Έγιναν "στάχτη" τα δεδουλευμένα που χρωστούσε ο Λαζόπουλος στους εργαζόμενους του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο;

[…]

aspropyrgos 0

Του Άγγελου Προβολισιάνου

Πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν γύρω από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο που μυστηριωδώς τυλίχτηκε στις φλόγες, σκορπίζοντας διοξίνες στον ουρανό της Αττικής. Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι, καθώς φοβούνται πως τα δεδουλευμένα τους έγιναν «καπνός».

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), με τον αρμόδιο υπουργό κ. Λαφαζάνη να δηλώνει -μεταξύ άλλων- μετά το πέρα της σύσκεψης πως «ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή από την Πυροσβεστική οι έρευνες σε βάθος και προς πάσα κατεύθυνση, για να διερευνηθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς. Οι φωτιές δεν ανάβουν μόνες τους, οι φωτιές ανάβουν είτε από αμέλεια, είτε από εγκληματική δραστηριότητα. Δεν αποκλείουμε τίποτα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Οι έρευνες είναι σε βάθος και ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε συμπεράσματα».

Το εν λόγω εργοστάσιο είχε εγκαινιαστεί το 2008 από τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου, Κυριάκο Μητσοτάκη, συγχαίροντας τον ιδιοκτήτη, Δημήτρη Λαζόπουλο, για την υπερσύγχρονη επένδυσή τους.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

 

 

Το 2012 η εταιρεία Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξονεδοχειακή ΑΕ –στην οποία ανήκει το εργοστάσιο- εξασφαλίζει τη χορήγηση άδειας διαχείρισης (συλλογής και μεταφοράς) στερεών μη επικίνδυνων αποβλήτων, ενώ το 2013 εγκρίνεται απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότη Μηταράκη, για καταβολή επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης στην εταιρεία ύψους 996.806,45 ευρώ.

Τα γεγονότα του Δεκέμβρη

Το Δεκέμβρη του 2014 οι δεκάδες εργαζόμενοι που είχαν απομείνει στο εργοστάσιο –από τους 500 που απασχολούνταν κάποτε- προχώρησαν σε απεργία που κράτησε σχεδόν τρεις εβδομάδες, με σκοπό την καταβολή των δεδουλευμένων τους (οκτώ έως δέκα μηνών) που τους χρωστούσε η εργοδοσία.

Εξαιτίας των κινητοποιήσεων, πάνω απο εξήντα συμβασιούχοι, κατάφεραν να πάρουν -μαζί με τη λήξη της σύμβασής τους- τα δεδουλευμένα τους και αντικαταστάθηκαν αμέσως, με νέα φουρνιά συμβασιούχων. Όμως, ακόμη και σήμερα η εργοδοσία συνεχίζει να χρωστά από 10.000 ευρώ σε δεκάδες εργαζόμενους που δούλευαν για χρόνια με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

«Υπολογίζεται πως συνολικά τα χρωστούμενα προς τους εργαζόμενους φτάνουν το ποσό του 1.000.000 ευρώ» λέει στο Κουτί της Πανδώρας ο συντονιστής του ΚΕΕΡΦΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έναν περίπου μήνα πριν ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου, Δημήτρης Λαζόπουλος, -ο οποίος είχε αναλάβει για έναν περίπου χρόνο τα ηνία της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ- έκανε χρήση του άρθρου 89, με συνέπεια να απολυθούν κι άλλοι 16 εργαζόμενοι , κρατώντας επί της ουσίας τρεις εργαζόμενους για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.

«Είναι φανερό πως η υπόθεση οδηγούταν στην απόλυτη καταστροφή, μένει τώρα να διευκρινιστούν τα αίτια της πυρκαγιάς κι αν από αυτήν θα προκύπτει αποζημίωση για την εταιρεία» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου. 

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εργαζομένων Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως «διεκδικούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων μας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν καπνός οι χιλιάδες των ευρώ που μας χρωστάει η εταιρία του κ Λαζόπουλου. Απαιτούμε από το υπουργείο εργασίας να πάρει μέτρα για να εξασφαλίσει την άμεση και έγκαιρη αποπληρωμή μας». Ως εκ τούτου, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Εργασίας από πρώην εργαζόμενους της εταιρείας.

Έτσι λοιπόν, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τόσο το πόρισμα της έρευνας της Πυροσβεστικής για τα αίτια της πυρκαγιάς όσο και το τι μέλλει γενέσθαι με τα δεδουλευμένα που χρωστά ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου στους πρώην εργαζόμενούς του. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να δημιουργεί νέο σκάνδαλο υποκλοπών – Προχωρά στην αγορά νέου spyware

Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης για προμήθεια νέου συστήματος παρακολουθήσεων,…