Newsroom

Newsroom

EURO 2024: Η πρόκριση της Γεωργίας σκεπάζει προσώρας… την πολιτική αναταραχή της χώρας

Οι Γεωργιανοί ελπίζουν ότι το Euro 2024 θα φέρει λίγη χαρά και ανακούφιση στο έθνος τους μετά από μήνες πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής.

GEORGIA uF320N
H πορεία της Γεωργίας αποτελεί την πιο ευχάριστη ιστορία του Euro 2024. Η Γεωργία, η οποία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση, θα αντιμετωπίσει την Ισπανία στη φάση των 16

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που είχαν κατακλύσει την πλατεία Ελευθερίας της Τιφλίδας τους τελευταίους τέσσερις μήνες για να εκφράσουν την οργή και την αγανάκτηση τους για την επαναπροσέγγιση της γεωργιανής κυβέρνησης με τη Ρωσία έδωσαν τη θέση τους στους τρελαμένους ποδοσφαιρόφιλους που έβλεπαν την χώρα τους να πραγματοποιεί ένα απίστευτο θαύμα.

Ο πρωθυπουργός, Irakli Kobakhidze, και η πρόεδρος, Salome Zourabichvili, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό είναι στα.. μαχαίρια έστειλαν δύο ξεχωριστά μηνύματα γεμάτα με υπονοούμενα για την ιστορική πρόκριση της Γεωργίας στους «16».

Τα παιδιά μας έκαναν πραγματικά ένα θαύμα“, δήλωσε ο Kobakhidze, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι υπερασπίζεται μια ακραία νομοθεσία “εμπνευσμένη από το Κρεμλίνο”.

Η Salome, η οποία ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός της βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Βλαντιμίρ Πούτιν, έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό: «Αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχει πίστη, σκοπός, ανιδιοτελής αφοσίωση και πνεύμα νικητή, εκεί πάντα θα υπάρχει και η νίκη!».

Ωστόσο, πίσω από τους πανηγυρισμούς, τις καυστικές δηλώσεις και τα συνθήματα, κρύβεται ένα πραγματικό χάος και μια ταραγμένη πολιτική σκηνή. Και αυτό φαίνεται σε κάθε πτυχή του EURO. Από τα συνθήματα των οπαδών στο εναρκτήριο παιχνίδι της Γεωργίας με την Τουρκία “Putin khuylo!” (Ο Πούτιν είναι μ@λ@κ@ς) μέχρι την αμφισβήτηση της απόφασης του Sagnol να αποσύρει έναν παίκτη που είχε υποστηρίξει φανερά όσους διαδηλώνουν στους δρόμους της Τιφλίδας.

Συγκεκριμένα. ερωτηθείς εάν ο χρόνος συμμετοχής του Budu Zivzivadze είχε περιοριστεί λόγω της κριτικής του παίκτη στον νόμο, ο Γάλλος τεχνικός ξέσπασε στους δημοσιογράφους στο Gelsenkirchen.

«Είναι αστείο, γιατί θυμάμαι ότι πριν από έξι, επτά μήνες με έβριζαν πολλοί άνθρωποι όταν έβαζα τον (επιθετικό Ζορζ) Μιχαουτάτζε στον πάγκο και όταν άφηνα τον Μπουντού να παίξει”, δήλωσε ο Sagnol πριν τον αγώνα με την Πορτογαλία.

«Και τώρα προσβάλλομαι, κάθε μέρα, από κάποιον ηλίθιο – και μπορώ να το πω, το ξαναλέω, ηλίθιος. Και δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό πλέον. Είμαι προπονητής ποδοσφαίρου, δεν είμαι τίποτα άλλο. Αυτό είναι ξεκάθαρο σε όλους. Το ποιος παίζει και ποιος δεν παίζει είναι αποκλειστικά δική μου απόφαση. Αυτό είναι όλο».

Εκτός αυτού, ο Jaba Kankava, ο αρχηγός της ομάδας, δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Instagram με δύο διαδηλωτές να κοιτούν κατάματα τα ΜΑΤ το βράδυ της Τρίτης, προσθέτοντας: “Γ@μ@ τη Ρωσία”.

Πολλοί άλλοι παίκτες της εθνικής ομάδας, μεταξύ των οποίων ο Khvicha Kvaratskhelia, ανέβασε στα social media του το εξής μήνυμα: «Ο δρόμος της Γεωργίας είναι προς την Ευρώπη. Ο ευρωπαϊκός δρόμος μας ενώνει!!! Μπροστά στην Ευρώπη!!! Ειρήνη στη Γεωργία».

Θυμίζουμε ότι όλους τους προηγούμενους μήνες χιλιάδες Γεωργιανοί διαμαρτυρήθηκαν για τον νόμο της κυβέρνησης περί “ξένων πρακτόρων”, ο οποίος υποχρεώνει τις οργανώσεις, τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης που λαμβάνουν πάνω από το 20% των εσόδων τους από το εξωτερικό να εγγραφούν ως “οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης”.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, Euronews.

Νέα παρολίγον τραγωδία με τρένο της Hellenic Train – Η σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή

treno 7

Νέα παρολίγον τραγωδία με τρένο της Hellenic Train – Η σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή

Παρολίγον νέα τραγωδία με αμαξοστοιχία τρένου της Hellenic Train και ενός αυτοκινήτου σήμερα το μεσημέρι.