Φαν Ντε Φέλντε: Η πρώτη συνέντευξη του αθλητή που καταδικάστηκε για παιδεραστία και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς – «Δεν είμαι πια αυτός ο έφηβος»

Μάλιστα ο ίδιος ανέφερε ότι αυτό που συνέβη θα τον στοιχειώνει για όλη του τη ζωή

AP24179595353160

Ο Ολλανδός παίκτης μπιτς βόλεϊ Φαν ντε Φέλντε, ο οποίος πριν από χρόνια είχε καταδικαστεί για παιδεραστία, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισίου.

«Ξέρω ότι αυτό θα με στοιχειώνει σε όλη μου τη ζωή», είπε σε συνέντευξή στο δημόσιο ολλανδικό κανάλι NOS, αναφερόμενος για το πώς βίωσε τους Αγώνες αφού αγωνίστηκε χρόνια μετά τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού όταν ήταν 19 ετών.

Ο Στίβεν φαν ντε Φέλντε καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση στη Βρετανία το 2016 μετά τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού δύο χρόνια νωρίτερα, όταν ήταν 19 ετών.
Αφού εξέτισε μέρος της ποινής του εκεί, μετατφέρθηκε στην Ολλανδία και η ποινή του προσαρμόστηκε στα πρότυπα του ολλανδικού δικαίου.

Ο Φαν ντε Φέλντε αγωνίζεται ξανά στο μπιτς βόλεϊ από το 2017 και επιλέχθηκε στην Ολλανδική Ολυμπιακή ομάδα.

 «Ήμουν αρκετά πληγωμένος νωρίτερα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά δεν ήθελα να αφήσω άλλους να με εκφοβίσουν ή να με κάνουν να εγκαταλείψω τους Αγώνες. Είναι κρίμα αυτό που συνέβη. Έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε και έχω παίξει περισσότερα από 100 τουρνουά. Αλλά καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να αναρωτιούνται αν κάποιος με τέτοιο παρελθόν μπορεί να επιτραπεί να ανταγωνιστεί», είπε και συνέχισε:

 «Θα υπάρξουν άνθρωποι που θα μου δείχνουν πάντα με το δάχτυλο για αυτό που συνέβη. Δεν πειράζει, είναι  δικαίωμά τους, αλλά προσπαθώ να μην με επηρεάσει. Ξέρω ότι αυτό θα με στοιχειώνει σε όλη μου τη ζωή και πρέπει να το αποδεχτώ γιατί έκανα λάθος. Κοιμήθηκα και έξω από το Ολυμπιακό Χωριό γιατί ήθελα ηρεμία για μένα και για τους υπόλοιπους αθλητές.

Δεν είμαι πια αυτός ο έφηβος, τώρα είμαι 30 χρονών, είμαι παντρεμένος, έχω έναν γιο και μια πολύ όμορφη ζωή. Δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι άνθρωποι ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, είχε αντίκτυπο όταν παίξαμε. Το συζήτησα με τη γυναίκα μου  ενώ είχα όμως και πολλά μηνύματα συμπαράστασης».

 Ορισμένοι αθλητές και ομάδες δικαιωμάτων είχαν αντιταχθεί στην παρουσία του Φαν νε Φέλντε στους Αγώνες:
«Η παρουσία του Φαν ντε Φέλντε στην ολλανδική Ολυμπιακή ομάδα δεν δείχνει κανένα σεβασμό και ακυρώνει τον επιζώντα των εγκλημάτων του», είχε δηλώσει η Κέιτ Σίρι, συνιδρύτρια και διευθύντρια της «Kyniska Advocacy» που εργάζεται για την προστασία και τον σεβασμό των γυναικών στον αθλητισμό.
«Η συμμετοχή του στέλνει ένα μήνυμα σε όλους ότι η αθλητική ανδρεία υπερτερεί του εγκλήματος».

Ο Φαν ντε Φέλντε έπρεπε να αντιμετωπίσει πολλές αποδοκιμασίες από τις εξέδρες σε κάθε παιχνίδι:

«Κάθε παιχνίδι άκουγα περισσότερες αποδοκιμασίες και ένιωθα πιο στενοχωρημένος και σκέφτηκα ότι δεν είχε νόημα να συνεχίσω να παίζω. Ρώτησα τον εαυτό μου “γιατί το κάνω αυτό;” Και αυτό με έκανε πιο δυνατό ως άνθρωπο και με έκανε να εστιάσω περισσότερο. «Αλλά ξέρω ότι ήταν δύσκολο για τον Μάθιου, την οικογένειά μου, τους φίλους μου… ήταν και αυτοί θύματα και αυτό δεν ήταν διασκεδαστικό».

Τέλος, ο Ολλανδός ευχαρίστησε την Ολυμπιακή επιτροπή της χώρας του, αν και πρέπει να σκεφτεί αν αξίζει να αγωνιστεί ξανά στους Αγώνες του Λος Άντζελες του 2028: 

«Νομίζω ότι η Ολυμπιακή επιτροπή της Ολλανδίας με στήριξε πολύ. Πήραν ρίσκο, με κράτησαν μακριά από τα ΜΜΕ και με στήριξαν πολύ, το έκαναν καλά. Αλλά αυτοί οι Αγώνες ήταν μια πολύ δύσκολη εμπειρία που δεν ξέρω ακόμα και αναρωτιέμαι αν πραγματικά αξίζει τον κόπο».

Ειδήσεις σήμερα:

Κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του Ζουγανέλη: «Πάει ο παράδεισός μου – Είναι ντροπή, πονάω για όλους»

Λάρισα: Μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης – Μαύρισε ο ουρανός (video)

Πυρόπληκτος καταγγέλλει: «Δύο μέρες δεν έχει πατήσει κανένας αρμόδιος, κανένα ενδιαφέρον» (video)

Χαλκιδική: Συνελήφθη και ο αρχηγός της κατασκήνωσης μετά τον πνιγμό 8χρονου κοριτσιού σε πισίνα

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

Χαλκιδική: «Δεν μας έχουν πει τίποτα από την κατασκήνωση» – Τι λέει ο πατέρας της 8χρονης

«Φοβάμαι ότι το παιδί μπορεί να πνίγηκε καθώς κολυμπούσε και να μην το κατάλαβαν εκείνη…

Πέθανε ο δημοσιογράφος και μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος – Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Πέθανε ο δημοσιογράφος και μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος – Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως συλλυπείται τους οικείους του και αποχαιρετά τον βετεράνο της μουσικοκριτικής…

Θεσσαλονίκη: 38χρονος ποδοπάτησε ιδιοκτήτη οίκων ανοχής – Οι οικονομικές διαφορές που οδήγησαν στο φρικτό έγκλημα

Θεσσαλονίκη: 38χρονος ποδοπάτησε ιδιοκτήτη οίκων ανοχής – Οι οικονομικές διαφορές που οδήγησαν στο φρικτό έγκλημα

Το περιστατικό έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης (13/08) στην «γειτονιά του έρωτα», στην περιοχή των…