Fact-check: Τα ψέματα του Τραμπ (και το ψέμα της Χάρις) στο debate

«Αυτό δεν είναι αλήθεια» - Οι ισχυρισμοί των δύο υποψηφίων που δε στέκουν

AP24255248404725

«Αυτό δεν είναι αλήθεια»: στη διάρκεια της πρώτης τηλεμαχίας τους πριν από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν προσβολές αναφορικά με τους απολογισμούς και τα προγράμματά τους χρησιμοποιώντας γενικότητες και ψευδείς πληροφορίες.

Ακολουθούν οι κύριοι ψευδείς ή απατηλοί ισχυρισμοί για τα μεγάλα θέματα του ντιμπέιτ, όπως ελέγχθηκαν από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείοy για τον έλεγχο των γεγονότων (fact-check), σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην ερώτηση αν οι Αμερικανοί ζουν σήμερα σε καλύτερες συνθήκες απ’ ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια, η δημοκρατική υποψήφια δεν απάντησε ευθέως.

Κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι, αποχωρώντας από το Λευκό Οίκο, άφησε στους δημοκρατικούς το «χειρότερο ποσοστό ανεργίας μετά το Μεγάλο Κραχ».

Ο ισχυρισμός αυτός είναι απατηλός: το ποσοστό της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1930 τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω της πανδημίας της Covid-19. Μερικούς μήνες αργότερα, στο τέλος της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, είχε επανέλθει στο 6,4%.

Τον Αύγουστο, μερικούς μήνες πριν από το τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου του, της Κάμαλα Χάρις, η ανεργία βρισκόταν στο 4,2%.

Η δημοκρατική υποψήφια κατηγόρησε επίσης τον αντίπαλό της ότι θέλει να επιβάλει ένα φόρο στην πώληση προϊόντων ο οποίος θα έχει αντίκτυπο στην αγοραστική δύναμη των Αμερικανών, κάτι που ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε.

Ο Τραμπ παραδέχθηκε εντούτοις ότι θα επιβάλει τελωνειακούς δασμούς κατ’ ελάχιστον 10% σε άλλες χώρες, κάτι που, σύμφωνα με πολυάριθμους οικονομολόγους, σημαίνει πως θα αυξηθούν οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε από την πλευρά του την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι άνοιξε την πόρτα στον υψηλότερο πληθωρισμό στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, ισχυριζόμενος ότι έφθασε το 21%, ακόμη και το 60% σε ορισμένα προϊόντα. Ο ισχυρισμός αυτός είναι απατηλός. Ο πληθωρισμός κορυφώθηκε στο 9,1% το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή πολύ κάτω από το ρεκόρ του 23,7% που είχε καταγραφεί το 1920.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι «εκατομμύρια άνθρωποι» συρρέουν στις Ηνωμένες Πολιτείες «από φυλακές, ψυχιατρικά ιδρύματα και άσυλα φρενοβλαβών» του εξωτερικού για να διαπράξουν εγκλήματα.

Δεν δίστασε επίσης να επαναλάβει την ψευδή κατηγορία του στρατοπέδου του, σύμφωνα με την οποία μετανάστες τρώνε «γάτες και σκύλους» σε μια πόλη του Οχάιο, ισχυρισμός που διαψεύσθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις τοπικές αρχές και την τοπική αστυνομία.

Τα βίαια εγκλήματα και τα εγκλήματα ενάντια στα αγαθά προσώπων βρίσκονται κοντά στα πιο χαμηλά επίπεδά τους εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με τα δεδομένα του FBI για το 2022, τα πιο πρόσφατα που είναι διαθέσιμα.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο 2023 έδειξε μείωση του ποσοστού των φυλακισμένων μεταξύ των μεταναστών όλων των εθνικοτήτων σε σχέση με το 1960. Άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι μετανάστες διαπράττουν λιγότερα βίαια εγκλήματα απ’ ό,τι οι αμερικανοί πολίτες.

Η παράνομη μετανάστευση ήταν πιο αυξημένη στη διάρκεια της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ απ’ ό,τι στις δύο θητείες του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε προηγηθεί στο Λευκό Οίκο. Όμως νωρίτερα φέτος επί προεδρίας Μπάιντεν έφθασε στο ιστορικά υψηλότερο σημείο, πριν μειωθεί και πάλι μετά την υπογραφή τον Ιούνιο διατάγματος που προέβλεπε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων με το Μεξικό έπειτα από ένα ημερήσιο όριο εισόδων.

Η Κάμαλα Χάρις κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι προτίμησε τους πολιτικάντικους καβγάδες μπλοκάροντας στην αρχή της χρονιάς μια πρόταση νόμου με την οποία θα μπορούσαν να ενισχυθούν τα μέσα για την ασφάλεια των νοτίων συνόρων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο οποίος διόρισε τρεις συντηρητικούς δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που επέτρεψε την ακύρωση της απόφασης Ρόου εναντίον Γουέιντ του 1973 που χορηγούσε στις Αμερικανίδες ομοσπονδιακό δικαίωμα στην άμβλωση, κατήγγειλε το «ριζοσπαστισμό» των δημοκρατικών στο ζήτημα αυτό.

Ο ίδιος υποστήριξε ψευδώς ότι ο συνυποψήφιος της Κάμαλα Χάρις, ο Τιμ Γουόλς, υποστηρίζει «την εκτέλεση μωρών μετά τη γέννησή τους – εκτέλεση και όχι άμβλωση επειδή το μωρό έχει γεννηθεί».

Καμιά πολιτεία των ΗΠΑ δεν επιτρέπει να σκοτώνεται ένα παιδί μετά τη γέννησή του, καθώς προφανώς η παιδοκτονία είναι παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας συντονιστής του ντιμπέιτ διόρθωσε εξάλλου τον ρεπουμπλικάνο υποψήφιο όταν αυτός επέμεινε να το υποστηρίζει.

«Πουθενά στην Αμερική δεν πρόκειται μια γυναίκα να φθάσει στο τέλος της εγκυμοσύνης της για να ζητήσει να κάνει άμβλωση», πρόσθεσε η Κάμαλα Χάρις προσθέτοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, αν εκλεγεί, θα υπογράψει ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων, πράγμα που ο ενδιαφερόμενος αμέσως διέψευσε, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή εναπόκειται στις πολιτείες.

Ειδήσεις σήμερα:

Μωραΐτης: Η απάντηση στις δηλώσεις Φάμελλου για Κασσελάκη – «Παιδιά στα Γκούλαγκ κατευθείαν»

Non binary απάντησε στον Σεφερλή: «Σε θυμάμαι να κάνεις τον γκέι στην τηλεόραση με ατάκες που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

Αδιανόητη καταγγελία για αισχροκέρδεια: Στο Σύνταγμα χρέωσαν ένα σακουλάκι γαριδάκια 6,5 ευρώ

Λιδάκης από ΠΑΓΝΗ σε Άδωνι: «Ελάτε κύριε Μπόμπο να θαυμάσετε σκηνές απείρου κάλλους… απαιτούμε να παραιτηθείτε»

Δούσης: Η απάντηση στο TikTok για το «πάει μόνο στα ακριβά» – «Οι Εικόνες είναι ένα λαϊκό προϊόν» (video)

doyshs

Δούσης: Η απάντηση στο TikTok για το «πάει μόνο στα ακριβά» – «Οι Εικόνες είναι ένα λαϊκό προϊόν» (video)

«Εγώ μεγάλωσα στο Αιγάλεω. Είχα χρήματα; Μάζευα, πήγαινα στο καλό και μετά 3 μέρες έτρωγα…

Τροχαίο στη Νίκαια: Σκοτώθηκε 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Θηβών – Η μηχανή είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα

5481974

Τροχαίο στη Νίκαια: Σκοτώθηκε 28χρονος μοτοσικλετιστής στη Θηβών – Η μηχανή είχε κλαπεί λίγο νωρίτερα

Μια μηχανή που οδηγούσε 28χρονος εξετράπη της πορείας της, έπεσε πάνω σε βιτρίνες καταστημάτων, καθώς…