Άννα Σ. Παπαδημητρίου

Όσκαρ Πιστόριους: Ένα σύμβολο που αποκαθηλώθηκε, ένας δολοφόνος

14 Φεβρουαρίου 2013. Φέρνω ξανά και ξανά στο μυαλό μου τη μέρα εκείνη. Είναι η μέρα που σημαδεύτηκε από τον Όσκαρ Πιστόριους, το Νοτιοαφρικανό πολλάκις παραολυμπιονίκη, ο οποίος είχε ήδη προλάβει να γράψει ιστορία ως ο πρώτος αθλητής με πρόσθετα μέλη που συμμετείχε σε «κανονικούς» Ολυμπιακούς αγώνες, τρέχοντας στα 400 μ. ανδρών. Ήταν ένα σύμβολο. Το οποίο, εκείνη την «ημέρα των ερωτευμένων», αποκαθηλώθηκε.  

AP Pistorius Steenkamp

Και τις επόμενες, όταν με νύχια και με δόντια προσπαθούσε να πείσει το δικαστήριο και όλη την υφήλιο ότι ήταν αθώος για τη δολοφονία της συντρόφου του, Ρίβα Στίνκαμπ, εξευτελίστηκε, ξανά και ξανά. 

Η ιστορία είναι γνωστή. Τα ξημερώματα της 14ης Φεβρουαρίου, ο Πιστόριους, ο οποίος σύμφωνα με τους γείτονες είχε τσακωθεί έντονα με τη Στίνκαμπ, πυροβόλησε τέσσερις φορές με τις τρεις σφαίρες να πετυχαίνουν την κλειδωμένη στο μπάνιο σύντροφό του. Τη σύντροφό του. Κλειδωμένη στο μπάνιο. Με τα χέρια της να προσπαθούν να καλύψουν το κεφάλι της. Ο ίδιος είπε ότι ουδέποτε λογομάχησαν. Ότι οι γυναικείες φωνές που άκουσαν οι γείτονες ήταν στην πραγματικότητα οι δικές του κραυγές όταν συνειδητοποίησε τι έκανε. Ότι πίστευε ότι στο μπάνιο κλειδωμένος ήταν ένας κλέφτης. Ότι ένιωθε ευάλωτος που δεν είχε προλάβει τα βάλει τα πρόσθετα μέλη του. Κι ότι δεν πρόσεξε – το προφανές – ότι από το κρεβάτι έλειπε η σύντροφός του. 

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έγιναν γνωστές προηγούμενες βίαιες συμπεριφορές του Νοτιοαφρικανού σταρ, οι οποίες είχαν αποσιωπηθεί καθότι σταρ. Τη δίκη την παρακολούθησα από την πρώτη μέρα, πρόσωπο κολλημένο στον υπολογιστή – τι θα πουν οι ειδικοί ανάλυσης της φωνής, ποιανού το μέρος θα πάρουν οι γείτονες, πώς θα αντιδράσει ο Πιστόριους – μέχρι την απογοητευτική πρώτη απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο απεφάνθη ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία και όχι φόνο εκ προμελέτης ρίχνοντας τον κατηγορούμενο στα μαλακά.

Η δολοφονία της Στίνκαμπ ήταν ένα από τα λίγα σε σχέση με τον πραγματικό αριθμό περιστατικά έμφυλης βίας με τη χειρότερη δυνατή έκβαση για το θύμα, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Θα είχε πάρει τις διαστάσεις που πήρε αν ο δολοφόνος δεν ήταν ο Πιστόριους; Σήμερα, τη μετα-εποχή του κινήματος #MeToo, το οποίο πολλοί έσπευσαν να βαφτίσουν υπερβολικό, γραφικό, παρατραβηγμένο, πού στεκόμαστε ως κοινωνία απέναντι στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, τους ξυλοδαρμούς, τους βιασμούς, τις δολοφονίες από τους συντρόφους, τους συζύγους, τους δολοφόνους;

Αλικαρνασσός: Ατύχημα στο λιμάνι – Πολυτελές γιοτ εμβόλισε σκάφος του τουρκικού λιμενικού (video)

1477961 limeniko2 930

Αλικαρνασσός: Ατύχημα στο λιμάνι – Πολυτελές γιοτ εμβόλισε σκάφος του τουρκικού λιμενικού (video)

Ένα σούπερ γιοτ μήκους 90 μέτρων εμβόλισε κατά λάθος σκάφος του τουρκικού λιμενικού!

Ερυθρές Ταξιαρχίες: Σύλληψη ενός μέλους της μετά από 44 χρόνια φυγοδικίας στην Αργεντινή

Screenshot 2024 08 31 205203

Ερυθρές Ταξιαρχίες: Σύλληψη ενός μέλους της μετά από 44 χρόνια φυγοδικίας στην Αργεντινή

Oι δικηγόροι του Ιταλού έχουν προσφύγει στην εθνική επιτροπή της Αργεντινής για τους πρόσφυγες (Conare)…