Φιάσκο της Αντιτρομοκρατικής: Αθώος ο Γ. Καλαϊτζίδης του Ρουβίκωνα για την κατηγορία της «τρομοκρατίας»

Η προσπάθεια να θεωρηθεί ο Ρουβίκωνας τρομοκρατική οργάνωση κατέρρευσε από τα πρώτα λεπτά της δίκης

Screenshot 490

Γράφει ο Χρήστος Αβραμίδης

Παρά τις τυμπανοκρουσίες και τα σόου της Αντιτρομοκρατικής με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα αθωώθηκε για την κατηγορία της «τρομοκρατίας» το μέλος του Ρουβίκωνα Γ. Καλαϊτζίδης, ενώ καταδικάστηκε για το απλό πλημμέλημα της διέγερσης «σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» με το άρθρο 184.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από δημοσίευσή του στο Facebook, ο Καλαϊτζίδης προανήγγειλε «παρεμβάσεις» εάν δεν σταματούσαν οι παρενοχλήσεις των ΜΑΤ προς το κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ και τους ανθρώπους που πηγαίνουν σε αυτό.

Από το πρωί δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια, στην Ευελπίδων, προκειμένου να δείξουν την αλληλεγγύη τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Γ. Καλαϊτζίδη ενώθηκε με τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 28 συλληφθέντες της Νομικής, οι οποίοι είχαν λάβει δικάσιμο για την ίδια αίθουσα. Αρχικά ανέβηκε στο βήμα ο αστυνομικός της Αντιτρομοκρατικής που «εντόπισε» την εν λόγω ανάρτηση. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η κατηγορία της «τρομοκρατίας» δεν θα μπορέσει να στηριχθεί, με την ίδια την Εισαγγελέα να θέτει την ερώτηση ποια από τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, εκτιμά ο αστυνομικός ότι πληρούνται.

Οι ερωτήσεις της συνηγόρου υπεράσπισης Άννυς Παπαρρούσου εστίασαν στο ζήτημα της στοχοποίησης του Γ. Καλαϊτζίδη και του πώς «έτυχε» η Αντιτρομοκρατική να προσέξει μια τέτοια ανάρτηση ενώ καθημερινά στο διαδίκτυο δημοσιεύονται από χρήστες πραγματικά βίαια μηνύματα. Η κ. Παπαρρούσου ρώτησε τον αστυνομικό ποια από τα χαρακτηριστικά της τρομοκρατίας πληρούνται, αναφέροντάς τα ένα-ένα, με βάση σχετικές οδηγίες της κείμενης νομοθεσίας. Έντονα γέλια ακούστηκαν στην αίθουσα όταν η συνήγορος υπεράσπισης αντλώντας ορισμούς από τις οδηγίες ρώτησε αν ο κ. Καλαϊτζίδης κατέλαβε κάποιο αεροσκάφος ή χρησιμοποίησε πυρηνικά και ο αστυνομικός απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης, Νίκος Γιαννόπουλος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Ο Γ. Καλαϊτζίδης είναι ένας συγκροτημένος χαρακτήρας και πραγματικός αγωνιστής ενάντια στη κυρίαρχη τάξη πραγμάτων. Διάβασα την ανάρτηση. Είναι μαχητική όμως δεν είναι  τρομοκρατία. Αυτά που συμβαίνουν στα Εξάρχεια δικαιολογούν τον θυμό ακόμα και πιο ψύχραιμων ανθρώπων σαν εμένα. Στις δεκαετίες που ασχολούμαι έχω δει πολύ πιο σοβαρά πράματα από αυτήν την ανάρτηση του Καλαϊτζίδη. Έχω δει πχ αφίσα ‘μπουρλότο και φωτιά σε όλα τα κελιά’, αλλά φυσικά δεν παραπέμφθηκε κανένας.»

Μετά από αυτήν την κατάθεση ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα τρεις δημοσιογράφοι, η Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα, ο Κωνσταντίνος Πουλής και η Μαρία Κεφαλά, οι οποίοι υποστήριξαν πως με τη δίωξη αυτής της ανάρτησης παραβιάζεται η ελευθερία έκφρασης και κινδυνεύει γενικότερα η δημοκρατία.

Ιδιαίτερα συναισθήματα προκάλεσε η Μαρία Κεφαλά όταν περιέγραψε πως δέχτηκε σεξιστική επίθεση από τα ΜΑΤ, ενώ μάλιστα βρισκόταν με ανθρώπους που έχασαν τα παιδιά τους στα Τέμπη. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Δημοσιογραφώ τα τελευταία 33 χρόνια. Γνωρίζω προσωπικά τον κ. Καλαιτζιδη, καθώς κλήθηκα να συντονίσω μια εκδήλωση για τα Τέμπη, καθώς κάνω ένα ντοκιμαντέρ για το μέσο που εργάζομαι. Κάποια στιγμή βγαίνω έξω από το ΒΟΞ με τη μαμά του Βάιου Βλάχου γιατί ήταν πολύ συγκινημένη. Εκεί ακούω τον ΜΑΤατζή απέναντι να λέει, ‘αυτή με τα μαύρα είναι μάνα του νεκρού, η άλλη είναι η δημοσιογράφος’. Φεύγοντας με τους συγγενείς των νεκρών περνάμε μπροστά απ’ τα ΜΑΤ και ένας αστυνομικός απευθύνεται σεξιστικά και υβριστικά. Γύρισα να ρωτήσω τι συμβαίνει και εκφράστηκαν ακόμα χειρότερα. Έφυγα τελικά με τους συγγενείς των νεκρών, τους ανθρώπους που ένιωθαν διαλυμένοι και κλαίγανε».

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η Αγγελική Βαλσαμάκη η οποία περιέγραψε το πώς βιώνει η ίδια την αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια. Η μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια είναι ασφυκτική. Έχουμε περιορισμένο χώρο λόγω του εργοταξίου του Μετρό και έντονη αστυνομική παρουσία. Ήμουν μάρτυρας σε πολλά περιστατικά όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προκαλούσαν. Παρενοχλούσαν τον κόσμο που έμπαινε στο ΒΟΞ κτλ. Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι μέλος του Ρουβίκωνα για να διαμαρτυρηθεί για αυτό που συμβαίνει. Όταν βγαίνω να πάω το παιδί μου στο σχολείο και βλέπω τον άντρα της ΟΚΠΕ να κρατάει το αυτόματο όπλο με το χέρι στη σκανδάλη και εγώ να του λέω αν γίνεται να πάει λίγο πιο εκεί για να περάσω τον δρόμο με το 10χρονο παιδί μου και ακούω σφυρίγματα, τότε τι να πω.»

Τέλος, στο βήμα ανέβηκε ο κατηγορούμενος Γ. Καλαϊτζίδης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Για 2 μέρες με περιέφεραν σαν τον Χάνιμπαλ Λέκτερ, με αλεξίσφαιρο με το αυτόματο να με στοχεύει. Μια κυρία ρωτούσε αν κινδυνεύει και όταν της είπα ότι με έχουν έτσι για ανάρτηση στο Facebook γέλαγε. Με είχαν κλειδωμένο μόνο μου χωρίς να μου δίνουν νερό. Ο κοινωνικός χώρος Βοξ είναι περικυκλωμένος από τα ΜΑΤ και κάθε μέρα λένε διάφορα. Περνάνε οι φίλες μου και έρχονται τα ΜΑΤ, δε θα σας κρύψω τι λένε».

Στη συνέχεια το μέλος του Ρουβίκωνα κατήγγειλε πολλές σεξιστικές επιθέσεις της αστυνομίας με υβριστική γλώσσα και συνέχισε λέγοντας:

«Για πόσο να μας βγάζουν βίντεο με τα προσωπικά τους κινητά (και όχι την υπηρεσιακή κάμερα.) Για πόσο να σπρώχνουν τους φίλους μας όταν βγαίνουν. Πάω στον επικεφαλής και του λέω στον Πληθυντικό όσα συμβαίνουν και μου λέει ‘έχετε δίκιο’, αλλά σα να λέει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι. Μια φορά λέγανε οι ΜΑΤατζήδες φωναχτά για να τα ακούσουμε ότι θα μπουν με τα καλάσνικοφ στο ΒΟΞ. Τους λέω στον Πληθυντικό ότι ‘Κύριοι, νόμιμα μπορείτε να μπείτε
μόνο με ένταλμα Εισαγγελέα’ και μου απάντησαν οι ΜΑΤατζήδες «Εμείς τον Εισαγγελέα τον γράφουμε στα…μας». Όταν έγιναν οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις κυκλοφόρησε η φωτογραφία μου από όλους τους φασιστικούς λογαριασμούς και έλεγα σήμερα αύριο θα με σκοτώσουν θα μου βγάλουν τα μάτια κτλ. Έναν από αυτούς δεν κυνήγησαν και κυνηγούν εμένα που κάνω αναρτήσεις για ‘παρεμβάσεις’;».

Στη συνέχεια ακολούθησε ένας διάλογος που συμπυκνώνει βαθύτερα ζητήματα καθώς μετά την αναφορά μιας παρέμβασης του Ρουβίκωνα για τα Τέμπη, η δικαστίνα ρώτησε αν «υπάρχει αξιόποινη πράξη» και ο Γ. Καλαϊτζίδης απάντησε: «Ναι. Αξιόποινη πράξη ήταν τα Τεμπη. Ήταν οι 600 νεκροί στην Πύλο. Το κράτος ξεκινάει και εμείς ακολουθούμε».

Μετά από αυτά, ο Γ. Καλαϊτζίδης ανέφερε ότι «Αν μας έλεγαν πριν από χρόνια ότι ένα Μονομελές δικαστήριο δικάζει για τρομοκρατία κάποιον που έκανε ένα ποστ, θα λέγαμε πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο σε αυτήν την χώρα; Η άρχουσα τάξη μας προκαλεί να κάνουμε το λάθος βήμα. Να βγούμε από το ΒΟΞ να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά μας, να παίξουμε ξύλο με τα ΜΑΤ, να μας βάλουν όλους φυλακή.».

Τέλος, η Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση του κατηγορούμενου για τις κατηγορίες τρομοκρατίας που αντιμετώπιζε με τον 187 Α και την καταδίκη για «διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια» δηλαδή το πλημμέλημα που περιγράφεται στο άρθρο 184. Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, το δικαστήριο έκανε δεκτή την εισήγηση και έτσι ο Γ. Καλαϊτζίδης καταδικάστηκε σε 6 μήνες με αναστολή, μία ποινή για την οποία ο κατηγορούμενος και η συνήγορός του άσκησαν έφεση.

Μετά το τέλος της δίκης, ο Γ. Καλαϊτζίδης μίλησε στο Documentonews και στο Κουτί της Πανδώρας σχολιάζοντας ότι περίμενε αυτήν την ποινή γιατί έχει επαναληφθεί η ποινικοποίηση του πολιτικού λόγου. «Εμείς διεκδικήσαμε μες στην αίθουσα την πολιτική και προσωπική μας αξιοπρέπεια, όπως την διεκδικούμε κάθε μέρα και στο κοινωνικό κέντρο ΒΟΞ και συνεχίζουμε να παλεύουμε. Αυτή η ποινή δεν πρόκειται να μας σταματήσει από το να διεκδικούμε αυτήν την αξιοπρέπεια» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Αθώος ο Γ. Καλαϊτζίδης του Ρουβίκωνα για την κατηγορία της «τρομοκρατίας»

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την καταδικαστική απόφαση, η έκβαση της συγκεκριμένης δίκης έχει έναν ευρύτερο αντίκτυπο που δεν είναι ευνοϊκός ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την αστυνομία . Καταρχήν έγινε εμφανές για όποιον βρισκόταν στην αίθουσα ότι η προσπάθεια να θεωρηθεί ο Ρουβίκωνας τρομοκρατική οργάνωση κατέρρευσε από τα πρώτα λεπτά της δίκης, κάτι που πιθανότατα θα έχει συνέπειες και στην μεγαλύτερη δικογραφία που αντιμετωπίζει ο Ρουβίκωνας ως «τρομοκρατική οργάνωση».

Επιπλέον, ο νόμος Φλωρίδη δέχτηκε δυο σαφή πλήγματα. Το σημαντικότερο είναι πως η κατεύθυνση για πιο εύκολες φυλακίσεις, δεν πέρασε στη συγκεκριμένη περίπτωση, με τον Γ. Καλαϊτζίδη να αφήνεται ελεύθερος με αναστολή. Το δεύτερο στοιχείο που αξίζει να υπογραμμισθεί είναι πως η κατεύθυνση να μην καταθέτουν στο δικαστήριο οι μάρτυρες αστυνομικοί, αλλά να λαμβάνεται υπόψιν μονάχα η γραπτή τους κατάθεση, αποτελεί επίσης πλευρά του νόμου που δεν εφαρμόστηκε.

Τρομακτικό ατύχημα στη «μικρή» Formula: Μονοθέσιο έφερνε τούμπες στον αέρα – Η τεχνολογία Halo που έσωσε τον οδηγό (video)

Τρομακτικό ατύχημα στη «μικρή» Formula: Μονοθέσιο έφερνε τούμπες στον αέρα – Η τεχνολογία Halo που έσωσε τον οδηγό (video)

Μάλιστα ενδέχεται η τεχνολογία «Halo» να έσωσε τη ζωή του οδηγού

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

Θρήνος στο αμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πέθανε στον ύπνο του ο Τζακόμπι Τζόουνς – Άγνωστα τα αίτια (Video)

Ο θάνατος του παραμένει μυστήριο, καθώς σχεδόν δύο ημέρες μετά, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τα…

Κάρυστος: H απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίης Ζαφειράκου για τον ξυλοδαρμό – «Φαιδρά δημοσιεύματα»

Κάρυστος: H απάντηση του συζύγου της ηθοποιού Φαίης Ζαφειράκου για τον ξυλοδαρμό – «Φαιδρά δημοσιεύματα»

Ο σύζυγος της ηθοποιού ανάρτησε μια κοινή φωτογραφία τους και σχολίασε όσα συνέβησαν

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Νεαρός άφησε άφωνους τους πάντες στο Mega: «Δεν θέλω να το δει η κοπέλα μου, αν είσαι player, είσαι player!» (video)

Συνεχίζουν να «κεντάνε» απ' το λιμάνι του Πειραιά οι νέοι με τις δηλώσεις τους