ΕΡΤ: Ο Ζούλας έκανε απευθείας αναθέσεις σε φίλο του

Τα καμώματα του Κωνσταντίνου Ζούλα εξακολουθούν να εκθέτουν τη δημόσια τηλεόραση!

Ζούλας Ποσπερτ 2048x1235 1

Σοβαρά ερωτήματα ηθικής τάξης σχετικά με τις διαδικασίες ανάθεσης εξωτερικών και μικτών παραγωγών στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, εγείρει η αποκάλυψη των Reporters United σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της ΕΡΤΚωνσταντίνος Ζούλας, προχώρησε σε τέσσερις απευθείας αναθέσεις σε προσωπικό φίλο του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα ο  πρόεδρος της ΕΡΤ, ο οποίος πριν λίγο καιρό προκάλεσε σάλο με το ταξιδάκι του στο Μάλμε, με έξοδα των Ελλήνων φορολογουμένων, προχώρησε σε τέσσερις απευθείας αναθέσεις σε προσωπικό φίλο του, με δαπάνη 200.000 ευρώ για την εταιρεία Droners.

Το χρονικό των απευθείας αναθέσεων

Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά στην εκπομπή «Χρώμα Ελλάδας» και η οποία είναι σειρά σύντομων βίντεο drone με τοπία ανά την Ελλάδα. Τα εν λόγω βίντεο χρησιμοποιούνται ως «fillers» δηλαδή ολιγόλεπτα προγράμματα που καλύπτουν χρόνο ανάμεσα στα προγράμματα, ώστε το ERTNEWS, όπως και άλλα ειδησεογραφικά κανάλια της ΕΕ, δεν φιλοξενεί διαφημίσεις -κατά τη διεθνή πρακτική- να μη χρειάζεται να μεταδίδει για μεγάλο διάστημα τρέιλερ εκπομπών (κάτι που είναι κουραστικό για το τηλεοπτικό κοινό) αλλά ενδιαφέρουσες εικόνες, από αστικά και φυσικά τοπία για παράδειγμα.

«Σύμφωνα με το ΓΕΜΗ την 1η Δεκεμβρίου 2022 ο κ. Κόκκινος και ο κ. Γιαννέτος (ο γνωστός σχεδιαστής μόδας που έχει χαρακτηρίσει τον πρωθυπουργό “σύγχρονο άνθρωπο, με χαρισματική διάπλαση” και “χαρά του ράφτη”) συνέστησαν την εταιρεία The Droners, με αντικείμενο την παραγωγή βίντεο» αναφέρει το ρεπορτάζ.

gemi

Σε λιγότερο από τρεις μήνες, οι Droners εξασφάλισαν απευθείας ανάθεση από τη δημόσια τηλεόραση. Στις 23 Φεβρουαρίου 2023, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ αποφάσισε την ανάθεση της εκπομπής «Χρώμα Ελλάδας» σε αυτή τη νεοσύστατη εταιρεία. Υπερψήφισαν ο κ. Ζούλας και τα μέλη του ΔΣ Νίνο Ελματζιόγλου, Ιωάννα Στεφανάκη και Δημήτρης Παπαδημητρίου. Καταψήφισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων Μανώλης Παπανικήτας και Γιάννης Δάρρας».

Η διοίκηση της ΕΡΤ σύμφωνα με τα έγγραφα στη Διαύγεια, ανανέωσε το «Χρώμα Ελλάδας» για δεύτερη χρονιά στις 19/7/23 Ιουλίου 2023 και για τρίτη στις 11/4/24, αυτή τη φορά με τον τίτλο «Χρώμα Ελλάδας – Εξορμήσεις». Πάλι με απευθείας ανάθεση στους Droners. Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο κ. Ζούλας υποστήριξε την ανάθεση προς τους Droners με επιχείρημα ακριβώς την προηγούμενη δωρεάν προσφορά τους προς την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «καθώς στη Διαύγεια δεν εμφανίζονται οι δαπάνες για την εκπομπή πληροφορίες των RU, κάθε επεισόδιο της τρίτης σεζόν, διάρκειας έως δύο λεπτών, κοστίζει 2.255 ευρώ. Το κόστος για τα 30 επεισόδια ανέρχεται σε 67.650 ευρώ (83.000 με ΦΠΑ). Για την πρώτη σεζόν το κόστος ανήλθε σε 40.000 ευρώ (για 20 επεισόδια) και για τη δεύτερη ξεπέρασε τα 52.000 ευρώ (για 25 επεισόδια). Λαμβανομένης υπόψη και της τέταρτης απευθείας ανάθεσης (αυτή τη φορά για προβολή διαφήμισης) προς τους Droners, την οποία αναλύουμε παρακάτω (ύψους σχεδόν 30.000 ευρώ), η συνολική δαπάνη για όλες τις αναθέσεις προς τη συγκεκριμένη εταιρεία ανέρχεται σε 200.000 ευρώ»

Το ρεπορτάζ, καταλήγει τονίζοντας ότι Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ έχει ξεκινήσει, κατόπιν καταγγελιών, έρευνα σχετικά με την οικονομική διαχείριση στην ΕΡΤ για το έτος 2022 και το πόρισμα της δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Απίστευτο φιάσκο στην τελετή έναρξης – Εξαφάνισαν τους σημαιφόρους της ελληνικής αποστολής!

Τραγωδία στην Μεσσηνία: Σε κρίσιμη κατάσταση 19χρονος νεαρός που τραυματίστηκε στο πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα με 4 νεκρούς

Έξαλλος ο Τσελέντης με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ξέσπασε κατά των δημοσιογράφων η Ρένα Μόρφη: «Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός»

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αναβάλλεται η πρεμιέρα του στους Ολυμπιακούς – Άνω-κάτω το πρόγραμμα λόγω βροχής

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αναβάλλεται η πρεμιέρα του στους Ολυμπιακούς – Άνω-κάτω το πρόγραμμα λόγω βροχής

Αύριο είναι και η πρεμιέρα της Μαρίας Σάκκαρη σε μονό (αντίπαλος η Ντάνκα Κόβινιτς) και…