σας είπαν οι ανώτεροί σας» ήταν η τελευταία ερώτηση με το μάρτυρα να μην αρνείται όσα του έθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Η παραπάνω ερώτηση συνδέεται με το γεγονός ότι η κατηγορία της ανθρωποκτονίας που αντιμετωπίζει ο Γ. Λάλας έχει σχετιστεί και με άλλη δολοφονία της Greek mafia. Συγκεκριμένα το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αναφέρει:

«οι δύο ανθρωποκτονίες, ήτοι του Μιχαήλ Καπίρη και του Χαρίλαου Κοντογιώργη, σχετίζονται και ειδικότερα προκύπτει ότι η θανάτωση του Χαρίλαου Κοντογιώργη από τον Ιωάννη Λάλα, έλαβε χώρα στο πλαίσιο αντεκδίκησης για την δολοφονία του Μιχάλη Καπίρη».

Τα ανώνυμα μηνύματα

Ανάμεσα στις ενδείξεις που θεωρήθηκαν επαρκείς για να παραπεμφθεί σε δίκη ήταν μεταξύ άλλων δύο ανώνυμα μηνύματα σε πρόσωπο που γνώριζε τον Κοντογιώργη. Σε αυτά τα μηνύματα γινόταν λόγος πως τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Λάλας επρόκειτο να «φάνε» τον Κοντογιώργη.

Για τα επίμαχα αυτά μηνύματα, ο παραλήπτης Γ.Σ, μάρτυρας-κλειδί στην υπόθεση, κατέθεσε σήμερα ενώπιον λαϊκών και τακτικών δικαστών. «Σκέφτηκα μήπως ήταν ο ίδιος που ήθελε να τον σκοτώσει….έτσι σκέφτηκα» σχολίασε για τον αποστολέα του μηνύματος.

Ο Γ.Σ., ο οποίος κρατούνταν στο ίδιο κελί με τον Κοντογιώργη στον Κορυδαλλό, όπως είπε δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις και μετά την αποφυλάκισή τους είχαν βρεθεί μόνο μία φορά. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ίδιο μάρτυρα τέσσερις ημέρες μετά τη δολοφονία του Καπίρη είχε λάβει γραπτό μήνυμα από άγνωστο αριθμό το οποίο έλεγε: «Πες στο Χάρη τον Κοντογιώργη ότι θα πεθάνει από τον Λάλα Γιάννη. Τον θεώρει υπεύθυνο για τον “Κεφάλα” που ήταν κολλητός του Λάλα. Εχει μαζί του τον κολλητό του τον Β.».

Έπειτα, λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του πυγμάχου ακολούθησε και δεύτερο γραπτό μήνυμα που έγραφε: «Λάλας Γιάννης, Σ. αδερφός του Γιάννη, Β. και Α. “επρόκειτο να δολοφονήσουν τον Κοντογιώργη”» για το οποίο ο ίδιος ο Κοντογιώργης τον είχε καθησυχάσει απαντώντας χαρακτηριστικά: «Αυτός λείπει σε νησί, αυτά που λένε είναι μαλακίες».

Δεν κάλεσαν κανέναν μάρτυρα

Άλλο ένα εξόφθαλμο στοιχείο που συνηγορεί στις ελλείψεις στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ είναι πως από τα αναφερόμενα τέσσερα ονόματα στα ανώνυμα μηνύματα που κατονομάζονταν ως τα άτομα από τα οποία κινδύνευε ο Κοντογιώργης δεν κλήθηκε κανείς από την Ασφάλεια. Ούτε και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Ένας εξ αυτών, που τυχαίνει και στενός φίλος του κατηγορούμενου καταθέτοντας στο δικαστήριο ανέφερε τα εξής:

«Δεν μπορώ να δώσω καμία εξήγηση (σ.σ. γιατί τον ανέφερε το μήνυμα), είναι αδιανόητο, εγώ δεν τον γνώριζα καν», ενώ σε ερώτηση των συνηγόρων «αν σας κάλεσε κανείς από την αστυνομία», η απάντηση ήταν «όχι».

Τι είπε η οικογένεια του θύματος

Η αδελφή του θύματος στην ολιγόλεπτη κατάθεσή της είπε μεταξύ άλλων: «Ο αδερφός μου ασχολούνταν με τον κόσμο της νύχτας… ασχολιόταν με προστασία μαγαζιών». Ερωτηθείσα για το Μιχάλη Καπίρη απάντησε «ήταν κουμπάροι με τον αδερφό μου», ενώ για τον κατηγορούμενο Γιάννη Λάλα είπε πως ούτε τον είχε ακούσει ούτε τον ήξερε. Κλείνοντας απαντώντας σε σχετική ερώτηση των συνηγόρων υπεράσπισης είπε: «πήρανε στο πατρικό μου και είπανε στην μάνα μου πως πιάσανε τους δολοφόνους του Χάρη και αν θέλουμε να βάλουμε δικηγόρο. Ήταν η μόνη ενημέρωση που είχαμε (σ.σ. από την ΕΛ.ΑΣ.), δεν έχω ξαναμιλήσει με κανέναν.

Η γυναίκα του με την σειρά της είπε:

«Ήταν ξαφνικό. Ο Χάρης ασχολούνταν με τη νύχτα, προστασία σε μαγαζιά… τον ήξερα τον Καπίρη, κάνανε μαζί δουλειές. Τον είχε σαν θείο, δεν είχε αναφέρει πως δεν τον εμπιστευόταν…» ενώ για την αντιμετώπιση της από τους αστυνομικούς του Ανθρωποκτονιών απάντησε σε σχετική ερώτηση:

«Δεν με κάλεσαν να μου πουν πως έγινε το συμβάν. Πήγα εγώ στο σημείο για να σιγουρευτώ. Δεν με άφηναν να πλησιάσω, με πλησίασε ένας γκριζομάλλης και μου ζήτησε να πάω στη ΓΑΔΑ να καταθέσω. Με ξαναφώναξαν (σ.σ. δεν υπάρχει δεύτερη επίσημη καταγεγραμμένη κατάθεση). Νευρίασαν που δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη μαζί μου, με είχαν όλο το βράδυ».

Η χθεσινή  δικάσιμος προχώρησε με fast track διαδικασίες και ως εκ τούτου η ετυμηγορία για τον κατηγορούμενο αναμένεται πιθανότατα εντός της εβδομάδας. Το δικαστήριο διέκοψε για την Τετάρτη το πρωί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγει τον χορό… ο Πέτρος Παππάς: Αν εκλεγεί ο Πολάκης πρόεδρος φεύγω! (video)

Διακοπές στο Μπιλμπάο ναι, στην Ελλάδα ποτέ (πια)

Ανάβυσσος: Θαλάσσια χελώνα διέκοψε γύρισμα ταινίας πορνό – Δάγκωσε τον πρωταγωνιστή (video)

Ο Ορμπάν απαντά στο πρόστιμο-ρεκόρ της ΕΕ απειλώντας να στείλει λεωφορεία με μετανάστες στις Βρυξέλλες

Νεκρός ο άνδρας που έκαψε ζωντανή τη μαραθωνοδρόμο Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι – Υπέστη και ο ίδιος εγκαύματα

Καταγραφή 10

Νεκρός ο άνδρας που έκαψε ζωντανή τη μαραθωνοδρόμο Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι – Υπέστη και ο ίδιος εγκαύματα

Λίγες μέρες μετά τη φρικτή δολοφονία της Ρεμπέκα Τσεπτεγκέι ο δράστης της επίθεσης έφυγε από…

Σαντορίνη: Τι αναφέρει ο πρόεδρος του μουσικού συλλόγου για το ωδείο που έγινε… Airbnb – «Έχει ευθύνη το υπουργείο πολιτισμού» (video)

5931638

Σαντορίνη: Τι αναφέρει ο πρόεδρος του μουσικού συλλόγου για το ωδείο που έγινε… Airbnb – «Έχει ευθύνη το υπουργείο πολιτισμού» (video)

Μάλιστα με αφορμή το τι συμβαίνει στη Σαντορίνη ο πρόεδρος του μουσικό συλλόγου ανέφερε ότι…

Πορτοσάλτε: Έβγαλε γνωστή αντιεμβολιάστρια να μιλήσει για την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία – Την είχε «κόψει» ο ΣΚΑΪ στην καραντίνα (video)

PORTOSALTE

Πορτοσάλτε: Έβγαλε γνωστή αντιεμβολιάστρια να μιλήσει για την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία – Την είχε «κόψει» ο ΣΚΑΪ στην καραντίνα (video)

Η Ιωάννα Κουσκούση είχε εμφανιστεί παλιότερα στον αέρα του ΣΚΑΪ και έκανε «κήρυγμα» κατά των…

Πανικός στο κέντρο της Αθήνας: Άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει και να ανατινάξει φιάλη υγραερίου

6305980

Πανικός στο κέντρο της Αθήνας: Άνδρας απειλεί να αυτοκτονήσει και να ανατινάξει φιάλη υγραερίου

Στο σημείο έχουν φτάσει δυνάμεις της αστυνομίας και μαζί τους διαπραγματευτές προκειμένου να μεταπειστεί ο…