Newsroom

Newsroom

Φαλακρό Δράμας: Η πυρκαγιά καίει επί 6 μέρες – Συνεχίζει να καίει από την προηγούμενη Τετάρτη η φωτιά

Τεράστια οικολογική καταστροφή συντελείται εδώ και επτά μέρες στο Φαλακρό Δράμας καθώς το μεγάλο πύρινο μέτωπο μαίνεται ανεξέλεγκτο και μέχρι στιγμής έχει κάψει 11.000 στρέμματα δάσους.

δραμα πυρκαγια

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η προσπάθεια για τον έλεγχο και την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο όρος Φαλακρό, που ξεκίνησε το μεσημέρι της προηγούμενης Τετάρτης από δυο κεραυνούς και συνεχίζει μέχρι σήμερα καίγοντας μόνο χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Πραγματικά συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που έχουν ληφθεί από drone και δείχνουν να καίγεται για 6η μέρα το όρος

Συνεχείς και έντονες είναι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης καθώς λόγω του ότι η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή και είναι δύσκολο να την προσεγγίσουν πεζοπόρα τμήματα. Το έργο της κατάσβεσης γίνεται ακόμα δυσκολότερο λόγω των έντονων ανέμων που πνέουν πάνω στο βουνό.

Η εικόνα του δορυφόρου γαι την πυρκαγιά στο Φαλακρό Δράμας


Μετά το μεσημέρι η συνολική εικόνα της φωτιάς στην περιοχή είναι περισσότερο βελτιωμένη και ο καπνός έχει περιοριστεί. Εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις αποτελούμενες από 112 πυροσβέστες με δέκα ομάδες δασοκομάντος, εννέα οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα καμιά επίσημη δήλωση περί της έκτασης που είχε καεί, εκτιμάται ότι έχουν ήδη καταστραφεί περί τα 11.000 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης. Μάλιστα, το απόγευμα της Κυριακής η φωτιά κατέβηκε νότια και ανατολικά προς την περιοχή του χωριού Δενδράκια, χωρίς όμως να απειληθεί το ίδιο το χωριό, καθώς εναέρια μέσα μπόρεσαν και περιόρισαν την έκτασή της.

Καταγγελία ότι απέσυραν τα εναέρια μέσα

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κατήγγειλλε ότι την επομένη από το ξέσπασμα τη φωτιάς αποσύρθηκαν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα με αποτέλεσμα το πύρινο μέτωπο να φουντώσει καθώς το δάσος είναι δύσβατο και οι λιγοστές επίγειες δυνάμεις δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, Μιχάλης Μουρβετίδης, μιλώντας στο ethnos κατήγγειλε ότι αν και η φωτιά ξέσπασε την Τετάρτη 19 Ιουλίου, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα εμφανίστηκαν την επομένη Πέμπτη 20 Ιουλίου και μετά αποσύρθηκαν για να κατασβέσουν φωτιά στη Ροδόπη που ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

«Τις δύο μέρες που έλειψαν τα εναέρια μέσα, την Παρασκευή και το Σάββατο, μείναμε “ξεκρέμαστοι”. Μετά από κραυγές αγωνίας όλων μας και τεράστιες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, επέστρεψαν την Κυριακή (21/7) τα δύο ελικόπτερα και από σήμερα (22/7)  το πρωί επιχειρούν συνολικά εφτά εναέρια μέσα, τρία αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα. Γι’ αυτό η φωτιά παρουσιάζει εμφανώς καλύτερη εικόνα. Είναι κρίμα, διότι η φωτιά την προηγούμενη εβδομάδα πήγε να σβήσει αλλά, δυστυχώς, έφυγαν τα εναέρια μέσα», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Δράμας.

Ειδήσεις σήμερα:

Φειδίας Παναγιώτου: Η προκλητική απάντηση σε παιδιά αγνοουμένων – «Μεγάλη ιδέα έχετε για τον εαυτό σας»

Νίκος Πλακιάς: «Τα σκυλιά αυτά δεν κάνουν ούτε για μπεκάτσες, ξέρω πώς βρέθηκαν τα οστά των παιδιών μου»

Βακτηριακή μόλυνση: Το προφίλ της νόσου με την οποία έδωσε τη μάχη η Ντέμη Γεωργίου

Η Μαρίνα Πατούλη επί μια 10ετία είναι διορισμένη φιλόλογος στη Κεφαλονιά χωρίς να έχει εμφανιστεί ποτέ!