Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη (video)

Η περιοχή έχει δώσει μεγάλες δονήσεις στο παρελθόν

seismos

Η Κρήτη ταρακουνήθηκε το πρωί της Κυριακής από τα 5,3 Ρίχτερ, ωστόσο οι σεισμολόγοι παραμένουν πολύ επιφυλακτικοί για το φαινόμενο.

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, όσον αφορά στη δόνηση που σημειώθηκε το πρωί στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας Χανίων.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε για τον σεισμό στην Κρήτη: «Το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,3 Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Παλαιοχώρας, αρκετά μακριά από τη χέρσο. Έγινε αισθητός στην περιοχή ο σεισμός και ουσιαστικά είναι μία συνέχεια κάποιας ενισχυμένης σεισμικότητας που είχαμε το προηγούμενο 24ωρο στην περιοχή».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι μία περιοχή αρκετά ενεργή, τεκτονική και έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς, αλλά ουσιαστικά απέχει πολύ από τη χέρσο έτσι ώστε να προκαλέσει κάποιες επιπτώσεις. Συνεπώς, έχουμε μεγάλα περιθώρια για μεγάλους σεισμούς, για να αρχίσουμε να ανησυχούμε για το συγκεκριμένο γεγονός».

Έπειτα, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε το εξής: «Είναι σε μια διέγερση η περιοχή, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα. […] Δεν ξέρουμε ακόμα αν ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί είναι πολύ νωρίς να πούμε πώς θα εξελιχθεί η ακολουθία. Είναι σεισμός, ο οποίος θα μπορούσε θεωρητικά να θεωρηθεί και κύριος σεισμός, αλλά έχουμε κάποιες επιφυλάξεις ακόμα, πρέπει να δούμε και τα υπόλοιπα δεδομένα έτσι ώστε να είμαστε πιο σίγουροι για την πορεία και την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας».

 

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος»

Χαρακτηριστική είναι και η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου στο Facebook, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως δεν γνωρίζουν αν ήταν η κύρια σεισμική δόνηση!

«Σεισμός μεγέθους 5,3 , επιφανειακός , στις 7.01 το πρωί με επίκεντρο 56 χλμ ΝΔ της Παλαιόχωρας Χανίων σε απόσταση ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο. Ακολούθησαν μερικοί μετασεισμοί μικρότερων μεγεθών. Προηγήθηκε προσεισμός 4,2 χθες και άλλοι μικρότεροι. Ακόμη δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο 5,3 ήταν ο κύριος», αναφέρει σε ανάρτησή του.


Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος σε ανάρτησή του, σαν σήμερα σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός από το ίδιο ρήγμα και μάλιστα είχε αφήσει πίσω του χιλιάδες θύματα.

Ήταν δε τόσο μεγάλη η έντασή του που η δυτική Κρήτη ανυψώθηκε 9 μέτρα ενώ τεράστια τσουνάμι έπληξαν την Αλεξάνδρεια, την Πελοπόννησο και τη Σικελία!

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας»

D I VIII SYRIZA YPOPSIFIOI 42 1024x683 1

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η κυβέρνηση κάνει πολύ λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας»

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα υποστήριξε στο κυριακάτικο μήνυμά του εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Αποκάλεσε την 17χρονη κόρη του «σέξι» και προκάλεσε αντιδράσεις (video)

trump jr

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Αποκάλεσε την 17χρονη κόρη του «σέξι» και προκάλεσε αντιδράσεις (video)

Φαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση του πατέρα που κάνουν... ανατριχιαστικά…

Κέρκυρα: Σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με φορτηγό – Νεκρός ο οδηγός σύμφωνα με τοπικό μέσο (video)

λεοφωροειο

Κέρκυρα: Σύγκρουση τουριστικού λεωφορείου με φορτηγό – Νεκρός ο οδηγός σύμφωνα με τοπικό μέσο (video)

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν απο λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας στην περιοχή…