Newsroom

Newsroom

Έκτακτα μέτρα για την πανώλη στην Πάτρα – Φόβος για γενική εξάπλωση

Τα μέτρα ελήφθησαν έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Στρατάκου.

αιγοπρόβατα 1

Περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της ζωονόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ελήφθησαν στην Αχαΐα, διότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης, η οποία, βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα από το σημείο του εντοπισμού του κρούσματος, στην ορεινή Κορινθία.

Στη συνάντηση συμμετείχε διαδικτυακά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, ο οποίος, σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε διεξοδικά στην εξέλιξη της νόσου και στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για την ιχνηλάτηση, διαδικασία, μέσω της οποίας, επιβεβαιώθηκε το κρούσμα στην ορεινή Κορινθία.

Ο Χρήστος Κέλλας, σύμφωνα με την Περιφέρεια, «διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο καταναλωτικό κοινό, ούτε η νόσος μεταδίδεται στον άνθρωπο».

Επεσήμανε ωστόσο ότι «είναι ουσιώδες ζήτημα προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας», γι αυτό κάλεσε τους κτηνοτρόφους, «να συνεργάζονται με τους κτηνιάτρους και να αναφέρουν άμεσα, τυχόν συμπτώματα που εντοπίσουν, στις διευθύνσεις κτηνιατρικής».

«Είναι σημαντικό να περιορίσουμε και να εκριζώσουμε τη νόσο στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Είναι μια μάχη απέναντι στη νόσο, αλλά και απέναντι στο χρόνο, γιατί όσο πιο άμεσα επέμβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα αποφύγουμε τις επιπτώσεις στις κτηνοτροφικές μονάδες», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος και πρόσθεσε ότι «ο λόγος που τίθενται περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση και μεταφορά ζώων στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, είναι διότι πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται στη ζώνη επιτήρησης, που βάσει ευρωπαϊκών πρωτοκόλλων, ορίζεται στα 10 χιλιόμετρα από το σημείο του εντοπισμού του κρούσματος».

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε ότι «η Περιφέρεια κινητοποιήθηκε από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων στη Θεσσαλία, με ενημερωτικές συναντήσεις στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, όπως επίσης και με συστάσεις προς τους κτηνοτρόφους για τη λήψη προληπτικών μέτρων» και συμπλήρωσε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει συμμόρφωση και τήρηση των μέτρων που υποδεικνύουν οι διευθύνσεις κτηνιατρικής της Περιφέρειάς μας για τον περιορισμό και την εξάλειψη της ζωονόσου της πανώλης. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο».

Λίβανος: Ζητά διεθνή έρευνα για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

israil libanos sunora stratos

Λίβανος: Ζητά διεθνή έρευνα για την αιματηρή επίθεση στα υψίπεδα του Γκολάν

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη…

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε νεκρή ηλικιωμένη σε διαμέρισμα που έπιασε φωτιά

Screenshot 2024 07 28 200545

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκε νεκρή ηλικιωμένη σε διαμέρισμα που έπιασε φωτιά

Την άτυχη 91χρονη αναζητούσαν επίμονα οι γείτονες, όταν είδαν τη φωτιά, αλλά εκείνη δεν απαντούσε…

Εθνική ομάδα πόλο: Σήκωσαν ένα αυτοκίνητο που εμπόδιζε το δρόμο τους προς το Παρίσι!

Screenshot 2024 07 28 201259

Εθνική ομάδα πόλο: Σήκωσαν ένα αυτοκίνητο που εμπόδιζε το δρόμο τους προς το Παρίσι!

Οι δυσκολίες που υπάρχουν στους φετινούς Ολυμπιακούς φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό με την εθνική…