Newsroom

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάλμοντ πέθανε κατά τη διάρκεια γεύματος σε ξενοδοχείο της Οχρίδας στη Βόρεια Μακεδονία. Ο θάνατός του οφείλεται σε ανακοπή.Έ

Screenshot 2024 10 12 215335

Ο Άλεξ Σάλμοντ, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP), έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών.

Χθες, ο Σάλμοντ ήταν ένας από τους ομιλητές σε φόρουμ για την πολιτιστική διπλωματία, που συνδιοργάνωσε το γραφείο του πρώην προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, το Διεθνές Κέντρο «Alliance of Civilizations» και το Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας από το Βερολίνο.

Ήταν πρωθυπουργός (πρώτος υπουργός) της Σκωτίας από το 2007 έως το 2014, αρρώστησε ενώ βρισκόταν στη Βόρεια Μακεδονία.

Είχε οδηγήσει το κόμμα του στην εξουσία το 2007 SNP ενώ επανεξελέγη το 2011 με πρωτοφανή πλειοψηφία που άνοιξε τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Ο Σάλμοντ ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «Ναι» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας κατά το δημοψήφισμα του 2014. Παραιτήθηκε όταν οι Σκωτσέζοι επέλεξαν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο με 55% έναντι 45%.

Συγκρούστηκε με τη διάδοχό του στην πρωθυπουργία, Νίκολα Στέρτζεον, για τον κακό χειρισμό από την κυβέρνησή της των καταγγελιών για παρενόχληση οι οποίες είχαν διατυπωθεί σε βάρος του. Αθωώθηκε από τις κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα το 2020.