Έγγραφο-φωτιά για το λούνα παρκ στη Χαλκιδική: Δεν το δέχτηκαν ποτέ στη Κοζάνη – Tα μηχανήματά του δεν ήταν πιστοποιημένα

Μάλιστα αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Screenshot 5 8

Συγκλονίζει το πανελλήνιο η τραγωδία σε λουνα-παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής με θύμα 19χρονο, που βρήκε ακαριαίο θάνατο μπροστά στα μάτια των αδελφών του και της μητέρας του όταν ξεκόλλησε το κάθισμα στην κινουμένη πλατφόρμα, την αποκαλούμενη «CRAZY DANCE», με αποτέλεσμα να εκτοξευθεί στο έδαφος και να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι.

Τις τελευταίες ώρες στοιχεία αποκαλυπτικά για την υπόθεση, είδαν το φως της δημοσιότητας, καθώς όπως προκύπτει από δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, ο 58χρονος ιδιοκτήτης του μοιραίου λούνα παρκ είχε αποκλειστεί από πανηγύρι στην Κοζάνη γιατί δεν είχε πιστοποίηση.

Συγκεκριμένα, στις 29 Ιουλίου 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη 1 Οκτωβρίου λίγο έξω από την πόλη. Συνολικά συμμετείχαν στο διαγωνισμό δύο ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να στήσουν λούνα παρκ.

Η μία διαγωνιζόμενη συμμετείχε εξουσιοδοτώντας τον 58χρονο επιχειρηματία. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση στη «Διαύγεια», η συμμετοχή τους ακυρώθηκε διότι «δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει».

Screenshot 24

Συνεπώς, ο 58χρονος δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι και ο δεύτερος διαγωνιζόμενος αποκλείστηκε για τον ίδιο ακριβώς λόγο, με αποτέλεσμα ο δήμος Κοζάνης να προχωρήσει στην επαναπροκήρυξη της προφορικής πλειοδοτικής δημοπρασίας.

Το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ δήμου και υπουργείου

 Το μπαλάκι των ευθυνών άρχισε –κατόπιν εορτής- να πηγαινοέρχεται μεταξύ δήμου και υπουργείου.

Ειδικότερα, το πρωί της Τρίτης, η δήμαρχος Κασσάνδρας πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Ανάπτυξης. «Δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον δήμο», διευκρίνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και συμπλήρωσε: «Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness» επισημαίνοντας ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο Δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από κει παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο Δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O Δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 22, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά. Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η κ. Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο Δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το Υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ» επανέλαβε.

Ωστόσο, το υπουργείο Ανάπτυξης, με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι η μοναδική αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ, όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο δήμος.

Ταυτόχρονα, ζητείται από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης να διερευνήσει άμεσα τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των αιρετών.

Το σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη δήμαρχο Κασσάνδρας και τον Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατόπιν της είδησης του τραγικού ατυχήματος που έλαβε χώρα σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι του Δήμου Κασσάνδρας, τη Δευτέρα 19/8/24, που είχε ως συνέπεια το θάνατο ενός 19χρονου άνδρα, για το οποίο η υπηρεσία μας έλαβε γνώση μέσω των ΜΜΕ, παρακαλούμε όπως μας αποστείλετε άμεσα αναλυτική έκθεση των πραγματικών περιστατικών του ατυχήματος και τις απόψεις σας, προσκομίζοντας όλα τα σχετικά έγγραφα της γνωστοποίησης της εν λόγω επιχείρησης και ενημερώσετε την υπηρεσία μας ως προς τις – κατά τον λόγο των αρμοδιοτήτων σας – ενέργειές σας, σχετικά με τον έλεγχο των απαραίτητων πιστοποιήσεων λειτουργίας της, που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις».

Ο χειριστής μετακίνησε τον Γιάννη στη θέση θανάτου – Είχε κάτσει αλλού

Σύμφωνα με το mega ο Γιάννης και ο αδελφός του αρχικά είχαν επιλέξει άλλες θέσεις στο επικίνδυνο παιχνίδι. Ωστόσο, ο χειριστής τους ζήτησε να μετακινηθούν στη θέση που αργότερα αποδείχθηκε μοιραία, καθώς αυτή αποκολλήθηκε, οδηγώντας στον θανάσιμο τραυματισμό του 19χρονου.

Αυτό που προκαλεί εύλογα ερωτήματα είναι για ποιο λόγο ο χειριστής αποφάσισε να αλλάξει θέση στα παιδιά και αν υπήρχαν και άλλες ελαττωματικές θέσεις.

«Ενώ κάτσανε τα παιδιά στο καρεκλάκι, τα δύο μαζί και το άλλο χωριστά και η μάνα από κάτω, τους λέει παιδιά μην κάθεστε σε αυτά, καθίστε στα πιο πίσω γιατί ο κύριος θα ήξερε ότι ήταν για τα σκουπίδια και κάθισαν τα παιδιά στο πιο πίσω κάθισμα και έγινε πάλι το μοιραίο», είπε η γιαγιά του παιδιού.

Από τις τέσσερις τετράδες καθισμάτων του παιχνιδιού που σκόρπισε τον θάνατο και τον πανικό, φέρεται να λειτουργούσε μόνο η μία.

Όπως προκύπτει, σύμφωνα με το grtimes, το συγκεκριμένο λούνα παρκ λειτουργούσε από την αρχή της σεζόν χωρίς άδεια, έκοβε εισιτήρια για παιχνίδια που είχαν χαλάσει, αλλά δεν είχαν γίνει όπως φαίνεται και οι απαραίτητοι έλεγχοι στο σύνολο των εγκαταστάσεων.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Το αγόρι με καταγωγή από τη Βέροια έκανε τις διακοπές του στη Χαλκιδική, μαζί με τη μητέρα και τους δύο αδελφούς του. Το παιχνίδι με τις περιστρεφόμενες καρέκλες (Crazy Dance) ήταν μοιραίο, όταν το κάθισμα ξεκόλλησε και ο νεαρός εκσφενδονίστηκε στο έδαφος. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση.

Την ίδια στιγμή, ο αδερφός του άτυχου νεαρού κατήγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ, πως ο χειριστής του παιχνιδιού τους άλλαξε θέσεις: «Πήγαμε στο λούνα παρκ και καθίσαμε σε κάποιες θέσεις. Ο υπεύθυνος μάς άλλαξε θέσεις. Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι μάς είπε ότι θα το πάει δυνατά. Στην αρχή χαλαρά και μετά γρήγορα. Νιώθω το κάθισμα να ξεκολλάει, το λέω και στον αδερφό μου. Κάποια στιγμή νιώθω να ξεκολλάει όλη η πλάτη».

«Σε κλάσματα δευτερόλεπτου βλέπω να είμαι ανάσκελα, τον αδερφό μου να μην είναι δίπλα κι εγώ να κρατιέμαι ασυναίσθητα από το σίδερο. Ο αδερφός μου πετάχτηκε από το κάθισμα. Δεν πετάχτηκε μακριά αλλά με φορά και χτύπησε στο κεφάλι. Εγώ κρατήθηκα. Όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια και του άλλου αδερφού μου και της μητέρας μου. Με το που έσπασε το κάθισμα ο χειριστής εξαφανίστηκε. Άλλοι σταμάτησαν το μηχάνημα. Κατέβηκα και είδα τον αδερφό μου στο έδαφος» πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πορτοσάλτε και Αναστασοπούλου ετοιμάζουν εκπομπή στον ΣΚΑΙ και το τρέιλερ προκαλεί… γέλια (video)

Πέθανε ο 42χρονος που ξυλοκοπήθηκε άγρια από 18χρονο σε νυχτερινό κλαμπ στον Έβρο

Νέο έκτακτο δελτίου καιρού: Σε ποιες περιοχές θα «ρίξει» χαλάζι και κεραυνούς

Κυβερνητικό στέλεχος κλείστηκε σε ξενοδοχείο με πισίνα την ώρα που καιγόταν η Αττική – Δεν ήθελε να τον δει ο κόσμος έξω

Influencer που έχει ταξιδέψει σε 190 χώρες αποκάλυψε ποια είναι η πιο υπερεκτιμημένη

 

Απάντησε στον Άδωνι ο Πάνος Παπανικολάου: «Έχεις μεγαλύτερη σχέση με την Γροιλανδία παρά με την Υγεία»

Απάντησε στον Άδωνι ο Πάνος Παπανικολάου: «Έχεις μεγαλύτερη σχέση με την Γροιλανδία παρά με την Υγεία»

Αποστομωτική ήταν η απάντηση του γιατρού Πάνου Παπανικολάου στα όσα απαράδεκτα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Ας εξηγήσουμε τι είναι μπάτσος» – Η ΕΛ.ΑΣ ανέβασε βίντεο…και «βάζει» τα πράγματα στη θέση τους (!) (Video)

«Ας εξηγήσουμε τι είναι μπάτσος» – Η ΕΛ.ΑΣ ανέβασε βίντεο…και «βάζει» τα πράγματα στη θέση τους (!) (Video)

Πλάνα με αστυνομικούς που βοηθούν πολίτες, διαδέχονται το ένα το άλλο, με πολλούς θεατές να…

Ζωή Ράπτη: Την ώρα που καιγόταν η Αττική η υφυπουργός ανάπτυξης χόρευε τσιφτετέλια σε σκάφος – Αποκαλυπτικό βίντεο

Ζωή Ράπτη: Την ώρα που καιγόταν η Αττική η υφυπουργός ανάπτυξης χόρευε τσιφτετέλια σε σκάφος – Αποκαλυπτικό βίντεο

Αυτό συνέβη πριν καν τεθεί υπό έλεγχο η μεγάλη φωτιά που έκαιγε την Αττική

Κασσελάκης: Να μας πει ο Χρυσοχοΐδης τι σημαίνει – ΜΑΤατζής σε διαδηλωτή στην Πεντέλη λέει «Θα τα πούμε μετά» (Video)

Κασσελάκης: Να μας πει ο Χρυσοχοΐδης τι σημαίνει – ΜΑΤατζής σε διαδηλωτή στην Πεντέλη λέει «Θα τα πούμε μετά» (Video)

Το εν λόγω βίντεο είναι μια μικρή μόνο απάντηση, αναφορικά με το τι εστί «μπάτσος»…