Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Αυστραλία: Οι εργαζόμενοι θα μπορούν «να αποσυνδέονται» από την δουλειά τους

Σας στέλνει μηνύματα ο προϊστάμενός σας το Σαββατοκύριακο; Τα μέιλ από τη δουλειά σας συνεχίζουν να έρχονται παρότι έχετε επιστρέψει στο σπίτι σας; Οι Αυστραλοί εργαζόμενοι σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να αγνοούν αυτές τις παρεμβάσεις στην προσωπική τους ζωή χάρη στον νέο νόμο που τίθεται

tilergasia

Την ώρα που στην Ελλάδα το εργασιακό περιβαλλόν θυμίζει ολοένα και Μεσαίωνα με την πολιτική της ΝΔ, όπου η επισφάλεια στην αγορά εργασίας, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι συνθήκες εργασίας, το τέλος της πενθήμερης εργασίας, και οι χαμηλοί μισθοί οδηγούν εκατοντάδες νέους να φύγουν απο την χώρα, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, στην Αυστραλία συμβαίνει το αντίθετο.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με νομοσχέδιο που τίθεται σε ισχύ από σήμερα και αφορά «το δικαίωμα στην αποσύνδεση» και ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο, κρίθηκε απαραίτητος καθώς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2024, οι Αυστραλοί εργάζονταν κατά μέσο όρο 281 ώρες απλήρωτες υπερωρίες ετησίως.

Με βάση τον νέο νόμο, οι εργαζόμενοι μπορούν «να αρνούνται να ελέγχουν, να διαβάζουν ή να απαντούν» στις απόπειρες επικοινωνίας των εργοδοτών τους ή κάποιου τρίτου, όπως ενός πελάτη, εκτός του ωραρίου εργασίας τους αν δεν πρόκειται για ένα «λογικό» αίτημα.

Προβλέπει, επίσης, ότι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσπαθούν να επιλύουν τις διαφορές μεταξύ τους και εάν αυτό δεν είναι εφικτό θα παρεμβαίνει Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας (FWC) η οποία θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει στον εργοδότη να σταματήσει να επικοινωνεί με τον εργαζόμενο σε ώρες εκτός εργασίας, ενώ αν κρίνει ότι η άρνηση ενός υπαλλήλου να απαντήσει είναι παράλογη, μπορεί να τον διατάξει να το πράξει.

Η συγκεκριμένη νομοθεσία «θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να αρνηθούν τα παράλογα αιτήματα, εκτός ωραρίου και θα επιφέρει μεγαλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», ανακοίνωσε το Αυστραλιανό Συμβούλιο Συνδικάτων, χαιρετίζοντας τη νέα ρύθμιση.

Παράλληλα, ειδικοί πιστεύουν ότι και για τους εργοδότες τα οφέλη θα είναι πολλαπλά καθώς ξεκούραστο προσωπικό, με καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, εκτιμάται πως θα είναι πιο αποδοτικό, θα δηλώνει σπανιότερα ασθένεια και θα είναι λιγότερο πιθανό να εγκαταλείψει τη θέση του.

Οι μικρές επιχειρήσεις που διαθέτουν λιγότερους από 15 εργαζόμενους έλαβαν επιπλέον διορία και θα πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο από τις 26 Αυγούστου 2025.

Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» τέθηκε σε ισχύ στη Γαλλία το 2017, στην Ισπανία το 2018 και στο Βέλγιο το 2022.

 

 

 

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τον σεισμό στην Εύβοια: Συνήθης για την περιοχή – Παρακολουθούμε το φαινόμενο

Ευθύμης Λέκκας

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τον σεισμό στην Εύβοια: Συνήθης για την περιοχή – Παρακολουθούμε το φαινόμενο

«Δεν έχουμε πληροφορίες για επιπτώσεις στη βόρεια Εύβοια»