ΕΣΗΕΑ για σκάνδαλο υποκλοπών: Η εισαγγελική έρευνα δεν αξιοποίησε και υποβάθμισε σημαντικά ευρήματα

«Μένουν αναπάντητα τα καίρια ερωτήματα που έθεσε, από την πρώτη στιγμή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ

ΕΣΗΕΑ 1536x673 1

«Η εισαγγελική έρευνα όχι μόνον δεν αξιοποίησε τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά με την άρνηση διεξαγωγής συγκεκριμένων προανακριτικών πράξεων που υποδείχθηκαν από τα θύματα των υποκλοπών, υποβάθμισε τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα», σημειώνει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της για σχετικά με το πόρισμα της της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.

Τονίζει ότι «μένουν αναπάντητα τα καίρια ερωτήματα που έθεσε, από την πρώτη στιγμή, η ΕΣΗΕΑ:

  • πώς διασφαλίζεται ότι δημοσιογράφοι δεν θα εξακολουθούν να γίνονται στόχοι παράνομων παρακολουθήσεων και αναιτιολόγητων αποφάσεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τους,
  • γιατί εξαρχής παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι και διευθυντές εφημερίδων».

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διατυπώνει τη βαθιά του ανησυχία για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης των υποκλοπών.

Τόσο η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη αναφορικά με το πόρισμα της έρευνας, όσο και οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για το περιεχόμενο του, και ειδικά η αποκάλυψη της ύπαρξης και νέων θυμάτων παρακολούθησης από τον δημοσιογραφικό χώρο, προκαλούν πλήθος ερωτημάτων.

Κατά τις πρώτες ενδείξεις, η εισαγγελική έρευνα όχι μόνον δεν αξιοποίησε τα ευρήματα της δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά με την άρνηση διεξαγωγής συγκεκριμένων προανακριτικών πράξεων που υποδείχθηκαν από τα θύματα των υποκλοπών, υποβάθμισε τα εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα.

Η πρακτική αυτή, είναι επιπρόσθετα ανησυχητική διότι οπλίζει με επιχειρήματα όσους ελέγχθηκαν για το ρόλο τους στις υποκλοπές και επιδόθηκαν σε καταχρηστικές αγωγές σε βάρος των δημοσιογράφων που προχώρησαν στις αποκαλύψεις.

Πρακτικά, έχει ως συνέπεια τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και την φίμωση της δημοσιογραφικής έρευνας για το θέμα.

Αν επαληθευθούν από το περιεχόμενο του πορίσματος όσα καταγράφονται στην ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, εγείρονται νέα ερωτήματα για το βάθος της διαλεύκανσης της υπόθεσης και μένουν αναπάντητα τα καίρια ερωτήματα που έθεσε, από την πρώτη στιγμή, η ΕΣΗΕΑ:

  1. πώς διασφαλίζεται ότι δημοσιογράφοι δεν θα εξακολουθούν να γίνονται στόχοι παράνομων παρακολουθήσεων και αναιτιολόγητων αποφάσεων άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών τους,
  2. γιατί εξαρχής παρακολουθούνταν δημοσιογράφοι και διευθυντές εφημερίδων.

Η ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί το θέμα στενά, με νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης και εξακολουθεί να αναμένει απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που θέτει. Θα συνεχίσει να στηρίζει τους δημοσιογράφους και το δικαίωμα τους να επιτελούν ανεπηρέαστοι το έργο τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Έλληνας τουρίστας πήγε στη Χαλκιδική και τρελάθηκε με τις τιμές – «Καφεδάκι στο χέρι και καρεκλάκι παραδίπλα για εμάς τους πλεμπαίους»

Η Ιταλίδα μποξέρ που δέχθηκε τη μπουνιά παίρνει θέση για την επίθεση στην Ιμάνι: «Eίναι μία γυναίκα σαν μένα»

Σοκ στο Παρίσι: Κατέρρευσε Σλοβάκα κολυμβήτρια -Της έβαλαν οξυγόνο και τη μετέφεραν με φορείο (photos)

Νεαρός έκλεισε Airbnb με μαύρα και «έστειλε» τον Τσελίκα: «Να βάλουμε μπιπ για την ΑΑΔΕ»

Ολυμπιακοί αγώνες 2024 – Viral έγινε το φιλί της Ιταλίδας αθλήτριας τζουντόκα στη σύντροφό της μπροστά στη Μελόνι

ιταλιδα

Ολυμπιακοί αγώνες 2024 – Viral έγινε το φιλί της Ιταλίδας αθλήτριας τζουντόκα στη σύντροφό της μπροστά στη Μελόνι

«Είναι ένα χρυσό γεμάτο αγάπη. Λυπάμαι που αυτό το φιλί θεωρείται κάτι διαφορετικό», είπε η…

Νίκος Πλακιάς: Η αντίδρασή του για την αποφυλάκιση του σταθμάρχη – «57 αθώοι δολοφονημένοι, 41 πέρασαν την πόρτα του ανακριτή, 0 στην φυλακή»

nikos plakias tempi new 1536x864 1

Νίκος Πλακιάς: Η αντίδρασή του για την αποφυλάκιση του σταθμάρχη – «57 αθώοι δολοφονημένοι, 41 πέρασαν την πόρτα του ανακριτή, 0 στην φυλακή»

«Η μόνη δικαιολογία που θα μπορούσα να δεχτώ είναι μόνο ότι δεν υπήρχε άλλος χώρος…