Ένας χρόνος από το ναυάγιο στην Πύλο: «Πρέπει να μπει τέλος στον κύκλο της βίας και της ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας»

Την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη διερεύνηση του τραγικού ναυαγίου στηλιτεύουν η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία

5911991 1

Την ελάχιστη πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη διερεύνηση του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο, από το οποίο συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος, στηλιτεύουν με ανακοίνωσή τους η Human Rights Watch και η Διεθνής Αμνηστία.

Όπως αναφέρουν οι δύο οργανώσεις, το σκάφος μετέφερε περίπου 750 άτομα, κυρίως από τη Συρία, το Πακιστάν και την Αίγυπτο. Μόνο 104 επέζησαν. Ανασύρθηκαν 82 πτώματα, αλλά μόνο 58 ταυτοποιήθηκαν. Περισσότεροι από 500 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι. Όμως η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης για την πιθανή ευθύνη του ελληνικού Λιμενικού για το ναυάγιο, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2023, παραμένει σε προκαταρκτικό στάδιο.

«Είναι ασυνείδητο το ότι ένα χρόνο μετά από αυτή τη φρικτή τραγωδία, η έρευνα για την πιθανή ευθύνη της Ελληνικής Ακτοφυλακής δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου», δήλωσε η Judith Sunderland, αναπληρώτρια διευθύντρια Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας της Human Rights Watch. «Πρέπει να δούμε μια αξιόπιστη διαδικασία λογοδοσίας και ένα τέλος στον κύκλο της βίας και της ατιμωρησίας στα σύνορα της Ελλάδας».

«Εκατοντάδες οικογένειες παραμένουν μετέωρες, περιμένοντας την αλήθεια για τη μοίρα των αγαπημένων τους», δήλωσε η Adriana Tidona, ερευνήτρια μετανάστευσης της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν στις έρευνές τους για την πιθανή ευθύνη της ακτοφυλακής σε αυτό το περιστατικό για να αποδοθεί τελικά δικαιοσύνη και δικαίωση για όλους όσους επλήγησαν».

Το χρονικό της τραγωδίας και οι μεγάλες καθυστερήσεις

Στις 13 Ιουνίου 2023, οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν για μια υπερφορτωμένη τράτα, ονόματι Adriana, στη δική τους περιοχή έρευνας και διάσωσης, η οποία βυθίστηκε 15 ώρες αργότερα. Έρευνα του Human Rights Watch, της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων οργανισμών έκανε λόγο για ολιγωρία των ελληνικών αρχών τις ώρες πριν από το ναυάγιο και σοβαρούς ισχυρισμούς ότι περιπολικό σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής προκάλεσε την ανατροπή της τράτας ενώ προσπαθούσε να τη ρυμουλκήσει.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έφεραν την υπόθεση ενώπιον του ναυτοδικείου με καταγγελία τους για λογαριασμό 53 επιζώντων που ισχυρίζονται ότι οι ελληνικές αρχές ήταν υπεύθυνες για το ναυάγιο. Επιζώντες και οικογένειες έχουν μείνει μετέωρες, καθώς περισσότεροι από 500 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν αγνοούμενοι.

Στις 21 Μαΐου, το Κακουργιοδικείο Καλαμάτας απέρριψε δικογραφία σε βάρος εννέα επιζώντων που κατηγορούνταν για λαθρεμπόριο και πρόκληση του ναυαγίου, μεταξύ άλλων σοβαρών κατηγοριών, και κρατούνταν για 11 μήνες κατά τη διάρκεια της δίκης. Η Διεθνής Αμνηστία και το Human Rights Watch είχαν εκφράσει ανησυχίες για το δίκαιο της δίκης, καταγγέλλοντας ότι η υπόθεση βασίστηκε σε ελλιπή και αμφισβητήσιμα στοιχεία, δεδομένου ότι η έρευνα για τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκφράζουν επίσης ανησυχίες σχετικά με την ακεραιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για το ναυάγιο.

Το αίτημα του εισαγγελέα του ναυτοδικείου για ιατροδικαστική ανάλυση των τηλεφώνων των αξιωματικών της ακτοφυλακής – που κατασχέθηκαν από τις αρχές μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023, δύο μήνες μετά τα γεγονότα – εξακολουθεί να εκκρεμεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Μεταμόρφωση: Νέα φωτιά σε εργοστάσιο – Σπεύδει στο σημείο η πυροσβεστική

Αργεντινή: Πέρασε για μία ψήφο το πακέτο-όλεθρος του… Terminator Μιλέι

Χαμός στο OPEN με τους χαρακτηρισμούς Μπογδάνου: «Την είδατε; Κήτος, βυτίο» – Η αντίδραση της Τσολάκη (video)

Χανιά: Ποια ήταν η αιτία του τσακωμού του ναυαγοσώστη με τα 5 άτομα (video)

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

πορτοσ καλλικμανης

Άγρια κόντρα Α. Πορτοσάλτε και Γ. Καλλιακμάνη για το κύκλωμα εκβιαστών – «Είσαι ένας άθλιος λαϊκιστής» (video)

O πρόεδρος Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής ;άφησε αιχμές ότι στο κύκλωμα υπάρχουν και κάποιοι «πιο…

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

χρήματα Ιανος

Σκάνδαλο στην Καρδίτσα: Έδωσαν επιδόματα σε πάνω από 2.000 άτομα και είπαν πως έχασαν τα δικαιολογητικά στον «Ιανό»

Το ελληνικό δημόσιο συνολικά ζημιώθηκε με 3.6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνελήφθησαν τρεις υπάλληλοι