Newsroom

Newsroom

Εξηγήσεις για την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ ζητά η Ουάσινγκτον

Τι επιδιώκουν οι Ουκρανοί, σύμφωνα με αναλυτές - "Μεγάλη πρόκληση", καταγγέλλει ο Πούτιν

AP24220470170552

Ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να επικοινωνήσει με το Κίεβο για να μάθει τους στόχους της εισβολής ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας, είπε σήμερα η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Υπογράμμισε παράλληλα πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

«Θα επικοινωνήσουμε με τον ουκρανικό στρατό για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους στόχους», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση που έχει υποχρεώσει χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα ανακοίνωσε χθες πως ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην περιφέρεια Κουρσκ, η οποία αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει λόγο για “μεγάλη πρόκληση” από την πλευρά του Κιέβου.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι Ουκρανοί θέλουν να καταλάβουν και να ελέγξουν ή να καταστρέψουν τον σταθμό καταμέτρησης φυσικού αερίου στη Σούντζα, που αυτή τη στιγμή αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό δίαυλο εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Σούντζα είναι το τελευταίο επιχειρησιακό σημείο για τις ρωσικές εξαγωγές αερίου διά μέσου ποταμών προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Μόλις 60 χλμ. βορειοδυτικά βρίσκεται ο ρωσικός πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ.

Ένας ακόμα λόγος για την ουκρανική επίθεση προς την πλευρά του Κουρσκ μπορεί να είναι η διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων, προκειμένου οι Ρώσοι να αναγκαστούν να στείλουν μάχιμες μονάδες για να διώξουν τους Ουκρανούς. Υπενθυμίζεται, ότι εδώ και εβδομάδες κυκλοφορούν φήμες ότι οι Ρώσοι συγκέντρωναν δυνάμεις με τις οποίες στόχευαν να επιτεθούν από τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας προς την πόλη Σούμι.

Ακραίο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε μπαλκόνι και έφυγε σαν να μην συμβαίνει τίποτα (video)

profile player 960x540 1

Ακραίο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Φορτηγό έπεσε πάνω σε μπαλκόνι και έφυγε σαν να μην συμβαίνει τίποτα (video)

Μάλιστα στην αρχή του δρόμου υπάρχει πινακίδα που λέει ότι απαγορεύεται η διέλευση ψηλών οχημάτων