Newsroom

Newsroom

Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Χαμός μεταξύ Βέμπερ και Θανάση Μπακόλα – Τι έχει συμβεί με τον πρώην συνεργάτη του Μητσοτάκη

«Δεν μπορώ να υποχρεωθώ να επιβάλω τις απαιτήσεις του προέδρου», ήταν το μήνυμα του Μπακόλα προς τον Μάνφερντ Βέμπερ

InCollage 20241002 130916437

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται να βρίσκεται σε κρίση καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει το Politico ο Μάνφερντ Βέμπερ δέχεται πιέσεις και η κυριαρχία του σίγουρα δεν είναι τόσο στέρεα όσα στο παρελθόν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ αντιμετωπίζει μια πρόκληση από έναν άλλο παίκτη εξουσίας του ΕΛΚ, τον Θανάση Μπακόλα.

Μάλιστα διαμάχη έρχεται την ώρα που ο Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ομώνυμου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος, ξεκινά μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του κόμματος.

Την περασμένη Παρασκευή (27/09) ο Θ. Μπακόλας, γενικός γραμματέας του ΕΛΚ, ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα πρέπει να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελάερ, ο οποίος πρόσφατα έχασε την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενώ λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο Βαντενκεντελάερ αποτελούσε  επιλογή του Βέμπερ για τη θέση του «διευθυντή δέσμευσης των μελών του κόμματος», δηλαδή λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος  μεταξύ βουλευτών και κεντρικής εξουσίας του κόμματος.

Ωστόσο, όπως ισχυρίζεται ο Μπακόλας σε email που ήρθε σε γνώση του Brussels Playbook, ο Βέμπερ ενήργησε γρήγορα στέλνοντας ένα νέο οργανόγραμμα και ανακοινώνοντας σε μήνυμα ότι ο Βαντενκεντελάερ θα ήταν ο «αντ’ αυτού» ως επιτελάρχης του κόμματος.

«Δεν μπορώ να υποχρεωθώ να επιβάλω τις απαιτήσεις του προέδρου», έγραψε ο Μπακόλας ως απάντηση στην κίνηση του Βέμπερ.

Η θέση του προσωπάρχη, όπως περιγράφεται, δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό του κόμματος ή τη βελγική νομοθεσία, και ως γενικός γραμματέας που είναι ο Μπακόλας είναι νομικά υπεύθυνος για τις όποιες παραβάσεις, υποστήριξε.

Οι κινήσεις Βέμπερ για να διατηρήσει την εξουσία

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ αφού δεν κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εγκατέλειψε τα σχέδιά του να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο  στράφηκε στη συσσώρευση εξουσίας εντός του κομματικού μηχανισμού του ΕΛΚ, αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.

Έβαλε πιστούς του σε καίριους ρόλους του ΕΛΚ και απομάκρυνε πιθανούς επικριτές και αντιπάλους, όπως για παράδειγμα ο γενικός γραμματέας Σάιμον Μπουσουτί αποχωρεί για να δώσει τη θέση του στην επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Βέμπερ, Ouarda Bensouag.

Ο Βέμπερ είναι ένα από τα άτομα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες, το δεύτερο μετά την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η απόφαση να διορίσει τον Βαντενκεντελάερ αποτελεί μια ακόμα κίνησή του για να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στον μηχανισμό του ΕΛΚ.

Ο Βέμπερ, η ακροδεξιά και η ενόχληση

Πίσω από τη σύγκρουση ανάμεσα στους δύο άνδρες φαίνεται ότι το βασικό πρόβλημα είναι η γενικότερη κατεύθυνση που έχει πάρει το ΕΛΚ  το οποίο υπό την ηγεσία του Βέμπερ πλησιάζει συνεχώς σκληρά δεξιούς ηγέτες όπως η Τζόρτζια Μελόνι.

Οι σύμμαχοι του Βέμπερ λένε ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πλήρως την αυξανόμενη δύναμη του ΕΛΚ και να δει να δει τους εκπροσώπους του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργάζονται πιο απρόσκοπτα με τα εθνικά κόμματα.

Η επιτροπή προεδρίας του κόμματος συνεδρίασε τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της πολιτικής συνέλευσης και το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ήταν ότι ο Βέμπερ, ως πρόεδρος του ΕΛΚ, θα υπέγραφε σύμβαση που θα καθιστούσε τον Βαντενκεντελάερ επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του, σύμφωνα με απόσπασμα εγγράφου που κυκλοφόρησε και εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση αυτή, το οποίο είδε το Playbook.

Αν και η ομάδα του ΕΛΚ αφορά μόνο τους ευρωβουλευτές, το κόμμα του ΕΛΚ υπάρχει για να εξυπηρετεί τους εθνικούς ηγέτες και τα κόμματα.

Ο Μπακόλας, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να ποντάρει ότι οι ηγέτες που συνδέονται με το ΕΛΚ, όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Όρπο και ο ηγέτης της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς, θα τον υποστηρίξουν και θα παρέμβουν για να χαλιναγωγήσουν τον Βέμπερ.

Εάν δεν το κάνουν, θα παγιωθεί η ισχυρή θέση του Βέμπερ στο ΕΛΚ.

«Ο κ. Βέμπερ τείνει να κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες», παρατήρησε ανώτερο μέλος του ΕΛΚ, χωρίς να κατονομαστεί από το Politico.

Τα παιχνίδια εξουσίας και οι αλληλοκατηγορίες έρχονται καθώς το ΕΛΚ παραμένει ισχυρό. Ήρθε πρώτο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, επανέφερε τη φον ντερ Λάιεν, η οποία είναι σε καλό δρόμο για να μεγαλώσει το κυρίαρχο αποτύπωμά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα με τη συναυλία για τα Τέμπη στο Καλλιμάρμαρο

H πρωταγωνίστρια στον ξυλοδαρμό της Γλυφάδας ποζάρει με όπλο στο σχολείο της

Ισραήλ: Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς από την ένοπλη επίθεση στο Τελ Αβίβ

Ξεφεύγει η κατάσταση με… τους δημοσιογράφους: Την «έπεσαν» στην Κεφαλογιάννη για μια δήλωση για τον γάμο της

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο koutipandoras.gr

Συγκλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο η Καρυστιανού: Κάλεσε τους ευρωβουλευτές να μην αφήσουν ατιμώρητο το έγκλημα στα Τέμπη (video)

6159204 3

Συγκλόνισε το Ευρωκοινοβούλιο η Καρυστιανού: Κάλεσε τους ευρωβουλευτές να μην αφήσουν ατιμώρητο το έγκλημα στα Τέμπη (video)

«Για ποιο λόγο να εμπλακεί μια κυβέρνηση και να καταστρέψει σημαντικά στοιχεία;», διερωτήθηκε η Μαρία…

Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Τελ Αβίβ: Γνωστός νευρολόγος ο πατέρας του

Καταγραφή 2

Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Τελ Αβίβ: Γνωστός νευρολόγος ο πατέρας του

Ο 26χρονος ήταν φοιτητής στην αρχιτεκτονική με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη

Persona Non Grata ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Ισραήλ – Απαγορεύτηκε η είσοδός του στη χώρα

AP24268476671416

Persona Non Grata ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για το Ισραήλ – Απαγορεύτηκε η είσοδός του στη χώρα

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ υποστήριξε μάλιστα ότι ο Γκουτέρες «θα μείνει στην ιστορία του…

Κουτσούμπα: «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο Πορτοσάλτε» – Ο ΣΚΑΪ πήγε χωρίς άδεια σε ανασκαφή και τα έβαλε με την πρώην πρόεδρο των αρχαιολόγων

InCollage 20241002 142221996

Κουτσούμπα: «Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη ο Πορτοσάλτε» – Ο ΣΚΑΪ πήγε χωρίς άδεια σε ανασκαφή και τα έβαλε με την πρώην πρόεδρο των αρχαιολόγων

«Φταίει ο συνδικαλισμός των αρχαιολόγων και η "κ. Κουτσούμπα" που νομίζουν ότι είναι "κράτος εν…

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Ηλεία: Ακρωτηριάστηκε 61χρονος σε εργοστάσιο – Μηχάνημα καταπλάκωσε το πόδι του

6161191

Σοβαρό εργατικό ατύχημα στην Ηλεία: Ακρωτηριάστηκε 61χρονος σε εργοστάσιο – Μηχάνημα καταπλάκωσε το πόδι του

Ο 61χρονος που είναι εργαζόμενος στη μονάδα, φέρεται να έχασε το δεξί του πόδι -από…